Kapetan Philipp Lahm je visoko dvignil prestižno lovoriko. Bayern se je s petimi evropskimi naslovi izenačil z Liverpoolom. Pred njim sta le Real Madrid (9) in Milan (7). Foto: EPA
Kapetan Philipp Lahm je visoko dvignil prestižno lovoriko. Bayern se je s petimi evropskimi naslovi izenačil z Liverpoolom. Pred njim sta le Real Madrid (9) in Milan (7). Foto: EPA
Bayern
Za Bayernom je sanjska sezona, v kateri je že osvojil nemško prvenstvo in Ligo prvakov, 1. junija pa bo imel priložnost za zgodovinski trojček, saj bo igral še v finalu nemškega pokala. Foto: Reuters
Jupp Heynckes (Bayern)
68-letni Jupp Heynckes se od kluba poslavlja na najboljši mogoči način. Heynckes je postal šele četrti trener, ki je evropski naslov osvojil z dvema različnima kluboma (Real Madrid, Bayern). Pred njim je to uspelo le Ernstu Happlu (Feyenoord, Hamburg), Ottmarju Hitzfeldu (Borussia, Bayern) in Joseju Mourinhu (Porto, Inter). Foto: Reuters
Arjen Robben (Bayern)
Arjen Robben je prehodil pot od osmoljenca do junaka. Foto: EPA
Ilkay Gündogan
Ilkay Gündogan je rutinirano zadel z bele točke. Bayern je prejel gol po 432 minutah. Foto: Reuters
Mario Mandžukić (Bayern)
Značilno proslavljanje zadetka hrvaškega napadalca Maria Mandžukića. Foto: Reuters

Neverjetno, 29-letni Robben, ki je v lanskem finalu Lige prvakov v Münchnu zastreljal enajstmetrovko, tudi tokrat pa je v Londonu zapravil kar nekaj priložnosti, se je oddolžil na najboljši mogoči način.

Mojstrska podaja Francka Riberyja
Nizozemec je po podaji Francka Riberyja s peto prodrl v kazenski prostor, kjer se je otresel Matsa Hummelsa, nato pa prefinjeno premagal sicer odličnega vratarja Romana Weidenfellerja. Predtem so Bavarci povedli v 60. minuti z golom Maria Mandžukića, a je Porurce v igro vrnil Ilkay Gündogan z bele točke (68.).

Travme zadnjih štirih let pozabljene
Bayern je tako po dveh izgubljenih finalih (2010, 2012) v zadnjih štirih letih le stopil na evropski prestol, ki ga je predtem osvojil že v letih 1974, 1975, 1976 in 2001, medtem ko Borussia, ki je imela svoje priložnosti (odličen je bil Manuel Neuer) in ni razočarala, ostaja pri enem naslovu iz leta 1997.

Uvodne minute pripadle Borussii
Pred več kot 86.000 navijači na Wembleyju je Borussia v 3. minuti prišla do prvega kota, a je obramba Bayerna žogo izbila, tako da Dortmundčani niso prišli do priložnosti. Rumeno-črni so bili v uvodnih minutah nekoliko konkretnejši, vendar se je Bayern brez težav branil. V 10. minuti je Jakub Blaszczykowski z roba kazenskega prostora sprožil prvi strel proti vratom, toda "grdo" zgrešil.

Poljaka in Reus namučila Neuerja
Natančnejši je bil v 14. minuti Robert Lewandowski, ki je udaril z okoli 25 metrov, Manuel Neuer pa je s skrajnimi močmi odbil žogo čez prečko. Neuer se je izkazal tudi malo pozneje, ko je iz neposredne bližine ustavil poskus Blaszczykowskega. V 19. minuti je iz protinapada močno sprožil še Marco Reus - Neuer je bil znova na mestu, tako kot tudi ob poskusu Svena Benderja. Borussia je bila nevarna, medtem ko Bayern pravega ritma ni našel.

Po strelu Mandžukića žoga oplazila prečko
Nato pa le prva priložnost za Bayern. V 26. minuti je Franck Ribery z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Mario Mandžukić z glavo odlično meril, a je Roman Weidenfeller žogo preusmeril v prečko. Weidenfeller se je izkazal tudi v 30. minuti, ko je pravočasno stekel iz vrat in zmanjšal kot Arjenu Robbnu, ki se je po izigrani 'ofsajdzanki' na levi strani sam znašel pred njim. Bayern je vzpostavil ravnotežje.

