Josip Iličić je prišel na zbor pred tekmo proti Angliji v odlični formi. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Josip Iličić je prišel na zbor pred tekmo proti Angliji v odlični formi. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Josip Iličić
Iličić je sezono sklenil z osmimi zadetki v italijanskem prvenstvu, s čimer je bil tudi najboljši strelec Fiorentine. Igral je na 25 tekmah oziroma natančno 1608 minut. Foto: EPA
Za Iličićem sanjski maj

Potem ko je v zadnjih šestih krogih italijanskega prvenstva zadel kar sedemkrat, je dokončno izbrisan spomin na težko obdobje, ki ga je preživljal jeseni. "Imel sem težave, za katere mislim, da niso za v javnost. Zdaj pa se mi je res odprlo. Ko dosežeš en zadetek, je velikokrat tako. Večja je želja, večja motivacija. Dobro se počutim, razpoložen sem, zadetki so le pika na i. Kaj je vzrok za to? Ni se veliko spremenilo, mogoče postavitev na igrišču. Začeli smo igrati sistem, ki meni ustreza, z dvema napadalcema."

Pozimi je bil po incidentu z navijači že zelo blizu temu, da zamenja klub, ob koncu sezone pa so mu lahko le ploskali, saj je bil najzaslužnejši, da se je Fiorentina na koncu povzpela celo na 4. mesto Serie A. "Jaz nisem imel težav z navijači, mogoče so jih imeli oni z mano. S tem se ne obremenjujem in se nikoli nisem. Opravljam svoje delo, za to sem plačan, tako se moram tudi obnašati na igrišču. Slišal sem, da se govori, da sem len in nerad treniram, a se tudi s tem ne obremenjujem. To delam zase, za nikogar drugega. Za svoje rezultate si odgovoren sam. Igrali smo v polfinalu Evropske lige in polfinalu italijanskega pokala, v prvenstvu pa zasedli četrto mesto. Mislim, da je to velik uspeh za ta klub."

Kamor koli nabiješ žogo, jo Salah ujame
V zadnjih tednih se je še posebej dobro ujel z Egipčanom Mohamedom Salahom, ki je pozimi v Firence prišel kot posojeni nogometaš Chelseaja. "S takšnim igralcem je lažje igrati, ker je hiter. Če povem po domače, lahko kamor koli nabiješ žogo in jo on ujame. Pokazal je, da ima kakovost. Ali bo ostal v klubu, pa ne vem," pravi Iličić.

Kaj pa njegova klubska prihodnost, kakšna je? "Videli bomo, kakšne želje ima klub in kako se bomo dogovorili. Vsekakor je moja želja, da ostanem. Zadovoljen sem v klubu, nisem pa odvisen sam od sebe. Mogoče me klub hoče prodati. Ne morem kaj več povedati."

Pokazati, da so tudi Slovenci v vrhunskih klubih
Tudi usoda trenerja Vincenza Montelle na klopi Fiorentine še ni jasna. Pred dnevi je kazalo, da se bo poslovil, zdaj se je, kot kaže, tehtnica obrnila na drugo stran in bo še naprej vodil Violo. "Ne vem, kakšne želje in ambicije ima. O tem igralcem ne razlaga. Bomo videli ta teden, kaj se bo zgodilo."

Tekma proti Angliji prihaja za 27-letnega Kranjčana kot naročena, da tudi v reprezentanci pokaže, kar se od njega že dolgo pričakuje. "To, kar se mi dogaja v klubu, želim nadaljevati tudi v reprezentanci. Je pa vsak igralec, ki je vpoklican, ključen. Posameznikov se ne sme izpostavljati, saj posameznik ne more dobiti tekme. Proti Angliji moramo pokazati, da tudi mi igramo v vrhunskih klubih. Če bomo pravi, zbrani in potrpežljivi, lahko naredimo dober rezultat. Zakaj ne bi osvojili vseh treh točk? Takšno je moje razmišljanje. Mislim, da je treba zmagati, to je naš cilj. Igramo pred domačimi gledalci, nikogar se ne smemo ustrašiti."

Jasmin Kurtić o Angliji: "To bo spektakularna tekma. V Londonu smo videli, da je Anglija dobra ekipa. Lahko gotovo ne bo, a če bomo imeli pravi pristop, ne bo težav. Mislim, da nam mora biti takšen tekmec samo dodatna motivacija. Daljše priprave za tekmo ne igrajo posebne vloge. Vajeni smo, da vsak dan delamo. Selektor se je tako odločil, in to spoštujemo. Anglija je Anglija. Kdor koli je vpoklican, mora biti dober. Tisti, ki so novi, bodo imeli še večjo željo kot tisti, ki jih ni."
Kurtić o Fiorentini:
"Zelo sem zadovoljen. Ko sem prišel tja, sem bil predviden za tretjo ali četrto menjavo v vezni vrsti. Naredil sem veliko več, kot so drugi pričakovali. Zbral sem približno 30 nastopov, kar ni malo. Vse skupaj se je tudi odlično končalo, saj smo tretjič zapored osvojili četrto mesto in se neposredno uvrstili v Evropo. O svoji klubski prihodnosti pa ne morem še nič povedati, vse boste izvedeli pravi čas."

Za Iličićem sanjski maj