Napadalni vezist Tomi Horvat je motor napada Sturma, ki ima priložnost za dvojno avstrijsko krono. 25-letnik iz Turnišča je v življenjski formi: 10 golov in 9 podaj na 40 tekmah in v 2.503 odigranih minutah v črno-belem dresu Gradčanov. Foto: EPA
Napadalni vezist Tomi Horvat je motor napada Sturma, ki ima priložnost za dvojno avstrijsko krono. 25-letnik iz Turnišča je v življenjski formi: 10 golov in 9 podaj na 40 tekmah in v 2.503 odigranih minutah v črno-belem dresu Gradčanov. Foto: EPA

V 28. krogu avstrijskega prvenstva, odigranega v sredo, je prišlo do pomembnega zasuka. Vladar avstrijskega nogometa RB Salzburg je gostoval v Celovcu, kjer je dobil prvi polčas z 2:0. A sledil je neverjeten preobrat Austrie, ki je zabila štiri zaporedne gole. Kar tri je dosegel Škot Andy Irving. Ko je Strahinja Pavlović v 87. minuti znižal na 4:3, so rdeči biki pritisnili še močnejše, a izenačenja ni bilo.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Horvat najučinkovitejši igralec Sturma

Sledila je večerna tekma na Dunaju, kjer je Rapid gostil Sturm. Že v osmi minuti je z levico zadel Tomi Horvat, a je domačim zelenim še uspelo izenačiti, nato so Gradčani do polčasa že povedli s 3:1, pri čemer je Horvat podal v 44. minuti za gol Otarja Kiteišvilija.

Sedmi prvenstveni gol in četrta podaja za zadetek napadalnega vezista, ki se je spomladi vrnil v slovensko reprezentanco. S skupno 10 goli in 9 podajami na 40 tekmah v vseh tekmovanjih je Horvat najučinkovitejši igralec Sturma in njegova gonilna sila v boju za naslov prvaka.

Tekma na Dunaju se je končala s 3:1 za Sturm, ki je s tem prevzel vodstvo in ima tri točke prednosti pred Salzburgom.

Jon Gorenc Stanković ima kot kapetan Sturma priložnost, da v naslednjih tednih v Avstriji dvigne kar dve lovoriki. Foto: Reuters
Jon Gorenc Stanković ima kot kapetan Sturma priložnost, da v naslednjih tednih v Avstriji dvigne kar dve lovoriki. Foto: Reuters

Bo odločil nedeljski derbi?

V nedeljo ob 17.00 sledi veliki prvenstveni derbi, kjer bo Salzburg gostil Sturm. Šlo bo že za peti obračun v sezoni: na prvenstvu so bili po dveh jesenskih remijih konec marca boljši Salzburžani (0:1), a so Gradčani takoj vrnili v pokalu (3:4). Takrat je bil z golom in dvema podajama igralec tekme ravno Horvat. Rdeči biki v primeru zmage ob enakem številu točk prevzamejo vodstvo, saj so v prednosti zaradi medsebojnih ligaških tekem.

Sorodna novica Gorenc Stanković in Horvat s Sturmom stremita k naslovu avstrijskega prvaka

Priložnost za dvojno krono

Kapetan Jon Gorenc Stanković in soigralci imajo zdaj idealno priložnost, da prinesejo Sturmu četrti naslov prvaka in končajo desetletno vladavino Salzburga. Še pred razpletom avstrijske Bundeslige pa črno-bele Štajerce čaka finale pokala: 1. maja se bodo v Celovcu pomerili z Rapidom.

LESTVICA

Visok poraz na atenskem derbiju za prvaka

Neposredni derbi za naslov prvaka, kot čaka Sturma v nedeljo, je v sredo odigral Panathinaikos s tremi slovenskimi reprezentanti. Atenski derbi AEK – Panathinaikos je tri kroge pred koncem grškega prvenstva prinesel ključni obračun za prvaka. Ob točki zaostanka so zeleni gostovali pri vodilni zasedbi grške Superlige in se grdo opekli. AEK je slavil s kar 3:0, dvakrat je zadel Nicklas Eliasson, enkrat Ezequiel Ponce in prednost tako imenovanega dvoglavega orla je narasla na štiri točke.

Ob bridkem porazu je Adam Gnezda Čerin odigral celotno tekmo, Andraž Šporar je vstopil na začetku drugega polčasa ob zaostanku z 0:2, medtem ko je Benjamin Verbič prišel s klopi v 64. minuti, nato je Eliasson postavil končni izid.

Po izgubljenem atenskem derbiju za naslov bo pozornost slovensko obarvanega Panathinaikosa hitro preusmerjena proti drugi možni lovoriki: v soboto, 18. maja, čaka Gnezdo Čerina, Šporarja in Verbiča finale pokala proti Arisu.

LESTVICA