Kevin Kampl predvsem izpostavlja potrpežljivost, četudi ne bo gola proti San Mariuo že v prve pol ure. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Kevin Kampl predvsem izpostavlja potrpežljivost, četudi ne bo gola proti San Mariuo že v prve pol ure. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Nejc Vidmar, Dejan Lazarević, Robert Berić in Benjamin Verbič
Zbor novincev oz. ko je Dejan Lazarevič kljub samo 13 nastopom za reprezentanco mentor trojici Vidmar, Berić, Verbič. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Res sem vesel, da so me poklicali. To je nagrada za trdo delo. Upam, da se bom na tem zboru dokazal in da lahko postanem stalni član reprezentance. To je moj cilj.

Petar Stojanović, najmlajši članski reprezentant Slovenije
Petar Stojanović, Siniša Anđelković, Aleš Mertelj in Martin Milec
Še sestanek Mariborčanov: Petra Stojanovića, Siniše Anđelkovića, Aleša Mertlja in Martina Milca. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Jan Oblak
Največ pozornosti je požel Jan Oblak, ki je v zadnjih dneh dočakal veliko priložnost pri Atleticu. Najprej je odigral vlogo junaka pri napredovanju v Ligi prvakov, nato pa končno debitiral še v La Ligi, pri tem pa ni prejel niti enega gola. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Kurtić: Tudi San Marino zna igrati nogomet
Kampl: Če ne bomo takoj zabili, moramo ostati mirni

V reprezentančni bazi se je zbralo 22 od 23 izbrancev Srečka Katanca, med njimi tudi popolna novinca Nejc Vidmar in Luka Krajnc, prvič so v izbrani vrsti za kvalifikacijsko tekmo tudi Petar Stojanović, Benjamin Verbič in Robert Berić. Slednji je v sezoni 2014/15 najučinkovitejši slovenski nogometaš, ki je že zbral štiri nastope za Slovenijo, a še nikoli ni bil zraven v boju za kvalifikacijske točke.
Josip Iličić, ki se je po jesenskem "kratkem stiku" s selektorjem vrnil v reprezentanco, še ni bil dosegljiv za izjave medijem, pred mikrofone bo stopil šele po petkovem srečanju.

Zadnji pride prvi napadalec
Prvi napadalec Milivoje Novaković se bo zvečer po dolgem poletu iz Japonske zadnji pridružil soigralcem.

Prvi trening za tekmo s San Marinom so opravili ob 16.45 v Kranju, kjer bodo slovenski nogometaši vadili tudi v torek in sredo dopoldne. V sredo popoldne bodo ob 16.45 preizkusili zelenico v Stožicah, kjer bo v petek ob 20.45 tekma 5. kroga kvalifikacij v skupini E (prenos na TV SLO 2/Valu 202/MMC-ju).

Kapetan: "Vemo, da bo San Marino igral bunker"
V četrtek sledi še zadnji trening v Kranju in novinarska konferenca pred tekmo na Brdu pri Kranju, kjer bodo sporočili zadnja opažanja pred petkovim dvobojem. Vloga favorita je jasna: Slovenija je 48. reprezentanca sveta, San Marino pa 181. oz. predzadnja v Evropi.

"Vemo, da bo San Marino igral bunker. Tega moramo nekako in po možnosti čim prej prebiti, nato se nam odpre in lahko damo še kar nekaj golov. A zato se moramo že danes popolnoma osredotočiti in profesionalno pripraviti na svojo nalogo. Navodila o tem, kako prebiti trening, bomo že danes dobili na treningu od trenerjev, predvsem pa moramo biti mi pravi in se ukvarjati s svojo pripravljenostjo," je kapetan Slovenije Boštjan Cesar priznal, da se zmaga pričakuje, a da je treba tekmo tudi odigrati z vso resnostjo in odgovornostjo.

"Sem prebral, a ne vem točno, kakšne težave imajo. Slišim, da so se nekaj dogovorili, in mogoče bodo zato še bolj jezni in motivirani ter borbeni," je Cesar komentiral še nasprotnike iz najstarejše republike na svetu, v kateri so reprezentanti grozili s stavko in neigranjem na tekmi v Ljubljani. Zdaj je dosežen načelni dogovor, s čimer je zagotovljeno, da Sanmarinci stoodstotno pridejo v Slovenijo.

