Thomas Müller in Serge Gnabry sta prišla v Lizbono v odlični formi. Foto: Reuters
Thomas Müller in Serge Gnabry sta prišla v Lizbono v odlični formi. Foto: Reuters

Kar težko je verjeti, da je Lyon končal francosko prvenstvo na skromnem sedmem mestu in v prihodnji sezoni ne bo igral v evropskih tekmovanjih prvič po letu 1997. V uvodne četrt ure so imeli Francozi dve izjemni priložnosti. Manuel Neuer je odlično zaprl kot pri strelu Memphisa Depaya, Toko Ekambi pa ja zadel vratnico. Odlični napadalec je nato v 58. minuti pri zaostanku Lyona z 0:2 še sam prišel pred Neuerja, a mu ga ni uspelo ukaniti.

Neymar, Mbappe in di Maria bodo velik preizkus za obrambo Bavarcev
Tri velike priložnosti Lyona so opozorilo pred nedeljskim finalom Lige prvakov na stadionu Luz v Lizboni. Paris SG ima v napadu tri velemojstre. Neymar, Kylian Mbappe in Angel di Maria znajo unovčiti take priložnosti. Obramba Bavarcev ima težave s hitrimi igralci in je edina malce šibkejša točka. V vratih, na sredini igrišča in v napadu ima Bayern zunajserijske talente.

Robert Lewandowski potrebuje še dva zadetka v finalu, da bi ujel Cristiana Ronalda, ki je pred šestimi leti dosegel 17 golov v sezoni Lige prvakov. Foto: Reuters
Robert Lewandowski potrebuje še dva zadetka v finalu, da bi ujel Cristiana Ronalda, ki je pred šestimi leti dosegel 17 golov v sezoni Lige prvakov. Foto: Reuters

Preveč izgubljenih žog na sredini igrišča
Lyon se je izkazal za precej bolj kompaktno ekipo, kot je bila Barcelona v četrtfinalu. To je trener Hansi Flick tudi pričakoval.

"Lyon ima zelo močno ekipo. V uvodnih minutah smo zelo trpeli in imeli smo srečo, da se nismo znašli v zaostanku. Po sijajni akciji Gnabryja smo povedli in nadaljevanje je bilo precej lažje. Serge je v zadnjih dveh sezonah neverjetno napredoval. Postal je vrhunski nogometaš, a prepričan sem, da ima še nekaj rezerve. Privoščili smo si preveč izgubljenih žog na sredini igrišča in Lyon je bil seveda nevaren. Zavedal sem se, da bo to zelo težka tekma. Naša zmaga je na koncu zaslužena," je povedal 55-letni Bavarec, ki v letu 2020 ne pozna poraza. Bayern je dobil zadnjih 20 tekem! Zadnji poraz je doživel 7. decembra lani na Borussia Parku v Mönchengladbachu z 1:2.

Flick: Med Lyonom in PSG-jem ni tako velike razlike
Ko je analiziral igro Lyona, si je ogledal tudi finale ligaškega pokala, ko je PSG 31. julija po šestih serijah enajstmetrovk premagal izbrance Rudija Garcie, potem ko sta mreži 120 minut mirovali.

"Mislim, da ni tako velike razlike med Lyonom in PSG-jem. Memphis Depay je vrhunski napadalec. Dolgo je bil poškodovan, zdaj se je vrnil v pravo formo. V prvem polčasu smo naredili kar nekaj napak v obrambi in vse bom seveda analiziral. Ogledal sem si seveda pokalno tekmo med Lyonom in PSG-jem."

Manuel Neuer je popravil vse napake branilcev Bayerna. Foto: Reuters
Manuel Neuer je popravil vse napake branilcev Bayerna. Foto: Reuters

Kdo bo igral v obrambi v finalu?
Njegova najtežja naloga pred finalom bo sestaviti trdno obrambo. Jerome Boateng je imel težave z mišico, zato je ob odmoru ostal v garderobi. Niklas Süle je bil dolgo poškodovan, tudi Benjamin Pavard še ni pripravljen za 90 minut. Morda bo moral Joshua Kimmich znova zaigrati na levi strani obrambe, čeprav je zelo koristen na položaju defenzivnega vezista.

Obiskal je že Tuchla v Parizu
V nedeljo se bosta za evropski naslov pomerila nemška stratega. "V finalu Lige prvakov ne moreš zmagati, če nimaš popolnega večera. Dobro se bo treba spočiti. Nekoč sem obiskal Thomasa Tuchla v Parizu. Zelo dobro se poznava. Ekipa deluje odlično in veselim se najinega srečanja v finalu. Vsi bi se želeli igrati na polnem stadionu. Lahko smo srečni, da bo letošnja Liga prvakov končana," je še dodal Flick, ki do 3. novembra letos nikoli ni vodil ekipe v Bundesligi.

