Cristiano Ronaldo na tem prvenstvu ne blesti. V 79. minuti je z bele točke zadel vratnico. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo na tem prvenstvu ne blesti. V 79. minuti je z bele točke zadel vratnico. Foto: Reuters
David Alaba
David Alaba je bil zamenjan že v 65. minuti. Nogometaš Bayerna na tem evropskem prvenstvu ni v pravi formi. Foto: Reuters

Portugalci so imeli terensko premoč, proti vratom so sprožili kar 23 strelov, izvajali so tudi deset kotov. Najbližje so bili v 79. minuti, ko je Cristiano Ronaldo najprej izsilil najstrožjo kazen, nato pa z bele točke stresel le vratnico. S 128. nastopom v dresu Portugalske je prehitel Luisa Figa, a lepih spominov na to srečanje ne bo imel.
Portugalska ima le dve točki, v zadnjem krogu pa se bo srečala z vodilno Madžarsko.

Oglejte si celotno tekmo ter studijsko analizo prvega in drugega polčasa.


Nani najbolj nevaren v prvem polčasu

Portugalci so bili boljši na začetku srečanja. Prvič so resno zapretili v 12. minuti, ko je Ronaldo iz avta podal do Luisa Nanija, ki je preigral Sebastiana Prödla in z leve strani prišel sam pred Roberta Almerja, njegov strel iz težkega kota pa je zaustavil avstrijski čuvaj mreže.

Deset minut zatem si je Raphael Guerreiro izmenjal dvojno podajo z Nanijem, nato pa je zaposlil Ronalda, ki je z desetih metrov meril mimo vrat. Največjo priložnost v prvem polčasu je imel po pol ure igre Nani, ki je z glavo stresel vratnico po podaji Guerreira z leve strani.

Alaba poskusil s prostega strela

Avstrijci so edinkrat v prvem polčasu zapretili pet minut pred odmorom, ko je Pepe tik pred kazenskim prostorom na desni strani podrl Davida Alabo. Igralec Bayerna je žogo s prostega strela z levico zavrtinčil proti vratom, kjer je bil Vierinha z glavo na pravem mestu. Posredoval je pred napadalcem Martinom Harnikom.


Vratar Almer vedno na pravem mestu

Takoj na začetku drugega polčasa je bil nevaren Stefan Ilsanker, odločil se je za strel z 20 metrov, na pravem mestu pa je bil Rui Patricio, ki je žogo odbil.

Portugalci so nato znova prevzeli pobudo. Ronaldo je v 55. minuti močno streljal z levico z 18 metrov, Almerju je uspelo žogo odbiti. V naslednji akciji je po podaji iz kota poskusil še z glavo, a je bil avstrijski vratar odlično postavljen.

Ronaldo z bele točke v okvir vrat
Avstrijci so se disciplinirano branili vse do 79. minute, ko je Guerreiro z leve strani podal pred vrata, kjer je branilec Martin Hinteregger z roko nepravilno oviral Ronalda. Zvezdnik madridskega Reala je padel pred vrati in sodnik Nicola Rizzoli je stegnil desnico proti beli točki. Ronaldo je kar sam prevzel odgovornost, Almer je že krenil v napačno smer, a žoga je zadela vratnico.

Prehitro veselje zvezdnika
Pet minut pred koncem se je Ronaldo že veselil zadetka z glavo, a je bil v prepovedanem položaju po podaji Guerreira s prostega strela z desne strani. Avstrijci so zdržali do konca in se veselili velike točke. V zadnjem krogu bi se z zmago nad Islandijo prebili v osmino finala.

Nani: Vse smo naredili pravilno, le zadeli nismo
"Težko je po taki tekmi. Vse smo naredili pravilno, le zadeli nismo. Imeli smo ogromno priložnosti, preprosto bi morali vsaj enkrat pospraviti žogo v mrežo. Na naslednji tekmi proti Madžarski moramo biti učinkovitejši," je pojasnil Nani.
Alaba: Imeli smo tudi nekaj sreče
"To je bila zelo težka tekma. Na sredini igrišča so bili Portugalci boljši, odlično so kombinirali. Imeli smo tudi nekaj sreče, da smo osvojili točko. Nikakor nismo smeli izgubiti te tekme. S točko ostajajo v igri za napredovanje, odločala bo tekma z Islandijo," je dejal Alaba, ki je bil zamenjan že v 65. minuti.

Skupina F, Pariz:

PORTUGALSKA - AVSTRIJA 0:0
44.291 gledalcev
Ronaldo je v 79. minuti z 11-m zadel vratnico.
ISLANDIJA - MADŽARSKA 1:1 (1:0)
60.842; Sigurdsson 40./11-m; Saevarsson 88./ag


3. krog, sreda ob 18.00:
MADŽARSKA - PORTUGALSKA (Lyon)
ISLANDIJA - AVSTRIJA (St. Denis)

Lestvica:                           
MADŽARSKA          2  1 1 0  3:1   4
ISLANDIJA          2  0 2 0  2:2   2
PORTUGALSKA        2  0 2 0  1:1   2
AVSTRIJA           2  0 1 1  0:2   1