Ob potrpežljivosti hitro izkoristiti priložnosti
Velika odgovornost za preboj bunkerja bo na ramenih Kevina Kampla, ofenzivnega motorja reprezentance. Še vedno sveži vezist Borussie iz Dortmunda
opozarja, da ne smejo iti v tekmo s prepričanjem, da so tri točke že osvojene. "Ne smemo jih vzeti prelahko. Oni se bodo skrili zadaj, čakali svojo priložnost. Mi moramo biti pametni, mirni, tudi če ne damo takoj nekaj zadetkov, moramo potrpežljivo čakati na priložnosti, ki se bodo zagotovo ponudile. Te moramo izkoristiti, moramo pa paziti, da bomo tudi zadaj dobro stali na igrišču," je načrt opisal Kampl.

Če je Kampl stalnica v reprezentanci, pa ima precej manj izkušenj s člansko izbrano vrsto mladi branilec Maribora Petar Stojanović. "Trenutno razmišljamo le o San Marinu. Gremo zmagat, to se od nas pričakuje. Upam, da se bo na koncu vse dobro izšlo za nas. Pričakujemo zaprto igro San Marina, ampak se bomo na treningih pripravili tudi na to in naredili pravo taktiko," je prepričan branilec Maribora, ki je za reprezentanco debitiral na prijateljski tekmi s Kolumbijo, s čimer je postal najmlajši debitant v zgodovini slovenske nogometne reprezentance.

Oslabljen strokovni štab
Selektor Katanec pa je ostal brez pomočnika Željka Milinovića, ki je odšel na lastno željo, saj se želi nekdanji izvrstni branilec posvetiti svoji drugi športni strasti - triatlonu. Katanec bo za zdaj ostal le pri dveh pomočnikih Alešu Čehu in Nihadu Pejkoviću (trener vratarjev).

SLOVENSKI SEZNAM ZA SAN MARINO

Vratarji (3):
Handanović Samir, Inter (ITA)
Oblak Jan, Atletico Madrid (ŠPA)
Vidmar Nejc, Domžale (SLO)

Branilci (9):
Anđelković Siniša, Palermo (ITA)
Brečko Mišo, Köln (NEM)
Cesar Boštjan, Chievo (ITA)
Ilić Branko, Partizan (SRB)
Krajnc Luka, Cesena (ITA)
Maroh Dominic, Köln (NEM)
Milec Martin, Standard Liege (BEL)
Stojanović Petar, Maribor (SLO)
Struna Andraž, PAS Giannina (GRČ)

Vezisti (8):
Birsa Valter, Chievo (ITA)
Kampl Kevin, Borussia Dortmund (NEM)
Kirm Andraž, Omonia (CIP)
Kurtić Jasmin, Fiorentina (ITA)
Lazarević Dejan, Sassuolo (ITA)
Mertelj Aleš, Maribor (SLO)
Rotman Rajko, Istanbul BB (TUR)
Verbič Benjamin, Celje (SLO)

Napadalci (3):
Berić Robert, Rapid (AVT)
Iličić Josip, Fiorentina (ITA)
Novaković Milivoje, Nagoja Grampus (JAP)




Skupina E, petek ob 20.45:
SLOVENIJA - SAN MARINO (Ljubljana)

ŠVICA - ESTONIJA

ANGLIJA - LITVA

Lestvica:                          
ANGLIJA            4  4 0 0 11:1 12
SLOVENIJA          4  2 0 2  4:4  6
ŠVICA              4  2 0 2  8:3  6
LITVA              4  2 0 2  3:6  6
ESTONIJA           4  1 1 2  1:2  4
SAN MARINO         4  0 1 3  0:11 1

Res sem vesel, da so me poklicali. To je nagrada za trdo delo. Upam, da se bom na tem zboru dokazal in da lahko postanem stalni član reprezentance. To je moj cilj.

Petar Stojanović, najmlajši članski reprezentant Slovenije
Kurtić: Tudi San Marino zna igrati nogomet
Kampl: Če ne bomo takoj zabili, moramo ostati mirni