Matjaž Kek se je po uspehu kariere takole znašel v rokah svojih reprezentantov, ki so ga zasluženo vrgli v zrak. Foto: Reuters
Matjaž Kek se je po uspehu kariere takole znašel v rokah svojih reprezentantov, ki so ga zasluženo vrgli v zrak. Foto: Reuters
Odstotek uspešnosti
Matjaž Kek po odstotku uspešnosti kot selektor le še za 1,6 odstotne točke za Srečkom Katancem, pri tem so upoštevane vse uradne tekme (prijateljske, kvalifikacijske in prvenstvene). Foto: MMC RTV SLO
Branko Elsner
NZS je v ponedeljek s slavnostno akademijo počastila 80. letnico Branka Elsnerja, pri katerem je prve trenerske korake naredil tudi Matjaž Kek. Po starosti Elsnerjevega klana se zdaj imenuje otroška šola nogometa pod okriljem krovne zveze. Foto: MMC RTV SLO
10. oddaja Pozdrav Afriki
Kek usmeril misli proti JAR-u

Z uvrstitvijo Slovenije na nogometno svetovno prvenstvo 2010 je nogometna oddaja (na TVS 2 vsak ponedeljek ob 22.00), ki skrbi za "ogrevanje", dobila nove razsežnosti, kar je potrdil tudi obisk selektorja Matjaža Keka.

Uspeh produkt slovenske šole
"Neizmerno sem vesel. Čustva so strašna!" je Kekovo razpoloženje tudi štiri dni po sredini zmagi nad Rusijo (1:0). "To ni nobena pravljica, to je povsem resnična zgodba," mariborski strokovnjak meni, da ne gre za novo poglavje "nogometne pravljice", ampak posledica načrtnega dela v slovenskem nogometu: "Ti fantje so produkt slovenske nogometne šole!" Slovenija se je v 10 letih tretjič uvrstila na veliko tekmovanje, na drugi SP v osmih letih, in to s povsem različno reprezentanco.

"Ob zmagah nisem evforičen, ob porazih ne zganjam pretirane tragike. Mogoče gre za nekaj trmastega v meni," je svoj trenerski pristop in mirnost v ključnih trenutkih pojasnil Kek.

Prijateljske tekme niso za zavajanje
Gostitelj oddaje Igor E. Bergant je v statističnem prerezu izpostavil izredno malo remijev v dosedanji selektorski karieri Keka, ki je Slovenijo vodil na 30 tekmah, 11-krat zmagal, 14-krat izgubil in le 4-krat igral neodločeno. "Prijateljske tekme so katastrofa - 9 tekem in 6 porazov. Ampak, test naj bo test, ne zavajanje!" je odločen 48-letni Mariborčan, ki se ne želi skrivati za lahkimi nasprotniki.

Po Estoniji brez ponosa, po Bolgariji na dnu
"Po tisti moji prvi tekmi z Estonijo, ko smo zmagali po podarjeni 11-metrovki, nisem bil ponosen," se je nekdanji izvrstni branilec spomnil na začetek selektorske kariere, ki je dno doživela ob koncu kvalifikacij za Euro 2008: "Takrat sem razmišljal, da tudi jaz nisem ta pravi. Na celi tekmi proti Bolgariji nismo niti pošteno pogledali proti golu. To je bilo vodilo, da se mora nekaj spremeniti. Ne izid, temveč način je mene zelo, zelo motil."

Maribor in Hrvaška spremenila vse
Po koncu ciklusa se ni veliko spremenilo v reprezentanci, odšla sta Nastja Čeh in Klemen Lavrič. "Že eno ali dve imeni lahko spremenita in nekaj zgradita v moštvu," je poudaril pomembnost majhnih stvari Kek in nadaljeval: "Oni so bili še zelo mladi, s po 10 ali 15 tekmami. Postajali so zrelejši, sami so videli, da morajo narediti nekaj drugače. Prelomna je bila tista prva tekma v Mariboru s Hrvaško (2:3). Kljub temu, da smo izgubili, nihče ni odšel s stadiona nezadovoljen."

