Na desnem boku obrambe je bilo ob napadalno usmerjenem bočnem branilcu velikokrat luknja, zaradi česar je selektor Matjaž Kek raje postavil 28-letnega Ljubljančana na njegovo prvotno igralsko mesto iz mlajših let – desno krilo na sredini igrišča.

V kvalifikacijah je bil igralec, od katerega je bila odvisna slovenska igra tako v napadu, ob napakah pa tudi v obrambi. Svojo izredno reprezentančno vrednost je znova pokazal pred tednom dni, ko je bil neposredno vpleten v oba gola Slovenije proti Portugalski (2:0).

Petar Stojanović je v kvalifikacijah podelil tri zadnje podaje za gol in ob tem še zabil proti Severni Irski. Na odločilni tekmi s Kazahstanom je bil podajalec pri obeh golih, nazadnje pa je bil vpleten v oba gola proti Portugalski. Foto: www.alesfevzer.com
Petar Stojanović je v kvalifikacijah podelil tri zadnje podaje za gol in ob tem še zabil proti Severni Irski. Na odločilni tekmi s Kazahstanom je bil podajalec pri obeh golih, nazadnje pa je bil vpleten v oba gola proti Portugalski. Foto: www.alesfevzer.com

Do aprila zgolj ena podaja na 21 tekmah

A Petar Stojanović v tekoči sezoni klubsko ni blestel. Zgolj ena podaja za gol na 21 tekmah v drugi italijanski ligi, pri čemer je bil 5-krat zamenjan, 7-krat pa je vstopil s klopi. Statistika, ki je pri Slovencu v dresu Dorie najbolj izstopala: osem rumenih kartonov.

Po reprezentančnem premoru je Sampdoria velikonočno tekmo odigrala šele v ponedeljek zvečer, ko je doma v Genovi gostila Ternano. Skromni gostje iz Umbrije so komaj 17. v Serii B, na poti v dodatne kvalifikacije za obstanek, a so v 65. minuti izenačili na 1:1.

V 76. minuti je vstopil Stojanović, ki je v sistemu 3-5-1-1 na desnem krilu zamenjal Depaolija. V 83. minuti je sledil Stojanovićev prodor ob seriji natančnih podaj, ki ga je Slovenec s številko 90 rutinirano zaključil z golom za 2:1. Prvi gol sezone in to v ključnem trenutku za Sampdorio.

Gol Stojanovića in dve njegovi podaji za visoko zmago Sampdorie

Pirlo: Potreboval je takšno tekmo

Vstopil v 76. minuti tekme, ki pa je imela na koncu kar 9-minutni sodnikov dodatek. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Vstopil v 76. minuti tekme, ki pa je imela na koncu kar 9-minutni sodnikov dodatek. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Že čez dve minuti je Stojanović vtekel po desni strani in s predložkom na drugo stran zaposlil De Luco za 3:1, nakar je istemu igralcu v sodnikovem dodatku pripravil še gol z glavo za končnih 4:1 po novem predložku z desne. Gol in dve podaji v vsega 23 minutah igre za statistično skorajda popolno desetico – 9,8 po algoritmih Sofascorja.

Zgodovinski stadion Luigi Ferraris je slovenskega reprezentanta nagradil s stoječimi ovacijami. S četrto zaporedno zmago se je Sampdoria utrdila na 7. mestu Serie B in je na poti v dodatne kvalifikacije za prvo italijansko ligo.

"Zelo sem vesel zanj. Za njim je nesrečno obdobje, saj nekatere predstave niso bile po njegovih standardih, vendar je potreboval takšno tekmo. Ima noge in znanje, ima vse, da lahko igra na visoki ravni v tej kategoriji," je bil zelo zadovoljen tudi trener Sampdorie sloviti Andrea Pirlo.

