Lothar Matthäus je bil najboljši igralec tekme na San Siru. Za najboljšega igralca svetovnega prvenstva v Italiji so izbrali Salvatoreja Schillacija, ki je zbral več glasov od Matthäusa in Diega Maradone. 59-letni Matthäus, ki se je poročil že petkrat, je zdaj strokovni komentator na nemški televizijski postaji Sky. Vsako soboto komentira derbi kroga v Bundesligi. S trenerjem Bayerna Hansijem Flickom sta bila v osemdesetih letih soigralca pri bavarskem velikanu. Foto: AP
Lothar Matthäus je bil najboljši igralec tekme na San Siru. Za najboljšega igralca svetovnega prvenstva v Italiji so izbrali Salvatoreja Schillacija, ki je zbral več glasov od Matthäusa in Diega Maradone. 59-letni Matthäus, ki se je poročil že petkrat, je zdaj strokovni komentator na nemški televizijski postaji Sky. Vsako soboto komentira derbi kroga v Bundesligi. S trenerjem Bayerna Hansijem Flickom sta bila v osemdesetih letih soigralca pri bavarskem velikanu. Foto: AP

14. svetovno prvenstvo se je začelo 8. junija 1990 na San Siru. Gianna Nannini in Edoardo Bennato sta zapela kultno himno svetovnega prvenstva Un' estate Italiana. Uvodna tekma je postregla s senzacijo. Branilci naslova Argentinci so izgubili proti Kamerunu z 0:1. Odločil je Francois Omam Biyik sredi drugega polčasa, ko so imeli Diego Maradona in soigralci že igralca več. Tekmo so končali celo z dvema igralcema več, a brez točk.

Reprezentanca Jugoslavije je bila odlična. Nesrečno je izpadla v četrtfinalu proti Argentini po streljanju 11-metrovk. Foto: AP
Reprezentanca Jugoslavije je bila odlična. Nesrečno je izpadla v četrtfinalu proti Argentini po streljanju 11-metrovk. Foto: AP

Nemški selektor Franz Beckenbauer si je seveda ogledal tekmo in opozoril svoje izbrance, da slučajno ne bi Jugoslavije podcenjevali. Ivica Osim je imel na voljo odlično zasedbo. Crvena zvezda je postala evropski velikan, že v sezoni 1988/89 se je odlično upirala poznejšemu prvaku Milanu v osmini finala takratnega Pokala državnih prvakov, vrhunec pa je nato dosegla maja 1991 z naslovom evropskega prvaka v Bariju. Iz najboljše ekipe v Jugoslaviji je bilo v izbrani vrsti pet nogometašev.

Dragan Stojković, Darko Pančev, Robert Prosinečki, Dejan Savičević in Refik Šabanadžović so se uvrstili na Osimov seznam. Kapetan je bil Zlatko Vujović, ki je bil napadalec PSG-ja. Za Parižane je igral tudi veteran Safet Sušić - Pape. V vratih je bil Tomislav Ivković, ki je takrat branil za lizbonski Sporting. V Franciji sta igrala tudi Dragoljub Brnović (Metz) in Faruk Hadžibegić (Sochaux). Blestel je branilec Davor Jozić, ki je igral za Ceseno v Serie A.

"Ob 5.00 smo se navijači Jugoslavije zbrali pred dvorano Tivoli. Že prihod na San Siro je bil nepozaben. Na razprodanem stadionu je 40.000 gledalcev navijalo za Nemce, 30.000 pa za Jugoslavijo. Vzdušje je bilo naelektreno, a ni bilo nobenega izgreda. Najbolj se mi je vtisnil v spomin zadetek Klinsmanna za 2:0. Ko so Nemci rajali na tribunah, je manjša skupina navijačev Jugoslavije začel vzklikati Monika Seleš. Tekma je bila v nedeljo, v soboto pa je Seleševa premagala Steffi Graf v finalu Rolanda Garrosa. Nemci so kar naenkrat utihnili na tribuni, saj je imela Grafova takrat zares kultni status v domovini. Za nas, ki smo prihajali iz Jugoslavije, je bilo svetovno prvenstvo v Milanu res enkraten dogodek. Poleg te tekme se seveda dobro spomnim zmage nad Španijo in šova Piksija Stojkovića, žal pa tudi izpada proti Argentini, ko je Jugoslavija zapravila kar tri enajstmetrovke."

