Diego Costa je igral prvič za Chelsea in se takoj vpisal med strelce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Diego Costa je igral prvič za Chelsea in se takoj vpisal med strelce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nik Kapun
Nik Kapun je v 40. minuti Olimpijo popeljal v vodstvo. Foto: Aleš Fevžer
Stožice
Število gledalcev, ki bo na klubski tekmi v Stožicah težko kmalu preseženo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Novinarska konferenca Joseja Mourinha po tekmi
Olimpija navdušena nad tekmo proti Chelseaju
Chelsea slavil v Stožicah


Gostitelji, ki so se pogumno spustili v boj in se predstavili v dobri luči, so po prvem polčasu vodili z 1:0. V 40. minuti je zadel Nik Kapun, ki je po dvojni podaji z Darijanom Matićem na robu kazenskega prostora s 13 metrov nekoliko z desne strani z desnico neubranljivo meril pod prečko.
V drugem polčasu so pri Chelseaju precej premešali začetno postavo in spremenili sistem iz 4-2-3-1 v 4-3-3. To se je kmalu obrestovalo. V 56. minuti je iz podobnega položaja kot Kapun izenačil novinec v moštvu Londončanov Diego Costa. Podal mu je Cesc Fabregas, ki je izkoristil izgubljeno žogo Matića in podal v globino. Osem minut pozneje je drugi zadetek za goste iz bližine dosegel Kurt Zouma. 19-letni francoski branilec je pred sezono k modrim prišel iz St. Etienna. Na pravem mestu pred vrati je bil po odbiti žogi Aleksandra Šelige po strelu Fernanda Torresa z leve strani.
Nič novega: sodnik razburil Mourinha
Kmalu zatem sodnik Rade Obrenović ni priznal novega zadetka Chelseaja. Po strelu iz kota je žoga po novem poskusu Zoume in obrambi Šelige končala v spodnjem delu prečke, nato pa je žogo ob pomoči Johna Terryja čez črto spravil Branislav Ivanović. Obrenović je gol zaradi prekrška razveljavil in moral nato pomiriti trenerja gostov Joseja Mourinha, ki je nekoliko razburjen stopil na zelenco.

V zadnjih 15 minutah sta imela najlepši priložnosti za spremembo izida Torres, ki je na nemogoč način zgrešil prazna vrata po podaji Nathana Akeja z leve strani, in Nik Omladič, čigar strel je ubranil Petr Čech. Poskus Mirana Burgiča iz voleja je preusmeril Patrick Bamford in ostalo je pri 1:2. Olimpija je imela sicer tudi prvo res lepo priložnost na tekmi, ko je v 27. minuti hrvaški vratar Matej Delač lepo ustavil volej Aleksandra Rodića iz bližine.

Kopica zvenečih imen
Klub z imenom Olimpija že dolgo ni igral proti tako slovitemu tekmecu. Pred 11 leti je za Bežigradom še proti stari Olimpiji nastopil Liverpool, ki je v Ljubljani v kvalifikacijah za Pokal Uefa remiziral (1:1), zdaj pa so se zmaji na prijateljski tekmi merili še z enim angleškim velikanom. Štirikratni angleški prvaki, ki so pred dvema letoma osvojili tudi Ligo prvakov, so prišli v Stožice na čelu z enim izmed najbolj karizmatičnih trenerjev Mourinhom in tudi z nekaterimi glavnimi zvezdniki moštva. Zadnji teden so se pripravljali ob Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem, zdaj pa odhajajo na Nizozemsko.

V Ljubljani še ni bilo brazilskih, belgijskih in nemškega reprezentanta, ki imajo še počitnice po napornem svetovnem prvenstvu, je pa bila tekma proti Olimpiji sploh prva v modrem dresu za španska zvezdnika Fabregasa in Diega Costo, ki sta se v London letos preselila iz Barcelone in Atletica Madrid. Tu je bil še Brazilec Filipe Luis, ki je prav tako pred kratkim prišel iz Atletica. Na klopi je tekmo v civilu spremljal tudi povratnik Didier Drogba, ki se je k moštvu, kjer je preživel svoja najboljša leta, vrnil v petek.

Stadion skoraj povsem poln
Sicer na srečanjih Olimpije sameva od nekaj sto do tisoč gledalcev, tokrat pa je bil stadion skoraj povsem poln. Zbralo se je 15.972 gledalcev, kar je največ na klubskih nogometnih tekmah v zgodovini samostojne Slovenije!

Prijateljska tekma:
OLIMPIJA - CHELSEA 1:2 (1:0)
15.972; Kapun 40.; Diego Costa 56., Zouma 64.
Olimpija: Šeliga (69./Ivačič), Jović (69./Corn), Bajrić, Mitrović, Delamea Mlinar (60./Zarifović), Matić (90./Jurčević), Kapun (69./Golubar), Omladič (88./Đurković), Rodić (69./Burgič), Šporar (76./Gajić), Valenčič (58./Vukčević).
Chelsea: Delač (46./Čech), Azpilicueta (46./Ake), Zouma, Cahill (46./Terry), Filipe Luis (46./Ivanović), Fabregas (65./Romeu), Matić (71./Solanke), Salah (71./Chalobah), Boga (46./van Ginkel), Brown (46./Torres), Diego Costa (71./Bamford).
Sodnik: Rade Obrenović (Slovenija)

Novinarska konferenca Joseja Mourinha po tekmi
Olimpija navdušena nad tekmo proti Chelseaju
Chelsea slavil v Stožicah