Od koga slovenski navijači pričakujejo največ v prihajajočih kvalifikacijah? Posamično bo največje breme pričakovanj ležalo na Kevinu Kamplu in seveda prvem vratarju, kdor koli bo že to. Foto: EPA
Od koga slovenski navijači pričakujejo največ v prihajajočih kvalifikacijah? Posamično bo največje breme pričakovanj ležalo na Kevinu Kamplu in seveda prvem vratarju, kdor koli bo že to. Foto: EPA
Valter Birsa
Slovenija je v letu 2014 odigrala le tri tekme, vse v gosteh in trikrat izgubila z 0:2. Na zadnjih petih tekmah so Slovenci dosegli en sam gol - Valter Birsa z 20 m na prijateljski tekmi proti Kanadi v Celju. Foto: Aleš Fevžer
Lionel Messi (Argentina) in Boštjan Cesar (Slovenija)
Kapetan Slovenije Boštjan Cesar je na večni lestvici s 76 nastopi že drugi, pred njim je z 80 samo še Zlatko Zahovič. Foto: EPA
Jasmin Kurtić v dresu Torina
Trenutno na prestop čakata še dva reprezentanta. Jasmin Kurtić, ki ga je Sassuolo po polletnem posojanju Torinu dokončno odkupil od Palerma, je že vse poletje želja Fiorentine, zdaj pa je v igri tudi zamenjava s Sampdorio. Foto: EPA
Vid Belec (Olhanense)
Tretjega vratarja Vida Belca bo vnovič posodil Inter, bržkone v prvoligaša Hellas Verono, kjer ga čaka oster boj za igralne minute z dolgoletnim čuvajem mreže Rafaelom. Foto: Reuters
Milivoje Novaković in Kevin Kampl
Milivoje Novaković je trenutno z 11 goli v sezoni (7 v prvenstvu, 4 v pokalu) najučinkovitejši slovenski nogometaš, pri čemer pa ima 35-letni veteran prednost, da je s sezono s Šimicujem začel že marca. Za primerjavo: Kevin Kampl je po 6 tekmah Salzburga pri 2 golih in 5 podajah. Foto: Aleš Fevžer

V ponedeljek (da, ponedeljek), 8. septembra se bo ob 20.45 v Talinu začela prva kvalifikacijska tekma v skupini E med Estonijo in Slovenijo za preboj na Euro 2016 v Franciji. In po uvodni tekmi se bo videlo, ali se bo igralo za osnovni ali pa višji cilj.

Dve mesti in pol na voljo za EP
Cilj slovenskih nogometašev je jasen: v skupini z Anglijo, Švico, Estonijo, Litvo in San Marinom zasesti vsaj 3. mesto, ki prinaša dodatne kvalifikacije, še bolje pa drugo ali celo prvo mesto in se tako neposredno uvrstiti na razširjeno evropsko prvenstvo, na katerem se bo po novem merilo 24, in ne samo 16 najboljših reprezentanc stare celine.

Mesec dni pred Estonijo so dobro znani okviri, znotraj katerih bo selektor Katanec skušal najti pravo zmagovito kombinacijo za zahteven jesenski del kvalifikacij. Slovenija bo namreč kar tri od prvih štirih kvalifikacijskih tekem odigrala v gosteh. V zadnjem letu je Katanec uporabil 34 različnih igralcev, iz katerih bo črpal slovensko reprezentanco za Euro 2016.

Zakaj nogometne "ladje"?
Nogometne ladje oz. rubrika s pregledom iger slovenskih reprezentantov in preostalih nogometašev na tujem začenja šesto sezono.
Gre za posvetilo legendarni rubriki na teletekstu "Kje so naše ladje", ki je zdaj na strani 182 pod sicer novim imenom Gibanje ladij sk. Splošna plovba.

Drugi vratar postavil nov milijonski mejnik
Zaradi svetovnega prvenstva skrajšani poletni premor je bil zelo pester za najboljše slovenske nogometaše. Med Katančevimi izbranci jih je poleti zamenjalo klub kar enajst (!), pri čemer so tuji klubi za najboljše slovenske "ladje" skupaj plačali 25 milijonov evrov odškodnin. Pri tem je levji delež - 16 milijonov evrov - zahteval nakup Jana Oblaka v Atletico Madrid, kar je nova rekordna odškodnina za slovenskega nogometaša.

VRATARJI - Če bi lahko branila kar dva ...
Ravno vratarsko mesto je izvor največje moči Slovenije, ki ima dva vrhunska vratarja v dveh vrhunskih klubih. Samir Handanović ali Jan Oblak? Zdrava konkurenca, oba pa bi morala imeti do Talina za seboj nekaj resnih tekem.

