Navijačem Celja zaradi novega koronavirusa ni bilo usojeno okusiti vsaj malce blišča, ki ga prinašajo kvalifikacije za Ligo prvakov. Na robu glavne tribune se jih je vseeno nekaj zbralo in občasno glasno vzklikalo:
Navijačem Celja zaradi novega koronavirusa ni bilo usojeno okusiti vsaj malce blišča, ki ga prinašajo kvalifikacije za Ligo prvakov. Na robu glavne tribune se jih je vseeno nekaj zbralo in občasno glasno vzklikalo: "Ce-le, Ce-le!" Foto: www.alesfevzer.com

V prvem polčasu so se Celjani predstavili v zelo dobri luči in vodili z 1:0, nato pa so gostje v drugem delu po srečnem izenačenju potrdili, zakaj so bili nosilci v tem paru, in po preobratu slavili zmago z 2:1. Avgusta lani je Rosenborg izločil Maribor z dvema zmagama s 3:1.

"Ko smo začeli malo zamujati oziroma nismo bili tako agresivni in premalo blizu igralcem, kot bi si želeli, je tekmec v drugem polčasu vendarle pokazal, da ima kakovost. Osvežil je napad in imeli smo kar nekaj težav po bokih. S pritiskom, ki ga je vršil, je dosegel dva zadetka in zasluženo zmagal. Že pred tekmo smo vedeli, da moramo za uspeh res vrhunsko odigrati, podobno kot pri prvem golu. Tudi v drugem polčasu smo imeli nekaj položajev, kjer bi lahko bolje odigrali, a na žalost nismo. Imel sem občutek, da če bi uspeli narediti še prehod ali dva, bi lahko iztržili več. Tudi pri izidu 1:1 smo si pripravili nekaj obetavnih akcij, zmanjkala je kakovostna rešitev v zadnjem trenutku," je razmišljal trener Celja.

Celjani po dobrem začetku popustili v drugem polčasu

Škoda za napako Rozmana

Podobnega mnenja je bil Mitja Lotrič: "Občutek je bil, da je tekmec premagljiv. Že ko smo jih analizirali, smo videli, da v obrambi puščajo res veliko prostora. Prišli smo v štiri, pet položajev, ki bi jih lahko bolje izkoristili, in iz teh akcij dosegli še kakšen zadetek. Ekipa, kot so oni, te hitro kaznujejo, saj imajo odlične posameznike."

Za nameček se je vratarju Matjažu Rozmanu v 57. minuti primerila velika napaka, po kateri so Norvežani prelahko izenačili na 1:1. "Se zgodi, njemu je najtežje. 'Rozija' sem objel in ga poljubčkal, saj smo tudi zaradi njega prišli do te ravni," je poudaril Kosić.

"Matjaža nikakor ne moremo kriviti za to, kar se je danes zgodilo. V preteklosti nas je tisočkrat rešil, zame še naprej ostaja najboljši vratar v ligi oziroma v Sloveniji. Mogoče danes ni imel najboljšega dne, a mora dvigniti glavo. Izgubila je ekipa, ne on," je dejal Lotrič.

Sorodna novica Celjani po preobratu klonili pred Moldejem

"Matral" se je vso tekmo

Nastop najboljšega igralca pretekle sezone v Prvi ligi TS je bil v zadnjih dneh vprašljiv zaradi poškodbe adduktorja stegenske mišice, na koncu je vseeno stisnil zobe in dosegel tudi vodilni zadetek v 38. minuti.

"Pokazal sem, koliko mi pomeni ta dvoboj, čeprav sem se 'matral' vso tekmo. Bil sem na tabletah, tri dni na terapijah in v torek sem naredil samo krajši trening. Še zjutraj nismo vedeli, kako bo, potem sem se vseeno odločil, da bom igral. Nekako je šlo, saj tekmec ni bil toliko agresiven. Proti koncu je zmanjkalo moči, pa tudi bolečine so bile že kar velike," je pojasnil Prekmurec, ki je zelenico zapustil v 84. minuti.

Lotriča naslednji teden čaka prva udeležba na reprezentančnem zboru, Slovenija se bo v Ligi narodov pomerila z Grčijo in Moldavijo: "Upam, da bom v naslednjih dneh pozdravil poškodbo. Verjamem, da ni nič hujšega in da bom na reprezentančni zbor odšel popolnoma zdrav."

