Vladimir Petrović je poudaril, da je med reprezentancami nekdanje Jugoslavije vedno veliko rivalstvo. Foto: EPA
Vladimir Petrović je poudaril, da je med reprezentancami nekdanje Jugoslavije vedno veliko rivalstvo. Foto: EPA

"Tekma s Slovenijo bo derbi, ker je vsaka tekma z reprezentancami nekdanje Jugoslavije priložnost za dokazovanje, kdo je boljši. To je kot derbi Partizan - Crvena zvezda ali Olimpija - Maribor, kjer se ne glede na položaj na lestvici razvnamejo strasti. To igralcem dopovedujem in se tega tudi zavedajo," je dejal srbski selektor Vladimir Petrović.

Vprašljiv je nastop branilca Nemanje Vidića, selektor Petrović pa je dejal, da bo v torek dopoldne imel jasnejšo sliko o začetni enajsterici. Čeprav je Slovenija izpadla iz kombinacij za drugo mesto, je Petrović previden: "Večkrat sem dejal, da bo ta tekma neposredno odločila o drugem mestu. Zmotil sem se le v tem, da smo mi še vedno kandidati za drugo mesto, Slovenija pač ne."

"Gremo na zmago, a ne z glavo skozi zid. Tekmecu bomo skušali vsiliti svojo igro in dali vedeti, da smo prišli po tri točke. Slovenci so bili v kvalifikacijah na domačem terenu neuspešni in ekipa, ki tri tekme izgubi, se hoče dokazati. Tekma s Srbijo pa je zanje prava priložnost, ne glede na položaj na lestvici. Slovenija ima kompaktno zasedbo, z njimi ne smemo iti v pozicijsko borbo in izčrpavanje, ker so iz protinapadov izjemno nevarni. Boljši smo v individualni kakovosti, kar nam lahko prinese zmago," je še dodal srbski strateg.

Navijačem iz Srbije vstop na stadion ne bo dovoljen. Iz srbske nogometne zveze jih pozivajo, naj ne hodijo v Maribor, saj bo ob vstopnici treba predložiti osebno izkaznico ali potni list s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Srbija plačuje davek zaradi neredov na kvalifikacijski tekmi v Genovi, kjer je bila tekma z Italijo prekinjena in registrirana s 3:0 za "azzurre".

Worthington ne bo več selektor Severne Irske
Nigel Worthington
je potrdil, da se bo po koncu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2012 v Ukrajini in na Poljskem umaknil z mesta selektorja Severne Irske. Zadnjo tekmo skupine C bo Severna Irska igrala v torek proti Italiji.

Severna Irska je po porazu v Belfastu proti Estoniji (1:2) izgubila vse možnosti za napredovanje v dodatne kvalifikacije za Euro 2012. "Čutil sem, da moram zvezi in igralcem dovoliti, da naredijo korak naprej. Zato sem se odločil, da bom v torek še zadnjič vodil ekipo. Razumem nezadovoljstvo po zadnjih treh tekmah," je sporočil Worthington, ki je s svojo ekipo na zadnjih treh tekmah izgubil proti Srbiji in dvakrat proti Estoniji.

Worthington je vodenje reprezentance prevzel leta 2007. Za njegova naslednika se zdaj omenjata nekdanji reprezentant Michael O'Neill, trenutno trener Shamrock Roversov, ki nastopa v Evropski ligi, in Lawrie Sanchez, Worthingtonov predhodnik.

Skupina C, torek ob 20.45:
SLOVENIJA - SRBIJA (Maribor)

ITALIJA - SEVERNA IRSKA


Lestvica:
ITALIJA * 9 7 2 0 17:2 23 ESTONIJA 10 5 1 4 15:14 16 SRBIJA 9 4 3 2 13:11 15 SLOVENIJA 9 3 2 4 10:7 11 SEVERNA IRSKA 9 2 3 4 9:10 9 FERSKI OTOKI 10 1 1 8 6:26 4 * - že na EP-ju