Športni novinar Vala 202 Tomaž Langerholz je pred 30 leti obiskal tekmo na San Siru

Katanec odigral vseh 90 minut
V kadru je bil le en Slovenec. Srečko Katanec se je leta 1990 veselil zmage v Pokalu pokalnih zmagovalcev, ko je Sampdoria ugnala Anderlecht z 2:0 po podaljšku (oba zadetka je na finalni tekmi v Göteborgu je dosegel Gianluca Vialli). Dokazal se je Serie A in Osim ga je seveda uvrstil v začetno postavo proti zahodnim Nemcem. Odigral je vseh 90 minut. Katanec je s Sampdorio leta 1991 osvojil edini "scudetto", leta 1992 pa je nato zaigral še v finalu Pokala državnih prvakov proti Barceloni na Wembleyju.

Zahodni Nemci leta 1982 in 1986 izgubili v finalu
Zvezna republika Nemčija je bila v osemdesetih letih vseskozi blizu naslovu, a vedno je malce zmanjkalo. Na svetovnem prvenstvu leta 1982 v Španiji je izgubila v finalu proti Italiji z 1:3, štiri leta zatem pa je bila na finalni tekmi na Azteci v Ciudad de Mexicu boljša Argentina s 3:2. Odločil je Jorge Burruchaga po protinapadu sedem minut pred koncem in Nemci so bili zares potrti. Še posebej grenak je bil poraz v polfinalu domačega evropskega prvenstva leta 1988 proti Nizozemski z 1:2, ko je v Hamburgu dve minuti pred koncem odločil Marco van Basten.

Pet nosilcev igre igralo v Serie A
Beckenbauer, ki je 7. julija 1974 dvignil pokal za naslov svetovnega prvaka na olimpijskem stadionu v Münchnu, je sestavil sanjsko moštvo. Kar pet zvezdnikov si je kruh služilo v Serie A, ki je bila takrat najmočnejša liga na svetu. Andreas Brehme in Matthäus sta Interju zagotovila "scudetto" leta 1989 (na naslednjega so čakali vse do leta 2006), pol leta zatem se je črno-modrim pridružil še Jürgen Klinsmann. Thomas Berthold in Rudi Völler sta igrala za Romo.

Matthäus začel šov po pol ure igre
V uvodnih 20 minutah so bili Jugoslovani zelo disciplinirani, Nemci pa so naredili precej napak in Beckenbauer se je večkrat glasno jezil ob stranski črti. V 28. minuti je nato le skočil iz svojega stola, ko je Stefan Reuter z desne strani podal visoko žogo, Matthäus si jo je ustavil z desno nogo, preigral Davorja Jozića in z močnim strelom z levico z 20 metrov ukanil Tomislava Ivkovića.

Zvezna republika Nemčija je na zadnjem velikem tekmovanju osvojila naslov svetovnega prvaka. Na evropskem prvenstvu leta 1992 na Švedskem je bila Nemčija že združena. Foto: AP
Zvezna republika Nemčija je na zadnjem velikem tekmovanju osvojila naslov svetovnega prvaka. Na evropskem prvenstvu leta 1992 na Švedskem je bila Nemčija že združena. Foto: AP

Nemci so popolnoma prevzeli nadzor na zelenici San Sira. Šest minut pred odmorom je Brehme z leve strani poslal natančen predložek pred vrata, kjer je njegov soigralec pri Interju Klinsmann z glavo preusmeril žogo v malo mrežico. Prvi polčas je bil prava demonstracija rušilne moči zahodnih Nemcev.

Jozić z glavo vlil upanje Jugoslaviji
Na začetku drugega polčasa so Jugoslovani prikazali najboljšo igro. V 55. minuti je specialist za proste strele Dragan Stojković z desne strani podal pred vrata, Davor Jozić pa je z nebeškim skokom znižal na 2:1, vratar Bodo Illgner je bil nemočen.

Šprint Matthäusa čez polovico igrišča izbran za gol leta v Nemčiji
Jozić, ki je štiri dni zatem odločil tekmo proti Kolumbiji na stadionu Renato Dall'Ara v Bologni (1:0), je imel v obrambi zares težko nalogo. Matthäusa na tem svetovnem prvenstvu ni uspelo ustaviti nikomur. V 64. minuti je krenil s svoje polovice, v silovitem šprintu je kar preskočil Jozića, švignil mimo razredčene obrambe Jugoslovanov in z diagonalnim strelom s 25 metrov dosegel enega najlepših zadetkov prvenstva v Italiji. Leta 1990 je bila njegova samostojna akcija izbrana tudi za najlepši gol v Nemčiji (ARD Sportschau – Tor des Jahres).