BRANILCI - veliko izkušenj in premalo pritiska?
Del moštva, ki se najmanj spreminja in je hkrati daleč najbolj izkušen: standardna trojica zadnjih let Mišo Brečko - Boštjan Cesar - Bojan Jokić ima skupaj kar 209 reprezentančnih nastopov, tukaj je z 53 nastopi še Branko Ilić, najpogostejši drugi osrednji branilec pod Katancem. A branilska kilometrina ne daje pričakovane uigranosti in zanesljivosti. Bi lahko Ilićevo mesto osrednjega branilca zasedel kdo iz bolj kakovostnega prvenstva, kot je srbsko?

Skoraj pozabljen je nemški Slovenec in Brečkov soigralec pri Kölnu Dominic Maroh (že končana zgodba?). Prvak močne druge lige kot steber najboljše obrambe je v pretekli sezoni postal tudi Siniša Anđelković (Palermo). Veliko bližje očem je s selitvijo h Kekovi Rijeki postal Miral Samardžić. Mlada alternativa je vsekakor Luka Krajnc (Cesena), ki se mu pri 19 letih obeta redno igranje v Serii A. Na bočnih položajih je manj izbire: Andraž Struna je postal standarden v Grčiji, Martin Milec se je iz Maribora podal v Belgijo.

VEZISTI - kraljestvo za zadnjega vezista
Že leta se išče zadnji vezist, ki bi znal povezati niti igre. Na najbolj deficitarnem položaju je spomladi v Prvi ligi blestel Rajko Rotman in postal prvo odkritje južnoameriške turneje. Selitev iz Rudarja v Turčijo k novincu Istanbulu BB je bila korak naprej, a pozen začetek prvenstva bo ovira. Rene Krhin bi moral že pred leti zasesti to mesto, a po vrnitvi v Inter, ki ga potrebuje zaradi statusa v klubu vzgojenega nogometaša, ga čaka trd boj za igralske minute. Ob tem je mesto v udarni enajsterici Maribora izgubil tudi Aleš Mertelj.

V ustvarjalnem delu vezne linije bodo vse oči uprte v Kevina Kampla, ki blesti v Salzburgu in se od njega pričakujejo čudeži tudi v reprezentanci. Težava - neuigranost s soigralci, saj je po koncu kvalifikacij za SP 2014 odigral le eno od štirih prijateljskih tekem.

Kot nosilca ofenzivne igre bosta svoj delež nosila Valter Birsa, ki se nadeja v Chievu rednega igranja, in zlasti Josip Iličić, ki ima podobno zahtevno vlogo zdaj pri Fiorentini. Tukaj je tudi v Italiji cenjeni vsestranski Jasmin Kurtić (glej sliko), ki zna prevzeti tudi bolj obrambne naloge. Menjave? Tukaj se odpira priložnost tako za legionarje kot tudi najboljše, ki igrajo v Sloveniji (Dare Vršič?).

NAPADALCI - letos še brez zadetka
Tri tekme v letu 2014 in brez gola, na zadnjih petih pa samo en dosežen zadetek. Od napadalcev je zadnji zabijal Milivoje Novaković, ki je oktobra lani Norveški doma zabil tri gole. "Nova" je na Japonskem v polnem tekmovalnem ritmu, a po premoru zaradi SP-ja je za Šimicu zadel le enkrat (7 golov na 17 tekmah). Nasprotno se je zadnji mesec odprlo Zlatanu Ljubijankiću (5 golov/17 tekmah) pri Omiji.

Nesojeni prvi reprezentančni napadalec Tim Matavž po sezoni za pozabo začenja novo zgodbo v Nemčiji pri Augsburgu, kjer je na pripravah pokazal spodbudno formo. Tu je še Roman Bezjak, prvi adut bolgarskega prvaka Ludogorca, ki se znova uspešno bojuje tudi v Evropi.

Dolgoletni reprezentant in strelec nepozabnega gola za odhod v Južno Afriko Zlatko Dedić še išče nov klub, zato velja pogledati za drugimi možnostmi, zlasti v alpskem prostoru, kjer so prvenstva že v polnem teku. V Švici si veliki povratnik po hudi poškodbi Đengis Čavušević (3 goli/4 tekmah St. Gallna) deli prvo mesto lestvice strelcev. V Avstriji je v odlični strelski formi Tadej Trdina (2 gola in 2 podaji/4 tekmah za vodilni WAC), prvič je za Rapid Wien zadel tudi Robert Berić.

