Slovenska začetna postava je bila enaka kot 12. aprila, ko je reprezentanca U-17 v Mariboru na generalki premagala izbrano vrsto U-18 z 1:0. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Slovenska začetna postava je bila enaka kot 12. aprila, ko je reprezentanca U-17 v Mariboru na generalki premagala izbrano vrsto U-18 z 1:0. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Slovenija - Nizozemska
Na tribunah Ljudskega vrta se je zbralo približno 8.000 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Sven Dodlek
Kapetan Sven Dodlek je moral v drugem polčasu zaradi lažje poškodbe predčasno z igrišča. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Nizozemci pretrd oreh za Slovence

Po obetavnem začetku gostiteljev (Dino Hotić je v 5. minuti od daleč streljal kakšen meter mimo desne vratnice) so nogometaši v oranžnih dresih mrežo Gregorja Zabreta načeli v 13. minuti. Z desne strani je v petmetrski prostor Slovenije prodrl Thom Haye in podal pred vrata, tam pa Raiu Vloetu z dveh metrov ni bilo težko zatresti mreže.
Nizozemci so vodstvo povišali v 35. minuti, ko je na podoben način po podaji z desne strani z glavo zadel Jeroen Lumu. Veliko napako so storili sodniki, saj so bili prej kar trije gostujoči nogometaši v nedovoljenem položaju. Lumu je že v 30. minuti streljal po tleh za malo mimo desne vratnice.
8.132 gledalcev v Ljudskem vrtu
Varovanci Miloša Kostića so dobro začeli drugi polčas. V 56. minuti je Domen Črnigoj z 20 metrov prisilil vratarja Nicka Olija v lepo obrambo. Toda Nizozemska je znala odgovoriti na pritisk Slovencev in v 61. minuti dosegla tretji zadetek, tokrat po podaji z leve strani. V kazenskem prostoru je bil z glavo najspretnejši kapetan Nathan Ake.
8.132 gledalcev v Ljudskem vrtu je častni zadetek Slovenije dočakalo v 74. minuti. Zadel je rezervist Luka Zahovič, član Maribora, ki se je z glavo lepo znašel po podaji Maksa Barišiča z leve strani.
Rudonja igral v zadnjih minutah
V Kostićevi začetni enajsterici je bilo sicer sedem nogometašev vijoličastih, v napadu pa je igral tudi že omenjeni nogometaš Kopra Barišič, s 27 zadetki najboljši strelec slovenske kadetske lige. Zahovič in še en mladenič s slavnim priimkom Roy Rudonja sta srečanje začela na klopi. Prvi je na igrišče prišel v 54. minuti, ko je zamenjal rahlo poškodovanega kapetana Svena Dodleka, ki je tik pred tem hitro izvedel prosti strel in kmalu presenetil vratarja Nicka Olija. Rudonja je dobil priložnost v 75. minuti, torej pet minut pred koncem, saj tekme na tej ravni trajajo 2 x 40 minut.
Zmagali še Poljska in Nemčija, remi Francije
Na prvi tekmi v skupini B je popoldne v Lendavi Poljska premagala Belgijo z 1:0 (0:0). Edini strelec je bil Mariusz Stepinski v 65. minuti, ko je izkoristil napako v belgijski obrambi. Belgija je bila sicer večji del srečanja boljši tekmec.

V skupini A je bila v Stožicah Nemčija z 1:0 boljša od Gruzije. V 59. minuti je mrežo zatresel Max Meyer. Nemci se morajo za zmago zahvaliti tudi vratarju Oliverju Schnitzlerju, saj je imela Gruzija predvsem v prvem polčasu nekaj lepih priložnosti. V Domžalah sta se Francija in Islandija razšli z neodločenim izidom 2:2, potem ko so Francozi že vodili z 2:0.
SKUPINA B, 1. krog
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA 1:3 (0:2)
8.132; Zahovič 74.; Vloet 13., Lumu 35., Ake 61.
Slovenija: Zabret, Paljušić , Hvastija, Dautović, Vuklišević, Vujčić, Hotić, Stojanović ( 50./Črnigoj), Dodlek ( 54./Zahovič), Barišič ( 75./Rudonja), Šauperl.
Nizozemska: Olij, Anderson, Bazoer ( 73./Walsh), Hendrix , Voest, Haye, Acolatse, Ake, Vloet, Lumu ( 62./Menig), Marinus ( 83./van den Boomen).
POLJSKA - BELGIJA (Lendava) 1:0 (0:0)
Stepinski 65.


SKUPINA A, 1. krog

GRUZIJA - NEMČIJA (Ljubljana) 0:1 (0:0)
Meyer 59.

FRANCIJA - ISLANDIJA (Domžale) 2:2 (1:0)
Chemlal 7., Martial 56.; Birgisson 66., Hermannsson 77.

2. KROG, skupina B, ponedeljek ob 17.00:
NIZOZEMSKA - BELGIJA (Maribor)

Ob 20.15 (prenos na TV SLO 2):
SLOVENIJA - POLJSKA (Lendava)
Skupina A, ponedeljek ob 17.30:
FRANCIJA - GRUZIJA (Domžale)

Ob 18.30:
ISLANDIJA - NEMČIJA (Ljubljana)

Nizozemci pretrd oreh za Slovence