Nagradno vprašanje oddaje Pozdrav Afriki:
Koliko golov je slovenska reprezentanca dosegla v selektorskem mandatu Matjaža Keka? Odgovori na afrika2010@rtvslo.si.

Hiddink čestital prek SMS-ov
Ponos ob zrušitvi mita Guusa Hiddinka? "Sem vesel, da sem premagal reprezentanco, ki jo je vodil. Nikoli pa nisem tega jemal kot osebni dvoboj," je Kekovo razmišljanje, ki je nato razkril, da vseeno ni ostal brez čestitke slovitega Nizozemca. "Hiddink se je potem prek SMS-a večkrat javil in mi gentlemensko čestital ter zaželel reprezentanci in meni uspeh na svetovnem prvenstvu."

KLJUČNI DATUMI DO ZAČETKA SP-ja 2010
4. december 2009žreb skupin za SP 2010
sredina februarja 2010neobvezen termin za prijateljske tekme
7. februar 2010žreb kvalifikacijskih skupin za Euro 2012
3. marec 2010termin za prijateljsko tekmo
12. - 14. april 2010termin za prijateljsko tekmo
17. maj 2010skrajni rok za konec klubskih tekmovanj
druga polovica maja 2010termini za prijateljske tekme
28. maj 2010skrajni rok za prihod igralcev na priprave
1. junij 2010prijava 23 igralcev za SP
11. junij 2010začetek SP-ja v nogometu

Izbor baze po žrebu skupin
Medtem je na NZS-ju že stekel načrt JAR 2010. Prvi veliki zalogaj je iskanje ustrezne pripravljalne baze za končno pripravo na prvenstvo. "Pripravljalno bazo bomo začeli iskati na licu mesta po žrebu, ko bomo vedeli, s kom in kje igramo. Vse tri tekme se sicer igrajo v različnih mestih, a nekaj se da prilagoditi," je razmišljanje krovne organizacije povzel Dane Jošt, generalni sekretar NZS-ja.

Vstopnice na voljo le do začetka januarja
Jošt je tudi pozval slovenske navijače, naj hitro in dobro razmislijo o potovanju v Južnoafriško republiko, saj bo prodaja vstopnic za slovenske tekme stekla že kmalu po žrebu 4. decembra. "V prvih desetih dneh januarja bomo morali že kočati prodajo. Težav z vstopnicami ne bo, saj nam pripada določen odstotek. Od 4 do 5 tisoč kart bo zadostovalo za naše potrebe," je poudarek prvih informacij glede ogleda tekem Slovenije v živo na svetovnem prvenstvu.

NEURADNI BOBNI ZA ŽREB SKUPINFifina lestvicaNastopi na SP-jih
1. BOBEN
Južnoafriška republika 86.3.
Italija4.17
Španija1.13
Anglija9.13
Nemčija6.17
Francija7-13
Brazilija2.19
Argentina8.15
2. BOBEN
SLOVENIJA33.2
Nizozemska3.9
Grčija12.2
Danska26.4
Portugalska5.5
Srbija20.11
Švica18.9
Slovaška34.9
3. BOBEN
Slonokoščena obala16.2
Gana37.2
Nigerija22.4
Kamerun11.6
Alžirija28.3
ZDA (Paragvaj)14.9
Mehika (Čile)15.14
Honduras (Urugvaj)38.2
4. BOBEN
Japonska43.4
Južna Koreja52.8
Severna Koreja84.2
Avstralija21.3
Nova Zelandija77.2
Paragvaj (ZDA)30.8
Čile (Mehika)17.8
Urugvaj (Honduras)19.11

10. oddaja Pozdrav Afriki
Kek usmeril misli proti JAR-u