Luka Modrić se s prostaškim izpadom nad slovenskimi sodniki ni proslavil, a zmerjanje ni pritegnilo pozornosti evropske nogometne javnosti in posledic očitno ne bo. Foto: Reuters
Luka Modrić se s prostaškim izpadom nad slovenskimi sodniki ni proslavil, a zmerjanje ni pritegnilo pozornosti evropske nogometne javnosti in posledic očitno ne bo. Foto: Reuters
Damir Skomina
39-letni Koprčan je sodil tako polfinalno tekmo Evropske lige kot Lige prvakov, nocoj še morebiti odločilni derbi slovenskega prvenstva, poleti bo delil pravico na Euru 2016. Skratka, gre trenutno za sodnika, ki se mu zaupa vse večje in pomembnejše tekme, spremljevalci sodniškega dela mu napovedujejo, da bo že v kratkem sodil kakšen veliki finale. Foto: EPA

Modrić, sicer ključni vezist Reala in reprezentance Hrvaške, je v Sloveniji poskrbel za precej razburjenja, potem ko je v končnici sredne tekme Lige prvakov namenil nekaj zelo grdih besed slovenskemu sodniku Damirju Skomini.

Sodniki niso slišali, televizija pa je posnela
Modrić je igral do 88. minute, ko ga je zamenjal rojak Mateo Kovačić. Na klopi za rezervne igralce pa je Modriću po nedosojenem prekršku nad Cristianom Ronaldom prekipelo, nakar je Hrvat Skomini zabrusil: "Je... ti mater slovensko v p..."

Besede je ujel tudi televizijski posnetek, slovenski sodnik oziroma njegovi pomočniki pa tega na Modrićevo srečo niso slišali. Posnetek se je hitro razširil ter na Hrvaškem in seveda v Sloveniji vzbudil veliko odzivov.

Tuji mediji spregledali, ne pa Fare
Real Madrid je sicer premagal Manchester City in se uvrstil v finale Lige prvakov, kjer se bo 28. maja v Milanu pomeril z mestnim tekmecem Atleticom Madridom Jana Oblaka. Če bi primer zaznali slovenski sodniki oz. pritegnil preveč pozornosti, bi lahko Modrića doletela celo kakšna Uefina kazen.

Modrićev izpad je že opazil Fare, organizacija za boj proti diskriminaciji in rasizmu v nogometu. "Sramotno žaljenje slovenskega sodnika s strani igralca Reala Luke Modrića je obnašanje, ki ne sodi v šport in ki ga je potrebno absolutno obsoditi," je bil jasen direktor Fara Piara Powar.

Opravičilo tudi vsem v Sloveniji
Po nekaj dneh se je Modrić opravičil za žaljivo obnašanje. V pogovoru za časnik Jutarnji list/Sportske novosti je dejal, da mu je neprijetno, ker se je tako odzval, ter da se opravičuje Skomini in vsem v Sloveniji, ki jih je prizadel.

"V kotlu Bernabeua me je zaradi napetosti v zadnjih sekundah pomembne polfinalne tekme Lige prvakov poneslo vzdušje tistega trenutka. Iskreno, nisem se niti zavedal, kaj sem zavpil. Zdaj se zaradi neprimernega odziva in grde kletvice počutim nelagodno, še posebej zaradi tega, ker to ni v moji naravi. Ne glede na živčnost in napetost trenutka, ko se je to zgodilo, si tega ne bi smel dovoliti. Na igrišču se marsikaj izreče in po pravilu pri tem ostane, ampak vseeno ni prav, da sem si to dovolil. Opravičujem se. Predvsem se opravičujem sodniku Damirju Skomini, ob tem pa tudi vsem ostalim, še posebej ljudem v Sloveniji. Skratka opravičujem se vsem, ki jih je moj prostaški odziv užalil," je v pogovoru za Jutarnji list dejal Modrić.