Neuer dobil še en dvoboj z Lewandowskim
Na drugi strani se je v 35. minuti tudi Lewandowski na desni strani znašel sam pred Neuerjem, ki pa je dobil dvoboj. Tekma se je razživela. Malo pozneje je za Bayern po podaji iz kota nevarno streljal Thomas Müller, Mandžukić je bil za las prekratek.

Robben v glavo Weidenfellerja
Robbnu se je v 43. minuti ponudila še ena izjemna priložnost. Po nerodnem posredovanju Matsa Hummelsa je dobil žogo na okoli 11 metrih od Borussiinih vrat, silovito sprožil, toda zadel v glavo Weidenfellerja, ki se je spet izkazal s pravočasnim "izletom" iz vrat. Polčas se je tako končal brez zadetkov, obe ekipi pa sta navdušili z visokim ritmom in s kar nekaj priložnostmi. Posest žoge 59:41 za Bayern, streli v okvir vrat pa 5:3 za Borussio.

Ribery, Robben ... in gol Mandžukića
Drugi polčas se je začel brez sprememb v enajstericah, moštvi sta nadaljevali igro v visokem ritmu. In v 60. minuti je Bayern povedel. Robben je v kazenskem prostoru prejel mojstrsko podajo Riberyja, nato na levi strani prodrl ob golavtlinijo, obšel Weidenfellerja in podal v sredino, kjer je osamljeni Mandžukić z nekaj metrov poslal žogo v nebranjeni del mreže.

"Neumnost" Danteja kaznoval Gündogan
Toda veselje Bavarcev je bilo kratko, saj je Borussia v 68. minuti izenačila. Dante je v kazenskem prostoru nerodno štartal na Reusa, ga s kopačko zadel v trebuh in mednožje, tako da sodniku Rizzoliju ni preostalo drugega kot pokazati na enajstmetrovko. K žogi je pristopil Ilkay Gündogan in jo poslal v levi spodnji kot Neuerja, ki je šel v desno.

Subotić in Weidenfeller preprečila vodstvo Bayerna
V 72. minuti je novo vodstvo Bayerna preprečil Neven Subotić, ki je žogo izbil skorajda na golovi črti tik pred Robbnom. Tri minute pozneje pa je Weidenfeller s parado izbil projektil Davida Alabe z roba kazenskega prostora. Fantastično je Weidenfeller ubranil tudi poskus Schweinsteigerja v 87. minuti.

Robben mož odločitve
In ko je že kazalo, da bo na vrsti podaljšek, je v 89. minuti padel odločilni gol. Ribery je na robu kazenskega ustavil dolgo podajo, žogo s peto spravil do Robbna, ki je ušel Hummelsu, nato pa mojstrsko, s prefinjenim udarcem matiral še Weidenfellerja. Zares sanjski razplet zanj in za Bayern.

Robben še ni dojel velikega trenutka
"Tekma je bila izenačena. Mi smo imeli priložnosti, oni so imeli priložnosti. Na koncu mi je uspelo poslati žogo čez črto. Veliko mi pomeni. Nisem še povsem dojel, to bom lahko ubesedil šele pozneje. Preveč je čustev zdaj, to je neverjetno. Toliko ljudi mi je reklo, da bom nocoj zadel. Prve priložnosti sem zgrešil, na koncu sem pa dobil še eno veliko priložnost in sem jo izkoristil," so bile prve besede junaka Robbna, medtem ko je športni direktor Bayerna Matthias Sammer dodal: "Ne morem primerjati z ničimer na svetu. Tukaj so solze, veselje, olajšanje, vse!"

Weidenfeller: Ni nam bilo usojeno
Vratar Borussie Weidenfeller pa je povedal: "Ponosni smo, da smo nocoj z Bayernom odigrali pravo tekmo. Dobro smo igrali, a nam ni bilo usojeno."

NOGOMET

LIGA PRVAKOV
FINALE, London, Wembley

Borussia Dortmund - BAYERN 1:2 (0:0)
86.298; Gündogan 68./11-m; Mandžukić 60., Robben 89.

Borussia Dortmund: Weidenfeller; Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer; Bender (90./Sahin), Gündogan, Blaszczykowski (90./Schieber), Reus, Großkreutz ; Lewandowski .

Bayern:
Neuer; Lahm, Boateng, Dante , Alaba; Martinez, Schweinsteiger; Robben, Müller, Ribéry (91./Luiz Gustavo); Mandžukić (94./Gomez).


Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)

Statistika

Borussia Dortmund

Bayern München

streli 1214
streli v okvir vrat89
prekrški118
posest žoge4357
koti68