Predsednik ND Gorica Hari Arčon poudarja, da prodaja Blessinga Elekeja za zdaj ne pride v poštev, razen ob ponudbi, ki se ji res ne bi mogli upreti. Kot je znano, sta se zanj že zanimala tudi Maribor in Olimpija, a sta ponudila veliko premalo. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Predsednik ND Gorica Hari Arčon poudarja, da prodaja Blessinga Elekeja za zdaj ne pride v poštev, razen ob ponudbi, ki se ji res ne bi mogli upreti. Kot je znano, sta se zanj že zanimala tudi Maribor in Olimpija, a sta ponudila veliko premalo. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Naredili smo dober niz. To je zasluga fantov, ki se res srčno trudijo. V slačilnici je neka pozitivna klima, vsi dihajo za eno stvar. Pozna se, da bolj čutijo majico Gorice. Ne smemo zaspati na tem, moramo delati naprej. Cilji ostajajo jasni, mi pa skromni, a dokler smo tu, bomo poskušali biti čim dlje na vrhu. Prejemamo veliko zadetkov, a pripravljamo si tudi veliko priložnosti. V igri imamo veliko napadalno usmerjenih nogometašev, ki hočejo iti naprej. Zadaj potem nastane tudi prostor, a nič hudega. Poskušali bomo te stvari popraviti, toda v prvi vrsti moramo težiti k temu, da dajemo gole.

Miran Srebrnič
Terror Boys
V Domžalah je Gorico spodbujala tudi navijaška skupina Terror Boys, v klubu pa si zdaj želijo čim večjega obiska na prihodnjih domačih tekmah. V nedeljo v Športni park najprej prihaja Krško, po reprezentančnem premoru pa nato sredi septembra eden za drugim Maribor in Olimpija. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Zmage prinesejo dodatno motivacijo, ne smejo pa prinesti evforije. Gledamo na vsako tekmo posebej, hitro pozabimo na odigrano tekmo. Vidi se, da smo dobro fizično pripravljeni. Več pretečemo kot druge ekipe, več garamo, več grizemo. Želimo si. Ravno želja je tista, ki je v preteklosti mogoče malo manjkala, zdaj pa je prišla na plan. Želimo izboljšati še igro v obrambi, veliko delamo na tem na treningih. Mogoče smo malo preveč napadalno usmerjeni in nekoliko brezglavi, smo pa tudi še v procesu spoznavanja, saj je ekipa spet na novo in na hitro zgrajena. Treba je imeti dolgo klop, le tako se bomo lahko borili za visoka mesta. Cilj pa je še vedno obstanek v ligi.

Matija Širok
Miran Srebrnič in Simon Rožman
Miran Srebrnič (levo) v zadnjih tednih prejema same čestitke za zmage. Gorica je izgubila le 18. julija v 1. krogu v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Sanacija Gorice bo trajala šest, sedem let
Gorica prvič po novembru 2012 premagala Domžale
Zadetka Kašnika in Palčiča s tekme Koper - Rudar
Krško ob koncu derbija ni uspelo zlomiti Krke

Nogometaši Gorice so hit uvodnega meseca v 25. sezoni državnega prvenstva in presenetljivo vodijo na lestvici, čeprav so kar štiri od šestih tekem odigrali v gosteh. Zadnji trije krogi so na piedestal postavili 19-letnega Nigerijca s številko 19 na hrbtu, ki je ob novogoriški dobitni kombinaciji 3 x 3 proti Celju, Zavrču in Domžalam dosegel pet od devetih zadetkov belo-modrih.

Visokorasli mladenič iz Afrike je na Primorsko prišel pred letom dni iz nogometne akademije Flying Sport Academy, ki jo v Lagosu skupaj z očetom Francom (pred 32 leti je v Udinese pripeljal slovitega Zica) upravlja zdaj že nekdanji športni direktor Gorice Michele Dal Cin. Iz te akademije sta med drugim izšla tudi nekdanji nogometaš Drave John Ogu in zdajšnji član Olimpije Ezekiel Henty.

Prihaja iz mesta Aba
Eleke je bil maja lani na preizkušnji pri italijanskem prvoligašu Sassuolu, na koncu pa ga je pot zanesla v Slovenijo. "Bog se je tako odločil, on me je usmeril sem. Vem, da me bo vodil še naprej in da je pred mano še veliko več," nam je povedal po sinočnji zmagi ob Kamniški Bistrici (2:3), kjer je tekmo zaradi krčev končal deset minut pred koncem. Po pogovoru je pred vkrcanjem na avtobus odšel pozdravit še skupino glasnih navijačev iz skupine Terror Boys, ki so ga čakali pred slačilnico.