"Kaiser" Franz Beckenbauer je dvignil pokal za naslov svetovnega prvaka kot igralec in trener. To je uspelo še Brazilcu Mariu Zagallu in Francozu Didierju Deschampsu. Foto: AP

Völler kaznoval veliko napako Ivkovića
V 70. minuti je Brehme na desni strani poslal Zorana Vulića v prazno, njegov močan strel je Ivković slabo odbil, pritekel je Völler in z bližine potisnil žogo v mrežo. "Sivi volk" je prvič ugriznil na tem mundialu, na finalni tekmi 8. julija 1990 na rimskem Olimpicu pa je s teatralnim padcem (v intervjuju Kicker za 60. rojstni dan pred dvema meseca je to tudi priznal) izsilil najstožjo kazen, ki jo je pet minut pred koncem unovčil Brehme.

Beckenbauer: Matthaüs ni nikoli več odigral tako popolne tekme
"Prva tekma na svetovnem prvenstvu je vedno ključnega pomena. Z zmago in dobro igro si zagotoviš mir. V primeru neuspeha takoj sledijo kritike medijev, nato sledijo nesoglasja znotraj ekipe. Rezervisti bi radi dobili priložnost od prve minute," je poudaril "Kaiser" Franz.

"Zadetke smo dosegli v idealnih trenutkih. Ko se je tekma lomila pri vodstvu z 2:1, je na sceno stopil Matthaüs. Spremljal sem ga celotno kariero, a nikoli ne odigral tako popolne tekme. Njegova gola sta prelomila tekmo v našo korist. Zadovoljen sem bil s koncentracijo mojih izbrancev, nič ni moglo preprečiti naše zmage. Privoščili smo si le eno nezbranost, ko so Jugoslovani zadeli po prekinitvi," je še dodal Beckenbauer.

Stojković potopil Špance v podaljšku
Poraz za Jugoslavijo ni bil usoden, saj so se nato preselili v Bologno, kjer so premagali Kolumbijo z 1:0 in Združene arabske emirate s 4:1. V osmini finala so Osimovi izbranci izločili Španijo z 2:1 po podaljšku, v Veroni je odločil "Piksi" Stojković s prostega strela v 92. minuti.

Goycochea preprečil Jugoslaviji pot v polfinale
V četrtfinalu se je tekma med Jugoslavijo in Argentino po 120 minutah v Firencah končala brez golov. Ivković je v tretji seriji enajstmetrovk ubranil strel Maradoni in Jugoslavija je bila blizu polfinala. Izjemni Sergio Goycochea je nato odbil strela Dragoljuba Brnovića in Faruka Hadžibegića.

Razočaranje po tekmi je bilo ogromno. To je bila zadnja priložnost odlične generacije. Jugoslavija se je uvrstila na evropsko prvenstvo leta 1992 na Švedskem, a je bila po razpadu skupne države diskvalificirana. Danska, ki je zasedla drugo mesto v kvalifikacijski skupini, je zaigrala na evropskem prvenstvu in senzacionalno osvojila naslov. V finalu je premagala združeno Nemčijo z 2:0.

Skupina D, Milano:
ZR NEMČIJA – JUGOSLAVIJA 4:1 (2:0)
74.765; Matthäus 28., 64., Klinsmann 39., Völler 70.; Jozić 55.

ZRN: Illgner, Augenthaler, Berthold, Buchwald, Reuter, Hässler (74./Möller), Matthäus, Bein (74./Littbarski), Brehme, Völler, Klinsmann.

Jugoslavija: Ivković, Jozić, Vulić, Spasić, Hadžibegić, Baljić, Katanec, Sušić (55./Brnović), Stojković, Savičević (55./Prosinečki), Vujović.

Sodnik: Peter Mikkelsen (Danska)


Izidi preostalih tekem:
ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI – KOLUMBIJA 0:2 (0:0)
Redin 50., Valderrama 50.

JUGOSLAVIJA – KOLUMBIJA 1:0 (0:0)
Jozić 75.

ZR NEMČIJA – ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI 5:1 (2:0)
Völler 35., 75., Klinsmann 37., Matthäus 47., Bein 58.; Ismail 46.

ZR NEMČIJA – KOLUMBIJA 1:1 (0:0)
Littbarski 88.; Rincon 93.

JUGOSLAVIJA – ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI 4:1 (2:1)
Sušić 5., Pančev 9., 46., Prosinečki 93.; Jumaa 22.

Lestvica:                             
ZR NEMČIJA            3  2 1 0 10:3  5
JUGOSLAVIJA           3  2 0 1  6:5  4
KOLUMBIJA             3  1 1 1  3:2  3
--------------------------------------
ZDRUŽENI A. EMIRATI   3  0 0 3  2:11 0