S 17 leti in 50 dnevi je Pau Cubarsí postal celo najmlajši debitant v začetni enajsterici izločilnih bojev v zgodovini Lige prvakov, na koncu pa izbran kar za igralca tekme. Foto: Reuters
S 17 leti in 50 dnevi je Pau Cubarsí postal celo najmlajši debitant v začetni enajsterici izločilnih bojev v zgodovini Lige prvakov, na koncu pa izbran kar za igralca tekme. Foto: Reuters

Barcelona je hitro prevzela nadzor nad razpletom dvoboja z Napolijem, a na potrditev preboja v četrtfinale po štirih letih je morala čakati vse do 83. minute, ko je vendarle zadel Robert Lewandowski (19 golov na 22 tekmah izločilnih bojev LP-ja).

Pri prvih dveh golih je bil ključni dejavnik Raphinha, ki je v 15. najprej podal Ferminu Lopezu, dve minuti zatem pa sam stresel vratnico, odbitek pa je Joao Concelo pospravil v mrežo.

Sledi še debi v članski reprezentanci Španije

A po skupni zmagi s 4:2 je bil v središču pozornosti debitant v Ligi prvakov, ki so ga že takoj izbrali za uradnega igralca tekme. Pau Cubarsí, ki je 22. januarja dopolnil šele 17 let, je prepričal trenerja Xavija, ki mu je zaupal mesto v osrčju obrambe, kar je mladenič iz Girone več kot upravičil. V Španiji so se mediji že razpisali, da bo Cubarsí za izreden preboj v prvo ekipo Barcelone nagrajen z vpoklicem v člansko reprezentanco Španije, kar bo selektor Luis de la Fuente uradno potrdil v prihodnjih urah.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"To je bil eden najboljših dni v mojem življenju. Po nekaj težkih letih v klubu smo se uvrstili v četrtfinale, vesel sem, da sem osvojil priznanje za igralca tekme, vendar si jo zasluži celotna ekipa, saj smo od začetka šli na zmago, in to se je tudi pokazalo," je osrednji branilec pojasnil v intervjuju Uefinega igralca tekme.

Sorodna novica Barcelona izločila Napoli, Arsenal naprej po 11-metrovkah

V La Ligi je Cubarsí debitiral dan pred svojim 17. rojstnim dnem, od takrat pa je nanizal nastope na devetih zaporednih prvenstvenih tekmah, med evropsko nogometno elito pa je prvič zaigral prav na torkovi odločilni tekmi za napredovanje.

Liga prvakov glavna fronta Barce

A še večje presenečenje je Cubarsíja čakalo v slačilnici, kjer so ga soigralci pozdravili s stoječimi ovacijami. Barcelona zdaj čaka na petkov žreb četrtfinala, saj je Liga prvakov ob zaostanku osmih točk za v španskem prvenstvu vodilnim madridskim Realom zdaj osrednja tekmovalna fronta. Na drugi strani poparjene Neapeljčane, ki so imeli veliko priložnosti za izenačenje na 2:2, čaka boj za peto mesto v Serii A, kar bo verjetno prineslo nastop v naslednji Ligi prvakov. Trenutno je Napoli sedmi, štiri točke za peto Romo in sedem za četrto Bologno.

Izposojeni vratar temelj uspeha

Arsenal je tudi po veliki zaslugi Davida Raye zmagal na zadnjih štirih domačih tekmah Lige prvakov, pri čemer so topničarji dosegli skupno 13 golov, prejeli pa niso niti enega. Foto: Reuters
Arsenal je tudi po veliki zaslugi Davida Raye zmagal na zadnjih štirih domačih tekmah Lige prvakov, pri čemer so topničarji dosegli skupno 13 golov, prejeli pa niso niti enega. Foto: Reuters

V Londonu se je obračun Arsenala in Porta zavlekel prek podaljškov vse do izvajanja enajstmetrovk, ko so topničarji streljali brez napake, vratar David Raya pa je ubranil dve 11-m Porta. Po končnih 4:2 za Arsenal ni bilo dvoma o igralcu tekme. 28-letnik iz Barcelone je zapustil Katalonijo pri 17 letih in se kalil pri Blackburnu, leta 2019 prestopil k Brentfordu, s katerim se je uveljavil kot eden najboljših vratarjev najprej druge lige, nato pa tudi Premier lige.

Arsenal se je že dalj časa zanimal za Španca, lani avgusta pa se je z Brentfordom dogovoril za izposojo in poznejši odkup. Septembra je Raya dobil vratarski dvoboj z Aaronom Ramsdalom za številko ena. Topničarji se z njim v vratih borijo za naslov angleškega prvaka, zdaj pa so se po 14 letih prebili še med najboljših osem v Evropi prav po zaslugi Rayevih ubranjenih enajstmetrovk Wendellu in Galenu.

"Moral bi ubraniti tri 11-m"

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Ekipa je igrala zelo, zelo dobro. Najpomembneje je, da smo ohranili mrežo nedotaknjeno, dosegli pa smo tudi gol in se prebili naprej. Biti v četrtfinalu mi pomeni vse; kot nogomet igraš za takšne stvari. Presrečen sem," je pripovedoval David Raya, ki je sicer obžaloval, da ni ubranil še kakšne enajstmetrovke. "V bistvu bi moral ubraniti tri strele, a sem presrečen tudi z dvema. Eden največjih trenutkov v moji karieri."

"Na začetku je imel nekaj težkih trenutkov, a se je pobral in pokazal izredno osebnost ter velike ambicije, za kar je bil zdaj končno nagrajen," je bil trener Mikel Arteta poln hvale na račun svojega čuvaja mreže.

Kaj je Arteta govoril Conceiçãu?

Prav Bask na klopi kluba iz zahodnega Londona je bil sicer po tekmi glavna tema novinarske konference. Gostujoči trener Sérgio Conceição je po bridkem izpadu Porta zavrnil rokovanje z Arteto, s katerim je takoj po zadnjem sodnikovem žvižgu izmenjal nekaj besed, pri čemer je Portugalec jezno mahal s prstom in na koncu odkorakal. Na novinarski konferenci je Conceição obtožil Arteto hudih osebnih žalitev med tekmo, ki jih je v španščini namenjal portugalski klopi.

"Arteta je užalil mojo družino. Povedal sem mu, da tistega, ki ga je žalil, ni več med nami ... in naj skrbi za to, da bo več in bolje treniral svojo ekipo, saj imajo veliko individualne kakovosti," je bil ogorčen 49-letnik, ki je med kariero blestel kot krilni vezist Porta in Lazia. Na poizvedovanje novinarjev je Arteta, ki je znan po burnem vodenju tekem, slavjih in tudi izjavah, odgovoril zgolj: "Brez komentarja."