Rojen je 5. marca 1996 (na isti dan kot vratar Gregor Sorčan!) v milijonskem mestu Aba na jugovzhodu najbolj poseljene afriške države, v prestolnico Lagos pa je odšel živet k stricu. "Tam sem trdo delal. V Nigeriji moramo trdo delati, da kaj dosežemo. Slovenija je prva tuja država, v kateri igram nogomet. Tudi tu se zelo trudim, prosti čas izkoristim za počitek in veliko razmišljam o sebi, kako se še izboljšati."

Če ni dobrih odnosov, ni nič
V novem okolju se je dobro znašel, tudi s soigralci se je dobro ujel. "Tu se dobro počutim, Slovenija je zelo lepa. V redu je, hvala Bogu. Če nimaš dobrih odnosov, ni nič. Le tako bodo zadovoljni s tabo in boš ti zadovoljen z njimi. Nogomet je kot ljubezen, imeti se moramo radi," poudari. Lani jeseni je nekaj časa najprej igral za mladince, debi za člane pa je dočakal konec novembra prav na tekmi proti Domžalam. Spomladi je trikrat zatresel mrežo tekmecev, dvakrat proti Mariboru.

Ko ga povprašamo o tem, kateri nogometaši so mu najbolj všeč, omeni Lionela Messija in oba Ronalda. Od klubov pa mu srce bije za Barcelono. "Moj cilj je, da bi nekoč tam igral. Molim za to."

Srebrnič: Zelo težko mu je odvzeti žogo
Pohvali ga tudi trener Miran Srebrnič: "Eleke je zelo kakovosten nogometaš. Imamo biser, ki ga bo treba s pametnim delom dobro unovčiti. Dobro je, da je pri nas, kjer igra in se razvija. Upam, da ga ne bomo kar tako izpustili iz rok. Mislim, da je igralec, s katerim bo moral klub dobro zaslužiti ter tudi poplačati naše delo in zasluge, da se razvija v dobrega igralca. Zelo močan je v igri ena na ena. Že na treningih se vidi, da mu je v takšni igri težko odvzeti žogo, to pa zdaj potrjuje tudi na tekmah. Je fant, ki hoče delati in se razvijati. Ima velike ambicije."

Matiji Široku je prav tako pri srcu: "Eleke je zabaven fant, dober igralec in 'fajn dečko'. Nekoliko se še privaja na evropsko življenje, a vidi se, da ima velik potencial. Je mlad, zato ne sme biti brezglav, temveč mora upoštevati tudi navodila trenerja in starejših igralcev. Mislim, da lahko še veliko napreduje."

Smola Domžal
Na sobotni tekmi v Domžalah je Gorica do treh točk prišla tudi z nekaj sreče. Gostitelji so v prvem polčasu prevladovali in bili veliko več pri žogi, toda zadeli le enkrat. Kakšen gol več sta jim preprečila Sorčan z lepo obrambo po strelu Matica Črnica in Širok z izbijanjem žoge na golovi črti po poskusu Darka Zeca. Ta je bil nesrečnež tudi na začetku drugega dela, ko je trikrat zapored streljal v isti akciji. Dvakrat je žogo odbila goriška obramba, tretjič je žoga končala v prečki. Res neverjetno! Kmalu zatem je malo čez vrata ustrelil še Benjamin Morel.

Kazen za zapravljene priložnosti je prišla hitro v obliki vodstva Gorice z 1:2. "Premagali smo tekmeca, ki je zelo kakovosten. Videli ste, da smo imeli v prvem polčasu velike težave, trpeli smo. Domžalčani so stali precej visoko in oblegali naš gol. Nekako smo preživeli ta pritisk, se uspeli vrniti v igro in vzpostavili ravnotežje. Odgovorili smo tudi na uvodni pritisk v drugem polčasu, ko smo še bolj tvegali. Pustili smo dva igralca v napadu in bili v protinapadih zelo nevarni. Bolj kot se je tekma bližala koncu, bolj nevarni smo bili. Izkoristili smo priložnosti in zmagali. Tekma je bila res lepa za gledalce, za trenerje malo manj. Veseli smo te zmage in pozitivnega niza, ki se nadaljuje," je dogodke na igrišču strnjeno pokomentiral Srebrnič.

Dobro fizično pripravljeni
Zadnje tri tekme je Gorica v svoj prid odločila v zadnjih 20 minutah. V Celju je zmagoviti zadetek dosegla v 92. minuti, mrežo Zavrča je načela v 69. minuti, v Domžalah pa je bil junak Širok v 87. minuti. "Na vseh tekmah smo bili boljši v drugem polčasu. Mislim, da so fantje fizično dobro pripravljeni. Veliko pretečejo. Ekipa Domžal ima mogoče malo več znanja, a mi smo imeli v drugem polčasu boljši ritem. Ponavljali smo šprinte v napadu. Nekaterim igralcem se že malo pozna, da je prisotne nekaj utrujenosti. Danes smo že nekaj menjali in v tej smeri bo treba razmišljati tudi naprej, da ne bomo 'prekurili' nogometašev."