Dušan Kosić:
Dušan Kosić: "Moramo dati glave gor in iti naprej ter poskušati na to čim prej pozabiti in se osrediniti na naslednje izzive." Foto: www.alesfevzer.com

Zdaj bo nekaj več časa za trening

Celje bo državno prvenstvo v soboto nadaljevalo z gostovanjem pri Aluminiju, reprezentančnega premora, ki bo sledil, pa se veseli tudi Kosić.

"Moramo ostati mirni in zbrani. Mura nas je v soboto šolala, proti Aluminiju ne bo nič lažja tekma. Igralski kader je ozek, treba se je resetirati, ni časa za jokanje. Tudi večji klubi od nas so imeli težave s tem. Po pravici – komaj čakam na naslednji teden, saj so naši treningi v zadnjem času usmerjeni samo k regeneraciji. Principe, ki jih imamo, je treba osveževati. Imamo kar nekaj reprezentantov, šest ali sedem, ostalo bo 13 igralcev, poskušali se bomo osvežiti."

Letošnja evropska pot Celjanov kljub porazu še ni končana. Najverjetneje jo bodo nadaljevali v 3. krogu kvalifikacij za Evropsko ligo 24. septembra, če bodo imeli nekaj sreče pri torkovem žrebu, pa bodo morda celo neposredno uvrščeni v 4. krog, ki bo 1. oktobra. V ta krog bosta potovala dva izmed desetih klubov v žrebu.

"Z zmago nad Dundalkom prejšnji teden smo naredili korak, ki smo ga želeli, čeprav je bilo to za večino razumljivo. Tudi danes sem verjel v zmago, bil sem prepričan o tem. Energija se je poklopila, bili smo ambiciozni, ampak očitno sem se zmotil. Mislili smo, da to ni naša meja, da bomo šli naprej, tako smo se tudi obnašali na igrišču. Peče, do neba peče, ampak tega ne moremo več popraviti. Kruto je, ko odločajo malenkosti oziroma ena napaka. Celje in Slovenijo smo želeli razveseliti, toda športno moramo priznati, da je bil tekmec v drugem polčasu boljši," je razložil Kosić.

Zahteve so vedno večje

Do nove evropske tekme, kot kaže, v moštvu ostaja tudi Lotrič. "Že večkrat sem dejal, da sem z glavo 100-odstotno v Celju. Vsi, ki me dobro poznajo, vedo, da je tako. Tudi klubu sem rekel, da želim evropske tekme odigrati v Celju in se potem pogovarjati za naprej, če bo prišla kakšna ponudba. Bomo videli, kaj bo prinesel čas."

Tako kot kapetan ne razmišlja o odhodu drugam, se Kosić ne ukvarja z morebitnimi okrepitvami: "Pogledujem proti temu, kako bi te fante, ki so to zgodbo naredili, spoštovali. O tem bolj razmišljam, kot o tem, kaj bom dobil."

Poudaril je še, da bo treba tudi ob porazih pravilno odreagirati. "Vse skupaj je šola zame, za igralce in za klub. Že ob osvojitvi naslova sem povedal, da želim, da klub ostane normalen, da obdržimo zdravo pamet. Preskočili smo na neko drugo raven in tu se je treba znati obnašati na igrišču in zunaj igrišča. Zahteve so vedno večje, tudi javnost in mediji pričakujete vedno več. S tem je treba živeti, pravzaprav je to privilegij. Ko se ti zgodi neuspeh, je ob čustvih težko ostati normalen, kulturen in vljuden. Gotovo se bomo naučili tudi tega. Če bo klub pravi, bo vztrajal na tej poti, sicer se bomo hitro začeli grdo gledati. Sam sem miren in ponosen na fante."

Moe: Veseli smo, da gremo domov z zmago

Molde, ki je lani s skupnim izidom 2:3 obstal v "play-offu" Evropske lige proti beograjskemu Partizanu, se je v domovino vrnil dobre volje. "Tekma je bila težka, še posebej v prvem polčasu, s katerim ne moremo biti zadovoljni. V drugem smo igrali bolje. Veseli smo, da gremo domov z zmago," je povedal trener Erling Moe.

Štirikratni norveški prvak je v sezoni 1999/2000 igral v skupinskem delu Lige prvakov, nato pa še dvakrat v skupinskem delu Evropske lige (2012/13, 2015/16). Pred petimi leti je celo osvojil prvo mesto v skupini z Ajaxom, Celticom in Fenerbahčejem, prezimil v Evropi in izpadel proti Sevilli. V sezoni 2014/15 je v 2. krogu kvalifikacij izločil Gorico (4:1, 1:1).

Posnetek novinarske konference obeh trenerjev:

Odmevi po tekmi Celje - Molde (1:2)