Dimitri Payet je za marsikoga nepričakovani francoski junak. Foto: Reuters
Dimitri Payet je za marsikoga nepričakovani francoski junak. Foto: Reuters
Joachim Löw
Joachim Löw se je pričakovano znašel v središču pozornosti, nepričakovano pa ne zaradi nogometa. Foto: EPA
Luka Petrič
Luka Petrič s kolegi na Valu 202 vsak četrtek pripravlja nogometno poddajo, zadnja epizoda pa bo v vaša ušesa prišla dan po finalu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Voditelj okrogle mize Luka Petrič pravi, da je Francija na uvodnih tekmah sicer zmagala dvakrat, a ponudila več vprašanj kot odgovorov. Tako proti Romuniji kot proti Albaniji je zmago prinesla drugačna postavitev in drugačna enajsterica kot tista, ki je začela tekmo. Boštjan Janežič je iz Francije poročal, da ima domači selektor Dider Deschamps po pisanju francoskih medijev še naprej polna pooblastila, Jože Pepevnik pa je opozoril, da med igralci manjka vodja, kot so bili nekoč Platini, Zidane ali pa Deschamps, ki je bil kapetan svetovnih prvakov 1998 in evropskih 2000.

Slišali smo tudi trenerja Domžal Luko Elsnerja, ki je otroštvo preživel v Franciji in je odličen poznavalec francoskega nogometa. O Francozih je povedal: "Moram reči, da sem presenečen, da je to v bistvu ekipa, za katero se zdi, kot da bi bila v izgradnji. Zagotovo nimajo trdnega prepričanja o tem, kaj želijo početi in na kakšen način želijo igrati. Zaenkrat so igrali proti reprezentancam, ki se jemljejo kot nekakšni avtsajderji. Ko je vse skupaj videti tako neprepričljivo, so dvomi veliki, in človek ima občutek, da selektor niti ne ve točno, kaj si želi početi. Igralci ta občutek tudi dajejo na igrišču. Trenutno razliko v francosko korist dela individualna kakovost dveh, treh posameznikov. Vse drugo je odprto."

A pozor, kot je Marko Cirman poudaril, kadar je Francija zmagala na uvodnih tekmah posameznega evropskega prvenstva (1984, 2000), je nato osvojila naslov. Največji adut Francozov je bil doslej Dmitri Payet, Aljaž Golčer pravi, da je pričakoval odlične igre West Hamovega fantazista, v prvem podkastu Žoga je okrogla, miza pa tudi je vendarle napovedal, da bo Payet najboljši strelec prvenstva, ostaja pa tudi pri svoji napovedi, da bo Francija osvojila naslov evropskega prvaka.

Ena tistih reprezentanc, ki je navdušila, je bila Italija, ki je premagala Belgijo z 2:0. Spet se je potrdil rek: 'Nikoli ne odpiši Italijanov, sploh takrat, ko so jih vsi že odpisali.' Selektor Antonio Conte je sestavil odlično moštvo, čeprav nima toliko zvenečih imen kot tekmeci. Petrič je povedal, da so na italijanski televiziji na koncu tekme strelca Giaccherinija izgovarjali že kar Giaccherinho, strokovni gost Tonči Žlogar pa pravi: "Pri Juventusu je bil vedno Contejev adut, kjer je dobil veliko priložnosti in jo je tudi znal izkoristiti."

Luka Petrič se je čudil, da je toliko prahu dvignilo ovohavanje Joachima Löwa. Vsi navzoči so priznali, da so tudi sami to že naredili, torej se počohali tam spodaj in potem povohali roko ali prst, Petrič pa se je spomnil na teorijo filozofa Slavoja Žižka: "Žižek je značilnosti straniščnih školjk preslikal na lastnosti narodov. Pri nemški školjki, torej tisti, ki ima podstavek, na katerega iztrebek pade in se šele potem, ko potegnemo vodo, odstrani. Žižek pravi, da je takšen, ker Nemci radi analizirajo vse stvari, med drugim tudi svoj iztrebek in posledično telesne vonjave. Zato je manj presenetljivo, da je to naredil nemški selektor, in ne, denimo, francoski."

Celotnemu pogovoru prisluhnite na spodnji povezavi!

Podkast: Žoga je okrogla, miza pa tudi, 2. del
Podkast: Žoga je okrogla, miza pa tudi, 2. del