Presrečen ob prvem golu za veliki klub

"Zelo sem vesel prvega gola v tem velikem klubu, s temi navijači, ki so fantastični. Hvala za vzdušje, predvsem pa sem vesel zmage: to je pomemben rezultat, vsi vemo, kakšen je naš cilj, in še bolj se moramo potruditi, da ga čim prej dosežemo," je bil v ponedeljek zvečer vzhičen Petar Stojanović po prvem golu v dresu Sampdorie. Navijači kluba se še dobro spominjajo njegovega slovenskega predhodnika v zlatem klubskem obdobju: Srečko Katanec je bil član šampionske zasedbe Dorie ob njenem edinem naslovu italijanskega prvaka v sezoni 1990/91.

"Tako moramo igrati vsako tekmo. Videli smo, da so bili rezervni igralci odločilni, vsi smo na voljo in moramo se boriti na igrišču, tudi če gremo samo za pet minut," je Stojanović poudaril, kako odločilni so bili igralci s klopi, med katerimi je bil tudi sam.

Na manko igralnega časa (1.311 minut igre na 22 tekmah, ob tem pa je izpustil 10 tekem kluba) je Stojanović povedal: "Vsi želimo veliko igrati, sam sem prišel v klub ob koncu poletja. Vendar želim pokazati, da lahko igram dobro. Moram se zahvaliti soigralcem, ki so me podpirali tudi v težkih trenutkih in se zdaj z njimi tudi veselim."

Stojanović bo s takšnimi predstavami pomemben člen v boju za Serio A. Naslednji izziv Sampdorie je sobotno gostovanje pri Palermu, ki je mesto pred njimi, a tudi s prednostjo šestih točk.

Celar korak bližje strelski lovoriki v Švici

Med velikonočnim koncem tedna je znova zatresel Žan Celar, ki je ob zmagi Lugana s 3:1 pri zadnjeuvrščenem Ouchyju v 79. minuti poskrbel za vodstvo z 2:0. Z dvanajstim prvenstvenim golom je Celar utrdil vodstvo na lestvici strelcev švicarskega prvenstva, kjer ima pred zasledovalci zdaj prednost vsaj dveh golov. Že v torek zvečer je Celar z Luganom odigral naslednji prvenstveni krog: tretjeuvrščeni klub Superlige je z 2:0 odpravil deseti Basel, za spremembo brez gola slovenskega napadalca.

Celar sprejel podajo Steffena in hitro poslal žogo v mrežo

Kot Stojanović je bil tudi Celar vpleten v oba slovenska gola proti Portugalski in je ob Sandiju Lovriću tudi najbolj opozoril nase kot adut za junijski Euro 2024.

Po hokejskem gledanju in štetju podaj je Žan Celar bil drugi podajalec pri obeh golih Slovenije proti Portugalski. Foto: www.alesfevzer.com
Po hokejskem gledanju in štetju podaj je Žan Celar bil drugi podajalec pri obeh golih Slovenije proti Portugalski. Foto: www.alesfevzer.com

Šporarju šivi in lažji pretres možganov

V napadu sicer ni dvoma, da bo strokovni štab vztrajal z navezo Benjamin Šeško - Andraž Šporar, a slednjega smola zadnjih mesecev ne zapusti. Nedeljski derbi Panathinaikos – PAOK je Šporar zaključil po prvem polčasu, saj je utrpel udarec v glavo in so ga zaradi lažjega pretresa možganov celo prepeljali na opazovanje v bolnišnico. Zdravniki so potrdili, da ni huje, so mu pa zašili rano, ki jo je dobil po trčenju z lastnim soigralcem.

Zeleni iz Aten so na koncu izgubili z 2:3, s čimer so izgubili stik z vodilnima kluboma.

Vodi AEK s 65 točkami, PAOK jih ima 63, Panathinaikos pa 59. Motor reprezentance Adam Gnezda Čerin je igral do 79. minute in izida (1:2), medtem ko je tretji slovenski reprezentant Benjamin Verbič obsedel na klopi. V sredo slovenski trio in soigralce čaka popravni izpit: mestni derbi z vodilnim AEK-jem.