Od pomočnika Kovača do finala Lige prvakov v devetih mesecih
Po slovesu Nika Kovača je bil najprej do božiča le začasni trener. Uspelo mu je stabilizirati ekipo in dobil je priložnost do konca sezone. Po zmagi nad Chelseajem na Stamford Bridgeu 25. februarja s 3:0 mu je direktor upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge za rojstni dan poklonil svinčnik in dodal, da bo z njim podpisal novo pogodbo. Zdaj bo trener Bayerna do leta 2023 in v nedeljo lahko postane drugi strateg s trojno krono. To je uspelo le Juppu Heynckesu, ki ima v klubu kultni status.

Hansi Flick si pred letom dni res ni mislil, da bo vodil Bayern v finalu Lige prvakov. Sezono je začel v vlogi pomočnika Nika Kovača. Foto: Reuters
Hansi Flick si pred letom dni res ni mislil, da bo vodil Bayern v finalu Lige prvakov. Sezono je začel v vlogi pomočnika Nika Kovača. Foto: Reuters

Gnabry postal pravi ostrostrelec
Najboljši igralec polfinala Gnabry je v dolgem odmoru še nadgradil spomladansko formo. V Ligi prvakov je letos dosegel že devet zadetkov.

"Lyon je odlično začel, naša obramba je bila pod velikim pritiskom. Srečno smo mrežo zadržali nedotaknjeno. Res so začeli agresivno in sijajno vtekali v prazen prostor. Po mojem golu se je odprlo. Naš motiv je res velik. Naslov evropskega prvaka je naš velik cilj. Priložnosti za trojno krono nimaš prav vsako sezono," je poudaril 25-letnik, ki je med letoma 2012 in 2016 za Arsenal odigral le 10 tekem v Premier ligi.

Kimmich bi zaigral tudi v napadu, če bo potrebno
Joshua Kimmich je bil nasmejan do ušes: "Trener bo odločil, ali bo Pavard igral v finalu. Če bo potrebno, se bom preselil na sredino igrišča, kjer sem igral večino sezone. Vsi želimo dvigniti pokal z velikimi ušesi in popolnoma vseeno mi je, če me trener postavi v napad."

Stadion Jose Alvalade v Lizboni je bil prazen, lokali v Münchnu pa polni. Foto: Reuters
Stadion Jose Alvalade v Lizboni je bil prazen, lokali v Münchnu pa polni. Foto: Reuters

Neuer preprečil hitro vodstvo Lyona
Manuel Neuer se je dvakrat zares izkazal. Če bi Depay in Ekambi zadela, bi se srečanje lahko razpletlo v popolnoma drugo smer.

"Na začetku tekme bi se lahko znašli v zaostanku. Oba zadetka sta padla v idealnem trenutku. Po vodstvu z 2:0 je bilo seveda lažje. V polfinalu Lige prvakov tekma ne more biti lahka. Ne zmagaš kar tako s 3:0. Lyon je bil oster v dvobojih na sredini igrišča in zelo dober v protinapadih. V drugem polčasu smo jih dobro zaustavili," je pohvalil Francoze.

"Poskusil sem maksimalno zapreti kot. V takih trenutkih potrebuješ tudi nekaj sreče. Lahko bi tudi prejeli dva gola. Naš cilj je seveda zmaga v finalu," je dodal vratar Bayerna, ki je stal med vratnicama tudi 25. maja 2013 na Wembleyju, ko so Bavarci z golom Arjena Robbna v 89. minuti premagali dortmundsko Borussio z 2:1 in osvojili peti naslov evropskih prvakov.

Tudi Rudi Garcia ni bil trener Lyona na začetku sezone. 14. oktobra je zamenjal Sylvinha. Foto: Reuters
Tudi Rudi Garcia ni bil trener Lyona na začetku sezone. 14. oktobra je zamenjal Sylvinha. Foto: Reuters

Garcia: Lahko smo ponosni na naše predstave
Rudi Garcia je bil edini trener v polfinalu, ki ne prihaja iz Nemčije. "Moj oče je bil velik ljubitelj kolesarstva, vsako leto je zavzeto spremljal Tour. Ko je blestel Nemec Rudi Altig, sem se rodil in po njem sem dobil ime," je pojasnil priznani strateg.

"Seveda smo razočarani. Na začetku tekme smo imeli dve izjemni priložnosti in nismo imeli sreče. Mislim, da smo odigrali dobro tekmo, in lahko smo ponosni na naše predstave v letošnji Ligi prvakov," je razmišljal 56-letni strokovnjak, ki je pred tremi leti obiskal tudi Stožice, ko je z Marseillem remiziral proti Domžalam (1:1).

Bolj potrt je bil vratar Anthony Lopes: "Po četrt ure igre bi lahko vodili z 2:0. Na tako visoki ravni preprosto moraš unovčiti svoje priložnosti."

Bayern v letu 2020 še ne pozna poraza, v finalu ga čaka PSG