Uli Hoeness je med letoma 1970 in 1979 blestel v dresu Bayerna. Na 239 tekmah je dosegel 86 golov. Trikrat je z Bavarci postal tudi evropski prvak (1974-76). Lastnik tovarne klobas v Nürnbergu je še precej večji pečat pustil v vlogi menedžerja. Od 1. maja 1979 do 1. julija 2009 je bil eden izmed najbolj uspešnih menedžerjev v Nemčiji. Foto: Reuters
Uli Hoeness je med letoma 1970 in 1979 blestel v dresu Bayerna. Na 239 tekmah je dosegel 86 golov. Trikrat je z Bavarci postal tudi evropski prvak (1974-76). Lastnik tovarne klobas v Nürnbergu je še precej večji pečat pustil v vlogi menedžerja. Od 1. maja 1979 do 1. julija 2009 je bil eden izmed najbolj uspešnih menedžerjev v Nemčiji. Foto: Reuters
Uli Hoeness
Lovorik v času Hoenessa res ne manjka. Bayern lovi peti zaporedni naslov nemškega prvaka, kar bi bil skupno že 27. naslov najboljše ekipe v Bundesligi. Foto: Reuters
Uli Hoeness
Za podpredsenika sta bila izbrana Dieter Mayer in Walter Mennekes. Foto: Reuters


64-letni nekdanji nemški reprezentant je bil na tem mestu med letoma 2009 in 2014, ko je moral odstopiti zaradi zaporne kazni, ki jo je prestal po utaji davkov. V polnem Audi Domu, kjer sicer igrajo košarkarji Bayerna, je bilo prisotnih 7.152 članov kluba. Nekateri so izrazili nezadovoljstvo, ker niso mogli v prenapolnjeno dvorano in so glasovali kar v šotoru, ki so ga postavili zraven. Dobil je 108 glasov proti, 58 pa je bilo vzdržanih.
Pri Bayernu se dela sedem dni na teden
"Danes lahko stojim tukaj zaradi pomoči dveh družin - moje in Bayernove. Zdaj lahko le prosim za drugo priložnost, ki jo bom izkoristil. Deloval bom kot povezovalni člen med vsemi deli našega kluba. Obljubljam, da vas ne bom razočaral. Žena se zaveda, da bom bolj malo doma, saj me čaka veliko dela, pri Bayernu se dela sedem dni na teden," je v devetminutnem govoru po izvolitvi pojasnil Hoeness, ki je zelo zaželen tudi pri nemških medijih, saj je vedno brez dlake na jeziku. Po 987 dneh se je Uli vrnil in sočnih izjav zagotovo ne bo manjkalo.
Leto in devet mesecev v zaporu
V zaporu Landsberg am Lech na Bavarskem se je Hoeness vzorno vedel od 2. junija 2014 do konca februarja letos, zato bo druga polovica triinpolletne kazni pogojna. Pri Bayernu so ga vsi pogrešali. Nekdanji odlični napadalec, ki je kariero zaradi poškodbe kolena končal že pri 27 letih, je duša in srce Bayerna. Klubu je stal ob strani v slabih časih, zaslužen je za številne lovorike v zadnjih štirih desetletjih.
Odštel več kot 43 milijonov evrov
Marca 2014 je bil zaradi utaje davkov obsojen na tri leta in pol zaporne kazni. Hoenessa je prvotna obtožnica bremenila utaje davkov v vrednosti 3,5 milijona evrov, tožilstvo pa je pozneje z novimi podatki prišlo do številke 28,5 milijona evrov, kolikor naj bi bilo utajenih davkov. Z vsemi sodnimi postopki je skupna številka narasla na vrtoglavih 43 milijonov evrov, ki pa jih je Hoeness že poravnal.
Po izreku kazni je Hoeness odstopil s predsedniškega položaja, od maja 2014 je bil prvi mož kluba Karl Hopfner, dolgoletni podpredsednik in odgovoren za finance v klubu. Hopfner, ki je bil v klubu od leta 1983, je odšel v pokoj in dobil velik aplavz.
Pred 34 leti preživel letalsko nesrečo
16. februarja 1982 se je Hoeness skupaj s tremi prijatelji z manjšim letalom odpravil na reprezentančno tekmo v Hannover. Pilot je bil nekdanji alpski smučar in Ulijev prijatelj Wolfgang Junginger. Hoeness je med poletom spal na zadnjem sedežu, pilot je izgubil nadzor in letalo je strmoglavilo. Vsi trije preostali potniki so bili mrtvi takoj, Hoeness pa jo je čudežno odnesel le s pretresom možganov in odrgninami.
Hoeness je večkrat poudaril, da je takrat začel drugo življenje. Po odsluženi zaporni kazni je začel tretje življenje, seveda pa je tudi to povezano z Bayernom.

Sijajne poslovne številke
Poslovne številke so poskrbele za zadovoljne nasmeške vodilnih. V poslovnem letu 2015/16 so proračun povečali kar za 100 milijonov evrov na rekordnih 626,8 milijona, kar je za 20 odstotkov več kot leto pred tem. Tudi dobiček je rekorden, znaša pa 33 milijonov evrov, s čimer bodo presegli dozdajšnjo najboljšo številko (23,8 milijona) iz sezone 2014/15. Že 24. leto zapored je bilo poslovanje v območju zelenih številk, med povečanjem pa so izpostavili še število članov kluba, ki je v zadnjem letu naraslo z 270.329 na 284.041.

"Naša finančna trdnost je naš prvi cilj. Poleg tega vlagamo v nujno potrebno infrastrukturo, da bomo ostali konkurenčni najboljšim v Evropi. To so naši temelji, največji možen športni uspeh ob gospodarski trdnosti," je finančni šef Jan-Christian Dreesen predstavil filozofijo Bayerna.

Bavarcem v zadnjih tednih ni šlo po načrtih, poraza v Dortmundu (0:1) in Rostovu (2:3) sta bila grenka, a trener Carlo Ancelotti je dobil veliko podporo vodilnih v klubu, s prihodom Hoenessa pa se začenja novo obdobje in začetek lova na vodilni Leipzig.