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca v zadnjem letu (34)
Ime, PriimekKlub (država) PRESTOPtržna vrednost*reprezentanca (nastopi/goli)starostKlubska tekmovanja
VRATARJI (4)
Vid BelecInternazionale (ITA) čakajoč posojo/prodajo 1,4 mio. € 1 nastop 24 let Serie A
Evropska l.
Jasmin HandanovićMaribor - 200 tisoč € 8 nastopov 36 letPrva liga TS
Liga prvakov
Samir HandanovićInternazionale (ITA) - 22 mio. € 70 nastopov 30 letSerie A
Evropska l.
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA) za 16 mio. iz Benfice 16 mio. € 3 nastopi 21 letLa Liga
Liga prvakov
BRANILCI (11)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA) - 900 tisoč € 3 nastopi / 0 golov 28 letSerie A
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR) - 1 mio. €

2 nastop / 0

26 letPremier liga
Mišo BrečkoKöln (NEM) - 1,5 mio. € 68 nastopov / 0 30 let 1. Bundesliga
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA) - 1,2 mio. €

76 nastopov / 6

32 let

Serie A

Branko IlićPartizan (SRB) prost igralec iz Hapoel Tel Aviva 400 tisoč € 53 nastopov / 0 31 letSuperLiga
Evropska l.
Bojan JokićVillarreal (ŠPA) - 1 mio. € 68 nastopov / 1 28 let La Liga
Evropska l.
Dejan KelharSheffield Wednesdey prost igralec iz Crvene zvezde 500 tisoč € 6 nastopov / 0 30 letChampionship
(ANG II)
Dominic MarohKöln (NEM) - 1,5 mio. € 5 nastopov / 0 27 let1. Bundesliga
Martin MilecStandard Liege (BEL) za okoli 1 mio. € iz Maribora 750 tisoč € 3 nastopi / 0 22 letJupiler Pro
Liga prvakov
Miral SamardžićRijeka (HRV) za 150 tisoč € iz Šerif Tiraspola 550 tisoč € 3 nastopa / 0 27 let 1. HNL
Evropska l.
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ) - 450 tisoč € 12 nastopov / 0 25 let Superliga
VEZISTI (12)
Valter BirsaChievo (ITA) posojen iz Milana 2,5 mio. € 66 nastopov / 5 28 letSerie A
Željko FilipovićMaribor - 750 tisoč € 3 nastopi / 0 25 letPrva liga TS
Liga prvakov
Josip IličićFiorentina (ITA) - 7,5 mio. € 26 nastopov / 1 26 letFiorentina
Evropska l.
Kevin KamplSalzburg (AVT) podaljšal pogodbo 9 mio. €

10 nastopov / 1

23 letBundesliga
Liga prvakov
Andraž Kirmbrez kluba iztek pogodba z Groningenom 1,6 mio. € 62 nastopov / 6 29 let -
Rene KrhinInter (ITA) za 2 mio. € odkup od Bologne 3,3 mio. € 16 nastopov / 1 24 letSerie A
Evropska l.
Jasmin KurtićSassuolo (ITA) za 1,4 mio. € odkup od Palerma 4 mio. € 18 nastopov / 1 25 let Serie A
Dejan LazarevićChievo (ITA) - 1,5 mio. € 8 nastopov / 0 24 let Serie A
Aleš MerteljMaribor - 600 tisoč € 11 nastopov / 0 27 letPrva liga TS
Liga prvakov
Nejc PečnikCrvena zvezda (SRB)podaljšanje pogodbe 1 mio. € 22 nastopov / 4 28 let

SuperLiga

Rajko RotmanIstanbul BB (TUR)za okoli 500 tisoč € restop iz Rudarja 300 tisoč € 2 nastopa / 0 25 letSüperlig
Dalibor Stevanović brez kluba iztek pogodbe s Slaskom 350 tisoč € 19 nastopovo / 1 29 let -
NAPADALCI (7)
Robert Berić Rapid Wien (AVT) za 750 tisoč € iz Sturma 1 mio. € 3 nastopi / 0 23 letBundesliga
Evropska l.
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG) - 2,5 mio. € 5 nastopi / 0 25 letA Grupa
Liga prvakov

Zlatko Dedić

brez kluba iztek pogodb z Dresdnom 500 tisoč € 49 nastopov / 8 29 let -
Ivan Firer Rudar Velenje - 200 tisoč € 1 nastop / 0 29 letPrva liga TS
Zlatan LjubijankićOmija Ardidža (JAP) januarja podaljšal pogodbo 1,25 mio € 42 nastopov / 6 30 letJ-league 1
Tim MatavžAugsburg (NEM) za 4 mio. € iz PSV-ja 4 mio. € 28 nastopov / 10 25 let1. Bundesliga
Milivoje NovakovićŠimicu S-Pulse (JAP) januarja prestopil iz Kölna 500 tisoč € 63 nastopov / 25 35 let J-league 1

* - tržna vrednost po Transfemarkt.de.

Skupna vrednost 34 slovenskih nogometašev, ki so v zadnjem letu igrali za reprezentanco, je 90,8 milijona evrov. Vrednost štirih vratarjev je kar 39,6 milijona evrov. Vseh enajst branilcev bi lahko po nemški oceni kupili za 9,75 milijona evrov. Dvanajst vezistov ima skupno težo 32,4 milijona evrov, sedem napadalcev pa je vrednih 9,95 milijona evrov.