Zlatan Ibrahimović si je zadnjič nadel modro-rumeni dres. Foto: Reuters
Zlatan Ibrahimović si je zadnjič nadel modro-rumeni dres. Foto: Reuters
Radja Nainggolan
Radja Nainggolan je potrdil belgijsko drugo mesto in švedsko slovo. Foto: Reuters

Zdaj že legendarni Ibrahimović je že pred tekmo napovedal, da bo ob morebitnem izpadu z evropskega prvenstva to njegov zadnji nastop za izbrano vrsto. Karizmatična ikona švedskega nogometa je zbral 116 nastopov, dosegel pa je 62 golov, s čimer je reprezentančni rekorder. Za reprezentanco je igral na zadnjih štirih evropskih prvenstvih in na dveh svetovnih.

Celotno tekmo si lahko ogledate TUKAJ.

Švedska v Franciji ni navdušila. Pred tekmo je bilo jasno, da zanje nujno šteje le zmaga. Predtem niso veliko pokazali. Proti Irski in Italiji sploh niso sprožili strela v okvir vrat. Do remija so proti Ircem prišli dokaj srečno, po akciji Ibrahimovića si je Irska sama zabila gol. Belgija je po slabši predstavi proti Italiji pokazala dvig forme proti Irski, ki so jo rdeči vragi nadigrali s 3:0. Potrditev drugega mesta in dvoboj z Madžari v osmini finala pa je zagotovil Radja Nainggolan.

Švedi so že v peti minuti naredili, kar jim prej na obeh tekmah skupaj ni uspelo – streljali so v okvir vrat. Po podaji Kima Källströma s prostega strela se je na približno desetih metrih sam znašel Marcus Berg, a je meril naravnost v Thibauta Courtoisa. Drugo veliko priložnost je imel Zlatan Ibrahimović. Predtem je v 25. minuti z razdalje nevarno streljal Kevin De Bruyne, a je bil Andreas Isaksson na mestu. Zatem so lepo akcijo izpeljali Švedi. Berg je prepustil žogo Ibri, ki je z roba kazenskega prostora meril malenkost mimo vratnice.

Belgijci so bili najbližje golu tik pred koncem prvega dela. Kot je izvedel De Bruyne, izmenjal dvojno podajo z Edenom Hazardom, nato pa poslal predložek pred švedska vrata, kjer je bil najvišji Thomas Meunier. Njegov strel je s konico prstov Isaksson poslal tik ob vratnici v nov kot.

Nainggolan odločil v 84. minuti
Ibrahimović je v 63. minuti žogo poslal v mrežo. Felix Brych je sodil prepovedani položaj, a je počasni posnetek pokazal, da se ob oddaji žoge Berga Ibra ni ujel v zanko. Zatem je z razdalje nevarno poskusil razigrani De Bruyne, vendar je bil Isaksson dobro postavljen in je odbil žogo v kot. Šest minut pozneje je De Bruyne poslal v protinapad Romeluja Lukakuja, ki je pretekel skoraj polovico igrišča. Spremljal ga je Erik Johansson, belgijski napadalec, že strelec dveh golov na evropskem prvenstvu, je streljal z zunanjim delom stopala, z obrambo pa se je izkazal Isaksson.

Ibrahimović je nevarno streljal v 75. minuti, ko je poskusil z velike razdalje s prostega strela, Courtois pa je bil pripravljen. Isaksson je bil na mestu tudi v 80. minuti po lepem preigravanju rezervista Driesa Mertensa. Na drugi strani se je v obrambni akciji izkazal De Bruyne, ki je s črte odbil poskus Andreasa Granqvista, ki je z glavo meril po kotu. Odločitev je padla v 84. minuti. De Bruyne, Lukaku in Hazard so hitro krenili v napad. Belgijski kapetan je po levi prodiral in videl na robu kazenskega prostora Nainggolana, ki je z močnim strelom žogo, ki se je odbila od Erkana Zengina, pospravil v mrežo.

Skupina E, Nica:
ŠVEDSKA - BELGIJA 0:1 (0:0)
34.011; Nainggolan 84.

Lille:
ITALIJA - IRSKA 0:1 (0:0)
44.268 Brady 85.

Lestvica:                           
ITALIJA *          3  2 0 1  3:1   6
BELGIJA *          3  2 0 1  4:2   6
IRSKA *            3  1 1 1  2:4   4
ŠVEDSKA            3  0 1 2  1:3   1
* - osmina finala


Nainggolan pokopal švedske upe