Zastava, ki je prižgala sod smodnika. Foto: Reuters
Zastava, ki je prižgala sod smodnika. Foto: Reuters
Albanski navijači
Albanski navijači v Tirani so po incidentih začeli slaviti. Foto: Reuters
Albanski nogometaši
Albanski nogometaši so po incidentu hitro stekli z igrišča. Foto: Reuters

vroči tekmi med Srbijo in Albanijo razložil Miloš Šaranović.

V torek zvečer sta se v Beogradu v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo merili Srbija in Albanija. Tik pred koncem prvega polčasa je nad igriščem poletel dron z zastavo, na kateri je bila Albanija prikazana na veliko večji geografski površini, kot je v resnici. To je bila odvržena vžigalica na sod smodnika.

Do zastave je bilo na igrišču vse mirno
Srbski branilec Stefan Mitrović je zastavo sklatil, a vroče krvi ni bilo več mogoče umiriti. Novinar srbske televizije B92 Šaranović je tako za BBC povedal: "Ozračje pred tekmo je bilo napeto. Čutiti je bilo, da gre bolj za politični kot nogometni obračun. Že leta ne pomnim, da je bilo na nogometnem stadionu tako veliko policije. Na zelenici je bilo vse normalno, brez incidentov, a ko se je pojavila zastava, je vse eksplodiralo."

Laković: Iz Nyona so želeli nadaljevanje tekme
Tekma je bila sprva prekinjena za slabe pol ure. Evropska nogometna zveza je želela, da se tekma nadaljuje. "Takoj smo imeli krizni sestanek, na katerem so bili predstavniki Uefe, sodnikov ter nogometnih zvez Srbije in Albanije. Iz Nyona smo prejeli direktivo, da naj se tekma nadaljuje z opozorilom, da bo tekma prekinjena ob vsakem najmanjšem incidentu," je za srbsko televizijo RTS povedal generalni sekretar srbske zveze Zoran Laković.

Ivanović: Niso bili v stanju nadaljevati
Domači nogometaši so želeli nadaljevati, a se Albanci niso vrnili na razgreto igrišče. "Vsi nogometaši smo želeli, da se tekma nadaljuje. A Albanci so dejali, da fizično in psihično niso v stanju, da spet zaigrajo. Žal mi je, da nogomet ni bil v ospredju. Mi smo želeli igrati nogomet, drugega nismo želeli komentirati," se je odzval kapetan Srbije Branislav Ivanović.

Delegat bo danes oddal poročilo
Nizozemski delegat Harry Been se je tako odločil, da se tekma ne nadaljuje: "Žal nam je, da je prišlo do tega položaja. Okoliščine so bile take, da tekme enostavno ni bilo mogoče nadaljevati. Sami ste videli, kaj se je zgodilo. Svoje poročilo bom Uefi oddal v sredo."

Zadržan brat albanskega premierja
Srbska policija je kmalu po prekinitvi pridržala brata albanskega premierja Olsija Ramo, ker naj bi bil lastnik spornega drona. Albanska televizija News24 je poročala, da je bil Rama še s tremi Albanci za 40 minut zadržan na stadionu. Zatem so ga izpustili, Rama je nato odšel na letališče in zapustil Srbijo.

Bogdanov pritekel na igrišče
Na igrišče je ob incidentu pritekel tudi Ivan Bogdanov, ki je bil pred štirimi leti med akterji incidenta v Genovi, kjer je bila prekinjena tekma med Italijo in Srbijo. Ozračje je bilo še več ur razgreto, številni srbski navijači so še ure stali pred stadionom. Medtem pa so iz Prištine poročali o velikem slavju, kjer so številni ljudje vzklikali: "Albanija, Albanija."