Zoran Barišić se je kot igralec učil tudi od velikih trenerskih imen. V sezoni 2001/02 je bil njegov trener pri Tirolu iz Innsbrucka dolgoletni nemški selektor Joachim Löw. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Zoran Barišić se je kot igralec učil tudi od velikih trenerskih imen. V sezoni 2001/02 je bil njegov trener pri Tirolu iz Innsbrucka dolgoletni nemški selektor Joachim Löw. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Andres Vombergar
Andres Vombergar, ki je maja odločil zadnji derbi v Ljudskem vrtu (2:3), je bil na zadnjih štirih ligaških tekmah nekoliko slabše razpoložen. Dosegel je le en zadetek, predtem v enakem obdobju štiri. Foto: www.alesfevzer.com
Na avgustovskem derbiju v Stožicah (0:3) so Mariborčani povedli v 26. minuti, ko je po hitrem protinapadu v polno zadel Jan Mlakar. Vodstvo so podvojili na začetku drugega polčasa prek prostega strela Amirja Derviševića, končni izid pa je postavil Dino Hotić. Foto: BoBo/Borut Živulović
Barišić: Nisem slišal za bonuse, nagrada bodo tri točke na derbiju

"Lahko rečemo, da tekma prihaja ob pravem času," trener Olimpije pravi pred sobotnim gostovanjem v Mariboru v 14. krogu Prve lige Telekom Slovenije.

Tudi kot igralec z najzahtevnejšimi izzivi preizkušeni mož (leta 1996 je v majici Rapida igral v drugem polčasu finala Pokala pokalnih zmagovalcev proti PSG-ju (0:1)) bo tokrat spoznal največjo tekmo v slovenskem nogometu. Ta je precej podobna obračunom, kot jih je neštetokrat doživel v avstrijski prestolnici: "Na Dunaju je bilo tako, da nihče ni smel obleči ničesar vijoličastega, mislim, da je tu enako. Veliko je vzporednic med obema derbijema in barvami. Mislim, da sem imel kot trener Rapida proti Austrii pozitivno statistiko, čeprav me ta na splošno ne zanima. Upam, da se vsi igralci veselijo velike in pomembne tekme proti Mariboru in da bomo polni pozitivne energije."

V petek v karanteno
Pred sobotnim srečanjem (začetek ob 16.45) bo svoje varovance v petek odpeljal v karanteno, da bodo v miru in povsem zbrani pričakali tekmo. Ko je Olimpija maja nazadnje gostovala v Ljudskem vrtu, je dosegla odločilno zmago v boju za naslov državnega prvaka (2:3). Zdaj za tekmeci zaostaja pet točk.
"Verjetno so Mariborčani v psihološki prednosti zaradi položaja na lestvici. A to nič ne pomeni, do konca prvenstva je še veliko tekem. Mogoče bo Maribor zaradi tega igral bolj taktično in nas ne bo napadel, ampak raje prežal na protinapade in polprotinapade. Mi želimo tako kot na vsaki tekmi zmagati. Želimo igrati tako, kot smo pokazali na zadnjih tekmah. Da napadamo, da igramo naš nogomet, da smo dominantni in da se čim bolj približamo popolni izvedbi tistega, kar znamo. Pritisk je vedno prisoten, to je normalno, a to je pozitiven pritisk, ne tak, ki bi nas zavrl. Najpomembneje je, da fantje dobro delajo na treningih in da tisto, kar vadimo, prenesejo na tekmo."

"Na zadnjih tekmah smo napredovali"
Potem ko je konec septembra doma le remizirala proti Gorici (2:2) in Krškemu (1:1) ter se nato šele v končnici dokopala do treh točk v Celju (1:3), je bila po reprezentančnem premoru Olimpija bolj razigrana. V četrtfinalu Pokala Slovenije je s 5:0 odpravila Koper, v nedeljo pa imela ogromno priložnosti proti Triglavu (2:0).
"Nekajkrat se nam je zgodilo, da nismo zmagali, ko bi morali, a to se v nogometu dogaja povsod po svetu. Mislim, da smo na zadnjih tekmah napredovali, to se vidi tudi vsak dan na treningih. Gremo v pravo smer. Lahko rečemo, da derbi prihaja ob pravem času. Morda nismo tako učinkoviti, kot bi si želeli, a zame je še pomembneje, da prihajamo do priložnosti ter da imamo kreativnost in dinamiko. Učinkovitost bo že prišla. Ko imaš več samozavesti, zadetki prihajajo sami. Veliko poudarka namenjamo napadu in od tega ne bomo odstopali. Med premorom je bila zelo pomembna regeneracija, ker smo imeli pred tem veliko tekem. Delali smo na vsem: tehniki, taktiki, fizični pripravljenosti in mentaliteti."

Trener Maribora Darko Milanič je po sobotni zmagi v Novi Gorici (0:3) na naše vprašanje, ali se v Olimpijini igri že pozna Barišićev "podpis", dejal, da je "mogoče prepoznati način, na katerega hoče Olimpija ogroziti tekmeca v napadu, kar se vidi, ker se zadeve ponavljajo". "To izjavo jemljem kot kompliment, ker je očitno viden koncept, kako želimo in hočemo igrati," odgovarja Barišić.

Dodatnih premij ne bo, nagrada bi bile že točke
Olimpija je avgusta na derbiju v Stožicah klonila z 0:3, trener je bil tedaj še Aleksandar Linta. "To je preteklost, ki me ne zanima. Zgodilo se je, preden sem jaz prišel v Ljubljano, in ne šteje nič. Osredotočiti se moramo na sedanjost, prav tako pa nase in ne na tekmeca. Imamo veliko nevarnih in kakovostnih igralcev, spoštujemo pa vsakogar," poudarja Barišić. Predsednik Milan Mandarić ni obljubil dodatnih premij za zmago: "V tem primeru bodo dovolj velika nagrada že tri točke."

V sredo sta začela z ekipo znova trenirati rekonvalescenta Branko Ilić in Matic Črnic, del treninga je opravil tudi Asmir Suljić. Na zadnjih dveh tekmah je priložnost dobil 19-letni Vitja Valenčič. "Pokazal je, da je nadarjen in dober igralec, a ne bi rad preveč govoril o posameznikih, še posebej o mladih. Še veliko mora delati, tako kot drugim igralcem mu bomo pomagali, da naredi naslednji korak v karieri."

V Maribor bo odpotovalo 400 članov navijaške skupine Green Dragons in še 300 drugih obiskovalcev iz Ljubljane.

Barišić: Nisem slišal za bonuse, nagrada bodo tri točke na derbiju