Vinicius Junior. Foto: Reuters
Vinicius Junior. Foto: Reuters

Izid v španski prestolnici je bil glede na dogajanje na igrišču kar pravičen. Potem ko so imeli večji del prvega polčasa terensko premoč gosti, je v 36. minuti gostitelje v vodstvo s prvim poskusom v okvir vrat popeljal Vinicius Junior. Brazilec je sijajno streljal z desnico s polvisokim strelom z dobrih 20 metrov in matiral Edersona. Hiter protinapad sta predtem z dvojno podajo začela Luka Modrić in Eduardo Camavinga, ki je s svoje polovice igrišča prodrl po levi strani in podal Viniciusu Juniorju.

V 67. minuti je po ukradeni žogi z enakega položaja mojstrsko izenačil Kevin De Bruyne. Tudi on je streljal močno in natančno, le da z nizkim strelom. Podajalec je bil Ilkay Gündogan.

Kevin De Bruyne. Foto: Reuters
Kevin De Bruyne. Foto: Reuters

Real prvič zapretil šele v 25. minuti

Varovanci Pepa Guardiole so bili nevarnejši v uvodne pol ure. Najprej so zapretili s streloma De Bruyneja in Rodrija v 8. in 14. minuti, obakrat je bil na pravem mestu Thibaut Courtois.

Ob koncu 14. minute so nogometaši iz Manchestra zahtevali 11-metrovko zaradi domnevnega prekrška Danija Carvajala nad Erlingom Haalandom, toda portugalski sodnik Artur Soraes Dias je (upravičeno) le odmahnil z roko. Kmalu zatem je sicer precej nevidni Norvežan s streloma z nogo in glavo tudi sam ogrel Courtoisa, vendar prave nevarnosti ni bilo.

Domači so se nato le otresli pritiska (razmerje v posesti žoge je bilo 75:25 odstotkov) in prvič zapretili v 25. minuti, ko je po napaki Rodrija in podaji Viniciusa Juniorja z leve strani pred vrati pred Karimom Benzemajem pravočasno razčistil Ruben Dias.

Erlinga Haalanda sta dobro ustavila Antonio Rüdiger in David Alaba. Foto: Reuters
Erlinga Haalanda sta dobro ustavila Antonio Rüdiger in David Alaba. Foto: Reuters

Ederson z dvema obrambama ohranil remi

Na začetku drugega polčasa je imel prvo priložnost Real, Benzema je v 50. minuti žogo poslal malo čez prečko. V 52. minuti je Courtois z izjemno obrambo ubranil poskus De Bruyneja iz bližine, tri minute pozneje pa je strel Haalanda v kazenskem prostoru imenitno blokiral David Alaba.

Ob koncu tekme so bili po izenačenju bližje zmagi Madridčani. V 78. minuti je po prostem strelu z glavo iz bližine poskusil Benzema, na pravem mestu je bil Ederson. Še bolj pa se je brazilski vratar izkazal v 90. minuti, ko je z razdalje lepo in močno streljal rezervist Aurelien Tchouameni. City je tekmo končal z istimi 11 nogometaši, ki so jo začeli, torej brez menjave!

Pred letom dni dramatičen razplet

Real in City sta se v polfinalu pomerila že lani. Angleži so dobili prvo srečanje na stadionu Etihad s 4:3, potem pa so na povratnem v Madridu 4. maja povedli z golom Riyada Mahreza v 73. minuti in imeli še nekaj velikih priložnosti. Toda ob koncu je Rodrygo najprej v 90. minuti izenačil, nato pa že v naslednji minuti z glavo izsilil podaljšek, ki ga je odločil Karim Benzema v 95. minuti z 11-metrovke (3:1).

Razočaranje pri angleških prvakih je bilo ogromno, kraljevi klub pa je v finalu ugnal Liverpool z 1:0 in v vitrino 14. pospravil "pokal z velikimi ušesi".

V sredo bo še mestni derbi med Milanom in Interjem.

Objem Carla Ancelottija in Pepa Guardiole pred začetkom tekme. Foto: Reuters
Objem Carla Ancelottija in Pepa Guardiole pred začetkom tekme. Foto: Reuters
Pokal za zmago v Ligi prvakov na stadionu Santiago Bernabeu. Foto: Reuters
Pokal za zmago v Ligi prvakov na stadionu Santiago Bernabeu. Foto: Reuters

Polfinale, prvi tekmi

REAL MADRID – MANCHESTER CITY 1:1 (1:0)
Vinicius Junior 36.; De Bruyne 67.

Real Madrid: Courtois, Carvajal, Rüdiger, Alaba, Camavinga, Modrić (87./Nacho), Kroos (84./Tchouameni), Valverde, Rodrygo (81./Asensio), Benzema, Vinicius Junior.

Manchester City: Ederson, Walker, Stones, Ruben Dias, Akanji, De Bruyne, Rodri, Gündogan, Bernardo Silva, Grealish, Haaland.

Sodnik: Artur Soraes Dias (Portugalska)

Povratna tekma bo v sredo, 17. maja, ob 21.00.


Sorodna novica Guardiola pred prvo polfinalno tekmo v Madridu ne razmišlja o maščevanju

Sreda ob 21.00:
MILAN – INTER

Verjetni postavi:

Milan: Maignan, Calabria, Tomori, Kjaer, Hernandez, Tonali, Krunić, Saelemaekers, Bennacer, Brahim Diaz, Giroud.

Inter: Onana, Darmian, Acerbi, Bastoni, Dumfries, Barella, Calhanoglu, Mhitarjan, Dimarco, Martinez, Lukaku.

Sodnik: Jesus Gil Manzano (Španija)

Povratna tekma bo v torek, 16. maja, ob 21.00.

Finale bo v soboto, 10. junija, v Carigradu na stadionu Atatürk.