Renato Sanches ni navdušil le z igro in golom, ampak tudi s hladnokrvno izvedeno 11-metrovko. Foto: Reuters
Renato Sanches ni navdušil le z igro in golom, ampak tudi s hladnokrvno izvedeno 11-metrovko. Foto: Reuters
Jakub Blaszczykowski
Jakub Blaszczykowski je bil edini, ki ni izkoristil 11-metrovke. Foto: Reuters

Izjemno visoko raven je zadržala tudi na tem turnirju, a tokratna pot je nekaj posebnega, saj po 90 minutah ni zmagala niti enkrat samkrat, a vseeno je le dve tekmi oddaljena od svoje prve lovorike na največjih turnirjih.


Ronaldo: Bili smo boljši

Zadnje desetletje se je vse vrtelo okrog Cristiana Ronalda, ki se je zacementiral tako na vrhu lestvice nastopov kot strelcev. "Bilo je težko, Poljska je igrala dobro, ne nazadnje imajo zelo dobre nogometaše in gojijo dober nogomet. Fizično so zelo močni in izkušeni, a Portugalska je bila boljša, ustvarili smo si več zrelih priložnosti," je bil po tekmi zadovoljen 31-letnik, ki je letos z bele točke zadel v finalu Lige prvakov, zdaj pa še v četrtfinalu evropskega prvenstva proti Poljski.

Pestri meseci za Renata Sanchesa
A za prihodnost Portugalske se očitno ni treba bati, saj je na vidiku nov zvezdnik - Renato Sanches. 18-letnik je šele novembra debitiral v dresu Benfice, a hitro postal njen ključni del. Ni čudno, da je hitro prišel na radar Bayerna, ki je za mladeniča odštel 35 milijonov evrov. Letos je bil prvič vpoklican v reprezentanco, postal je najmlajši Portugalec na velikih turnirjih (podrl je prav Ronaldov rekord), proti Poljski je prvič začel v začetni postavi in se veselil tudi svojega prvenca.

Najmlajši strelec v izločilnih bojih EP-jev
"To se res neverjetni občutki, tako za ekipi kot zame, saj sem zadel. Dolgo smo trdo delali in se trudili. Ljudje nas kritizirajo, a to nas ne gane, saj smo v četrtfinalu," je vrelo iz mladeniča, ki je z 18 leti in 316 dnevi postal najmlajši nogometaš, ki je zadel v izločilnih bojih na evropskih prvenstvih.

Nawalka: V bistvu nismo izgubili
Poljaki so odigrali dober turnir, saj so na petih tekmah prejeli le dva zadetka. V bojih na izpadanje so obakrat izvajali enajstmetrovke, prvič so bili uspešni, zdaj ne. "To je za nas nedvomno neprijeten občutek. Moji fantje so res igrali s srcem in skozi ves turnir igrali pogumno. V bistvu nismo izgubili, izločeni smo bili po strelih z bele točke. Moramo z optimizmom zreti naprej, saj nas kmalu čakajo nove kvalifikacije. Seveda bo še dovolj časa za analizo te tekme, a tale razplet nas boli," je po tekmi strnil misli poljski selektor Adam Nawalka.

Pripravljeni bodo na polfinale
Portugalska se bo v prvem polfinalu pomerila z zmagovalcem para Belgija - Wales. Ronaldo se je zazrl v prihodnost: "Oba morebitna tekmeca sta kakovostna. Za Walesom je res izjemen turnir, a tudi Belgijci so zelo nevarni in so dosegli nekaj dobrih izidov. Kakor koli se bo razpletlo, nas čaka še ena težka tekma. A na vsakega od teh se bomo dobro pripravili."