Eric Maxim Choupo-Moting je dosegel svoj 17. zadetek v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Eric Maxim Choupo-Moting je dosegel svoj 17. zadetek v letošnji sezoni. Foto: Reuters

V 61. minuti je najprej iz bližine zadel Eric Maxim Choupo-Moting, potem ko so Bavarci ukradli žogo nespretnim PSG-jevim branilcem pri začetku gradnje napada v kazenskem prostoru. Končni izid je po hitrem protinapadu v 89. minuti postavil rezervist Serge Gnabry, ki je na zelenico vstopil tri minute prej. S svoje polovice igrišča je prodrl in nato podal Joao Cancelo, še en igralec, ki je prišel s klopi.

Gostje dolgo časa niso bili preveč konkretni, nemški prvaki so brez večjih težav nadzorovali potek tekme. V drugem delu prvega polčasa so Francozi vendarle dvakrat zapretili.

Najlepšo priložnost je imel PSG v 38. minuti, ko je Vitinha zapravil nemogoče. Po napaki Bayernovega vratarja Yanna Sommerja, ki se je poigraval v kazenskem prostoru in izgubil žogo, je streljal na prazna vrata, a je Matthijs de Ligt izbil žogo tik pred golovo črto.

Nevarno je bilo tudi v 25. minuti, ko se je po podaji Nuna Mendesa z leve strani tik pred vrati znašel Lionel Messi, toda Sommer in branilci so ga uspešno blokirali.

Dayot Upamecano je blestel v obrambi Bayerna. Nemočna sta bila Kylian Mbappe ... Foto: Reuters
Dayot Upamecano je blestel v obrambi Bayerna. Nemočna sta bila Kylian Mbappe ... Foto: Reuters

PSG tudi lani obstal v osmini finala

Na drugi strani je Gianluigi Donnarumma v 32. minuti ustavil strel Jamala Musiale. V 52. minuti je sodnik Daniele Orsato ob pomoči VAR-a zadetek Choupa-Motinga z glavo razveljavil, ker je bil Thomas Müller, ki se sicer ni dotaknil žoge, v prepovedanem položaju.

33-letni Kamerunec, ki je med letoma 2018 in 2020 nosil dres PSG-ja, je devet minut pozneje še enkrat zatresel mrežo, tedaj je zadetek obveljal. Podal mu je Leon Goretzka.

V 64. minuti je po nevarnem poskusu Sergia Ramosa z glavo po predložku iz kota žogo z lepo obrambo odbil Sommer. V zadnje pol ure si Francozi z izjemo še enega strela Ramosa z glavo mimo vrat pravih priložnosti niso več priigrali in znova zaostali za visokoletečimi pričakovanji v najelitnejšem evropskem tekmovanju, kjer še naprej neuspešno naskakujejo naslov. Lani so prav tako obstali v osmini finala proti poznejšemu prvaku Realu.

... in Lionel Messi. Foto: Reuters
... in Lionel Messi. Foto: Reuters

Mbappe se ni zabaval

Na prvi tekmi je odločil zadetek Kingsleyja Comana (0:1). Parižani so se prebudili in napadali v zadnje pol ure, ko je vstopil Kylian Mbappe, ki je okreval po lažji poškodbi.

24-letnik je v soboto ob zmagi nad Nantesom s 4:2 v 92. minuti prispeval zadnji gol na tekmi in postal najboljši strelec PSG-ja v zgodovini z 201 zadetkom. Prehitel je Edinsona Cavanija. V tej sezoni jih je v vseh tekmovanjih zbral 30.

Pred srečanjem v Münchnu so gostje prav nanj polagali največ upov, a so ga domači dobro ustavili. "Imamo načrt. Če nam bo uspelo, se ne bo zabaval," je že pred tekmo napovedal Müller. V bavarsko prestolnico je moštvo Christopha Galtierja prispelo brez Neymarja, ki bo zaradi operacije gležnja manjkal do konca sezone.

V zadnjem obdobju je šlo PSG-ju na domačih zelenicah sicer dobro, na zadnjih treh tekmah je trikrat zmagal in dosegel 11 zadetkov.

Medtem ko so nogometaši Milana v Londonu slavili (v ospredju je Olivier Giroud), so morali igralci Tottenhama ob odhodu z igrišča poslušati žvižge svojih navijačev. Foto: Reuters
Medtem ko so nogometaši Milana v Londonu slavili (v ospredju je Olivier Giroud), so morali igralci Tottenhama ob odhodu z igrišča poslušati žvižge svojih navijačev. Foto: Reuters

V Londonu 0:0 in slovo Tottenhama

Na drugem dvoboju večera je Milan proti Tottenhamu zadržal prednost z 1:0 s prve tekme na San Siru. V mrzlem Londonu je ostalo pri začetnih 0:0. Spursi so srečanje končali z desetimi igralci, saj je bil v 77. minuti zaradi drugega rumenega kartona izključen branilec Cristian Romero.

Tottenham je imel nekaj priložnosti, a ni uspel ustvariti pravega pritiska na obrambo Italijanov. V prvem polčasu je igral brez pravega ritma, kot da ne bi nujno potreboval zadetka. Do odmora je tako ostal brez strela v okvir vrat. Prvič je rdeče-črne resno ogrozil šele v 64. minuti.

Ob koncu tekme je vratar Mike Maignan v 93. minuti sijajno ubranil poskus Harryja Kana z glavo. Na drugi strani pa je takoj zatem po protinapadu rezervist Divock Origi zadel vratnico.

Sedemkratni evropski prvak Milan se je v četrtfinale Lige prvakov uvrstil prvič po 11 letih. Pred Tottenhamom in trenerjem Antoniom Contejem pa so pestri dnevi, saj je severnolondonski klub boleč udarec doživel že prejšnji teden, ko je v Pokalu FA izpadel proti drugoligašu Sheffieldu Unitedu.

Osmina finala, povratni tekmi

Tottenham – MILAN 0:0 0:1
RK:
Romero 77./Tottenham

Tottenham: Forster, Romero, Lenglet, Davies, Emerson (70./Richarlison), Skipp, Höjbjerg, Perišić (53./Porro), Kuluševski (83./Sanchez), Son, Kane.

Milan: Maignan, Kalulu, Thiaw, Tomori, Tonali, Krunić, T. Hernandez, Brahim Diaz (81./Bennacer), Messias (56./Saelemaekers), Giroud (81./Origi), Rafael Leao (89./Rebić).

Sodnik: Clement Turpin (Francija)


Sorodna novica Coman znova junak Bayernove zmage nad prepozno prebujenim PSG-jem

BAYERN – Paris SG 2:0 (0:0) 1:0
Choupo-Moting 61., Gnabry 89.

Bayern: Sommer, Stanišić, Upamecano, de Ligt, Davies, Kimmich, Goretzka, Coman (86./Gnabry), Müller (86./Cancelo), Musiala (82./Mane), Choupo-Moting (68./Sane).

Paris SG: Donnarumma, Danilo Pereira, Ramos, Marquinhos (36./Mukiele; 46./Bitshiabu), Hakimi, Verratti, Nuno Mendes (81./Bernat), Ruiz (76./Zaire-Emery), Vitinha (81./Ekitike), Messi, Mbappe.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)

V odebeljenem tisku sta izida prvih tekem.