Srebrnič je v primerjavi s tekmo proti Zavrču opravil kar štiri menjave v začetni enajsterici. Tineta Kavčiča, Jako Kolenca, Mirana Burgiča in Dina Martinoviča so zamenjali Miha Gregorič, Matija Škarabot, Jan Humar in Marko Nunić. Gregorič in Škarabot sta prvič po vrnitvi v Novo Gorico igrala v prvi postavi.

Vidmar dvakrat preprečil veselje Nuniću
"Sta igralca, ki imata že veliko izkušenj. Igrala sta dobro in sta zelo dobrodošla v naši ekipi. Škarabot lahko igra na več položajih, ker ima zelo dobre sposobnosti v teku in pri branjenju, tako da ga bomo lahko uporabljali na več mestih," je novogoriški trener podrobneje opisal premestitev nekdanjega člana Genta in Rijeke iz položaja bočnega branilca, kjer smo ga bolj vajeni, na mesto zadnjega veznega igralca.
Zelo zanimiv nogometaš je 22-letni Nunić, otrok Olimpije in pred leti najboljši strelec mladinske lige, ki se je v zadnjih dveh sezonah dokazoval v drugi slovenski ligi. Lani je bil s 17 zadetki za Aluminij (tega je Gorica izločila v kvalifikacijah za Prvo ligo) drugi golgeter lige, leto prej pa s 16 goli za Šenčur celo na vrhu lestvice strelcev. Sinoči se je izkazal s podajo za drugi zadetek Elekeja, tik pred zmagovitim golom Široka pa mu je po dveh poskusih iz bližine s sijajnima obrambama veselje preprečil Nejc Vidmar.

Širok: Trener nas zna motivirati
Širok se je v 154. nastopu v Prvi ligi sedmič vpisal med strelce. Pred dvema tednoma je že odločil tekmo Krka - Gorica (1:2), tako kot včeraj z lepim zadetkom od daleč z levico. Njegov najlepši pa bržkone vendarle ostaja tisti ob visokem porazu proti Mariboru (1:6) na domačem igrišču iz novembra 2012, ko je v zgornji kot natančno meril z desnico (glej video!).

"Z željo, zagonom in agresijo smo prišli do zmage, čeprav si je morda nismo zaslužili. Zadovoljni bi bili tudi s točko. Niti sami nismo pričakovali takšnega začetka prvenstva, toda garamo na vsakem treningu in dihamo kot ekipa. Na igrišču se nam kdaj pokaže tudi sreča, kot se nam je danes, a to je vse plod našega garanja, naše želje. Mislim, da smo si to zaslužili. Imamo veliko finančnih in organizacijskih težav, novo vodstvo kluba, ubadamo se s starimi dolgovi ... marsikdo se tega ne zaveda. Toda to na dogajanje na igrišču ne sme vplivati. Kar se je zgodilo, se je zgodilo, gledati moramo samo naprej. Žene nas želja po uspehu, dokazovanju. Predvsem na treningih je videti, da si vsakdo želi, kljub težavam. Seveda se zgodijo tudi slabi treningi, a trener igra odlično vlogo, saj nas zna motivirati," razloži Širok, ki trenutno - do konca avgustovskega prestopnega roka - za Gorico igra kot amater.
Arčona "skrbijo" premije
(Pol)profesionalci v moštvu, s katerimi trenira tudi še vedno brezposelni Goran Cvijanović, se te dni veselijo prve, julijske plače, predsednik kluba Hari Arčon pa se je po tekmi ob robu igrišča v šali "jezil" nad spoznanjem, da bo moral ob vseh zmagah zagotoviti še nekaj dodatnih tisočakov za premije. Zdaj si želi predvsem čim več gledalcev s plačano vstopnico (in ne zastonjkarjev) na naslednjih domačih tekmah, prva bo prihodnjo nedeljo proti Krškemu. Še prej pa Gorico v sredo čaka pokalno srečanje z Muro v Murski Soboti.
V taboru Domžal je bilo po tretjem zaporednem domačem porazu manj veselo. Športni direktor Matej Oražem je celo namenil nekaj ostrih besed poročevalcu, ki zapisuje potek tekme za uradno spletno stran lige. Po koncu tekme se je obrnil proti novinarski tribuni in mu očital, da ni omenil "popolne prevlade Domžal" na srečanju.

Naredili smo dober niz. To je zasluga fantov, ki se res srčno trudijo. V slačilnici je neka pozitivna klima, vsi dihajo za eno stvar. Pozna se, da bolj čutijo majico Gorice. Ne smemo zaspati na tem, moramo delati naprej. Cilji ostajajo jasni, mi pa skromni, a dokler smo tu, bomo poskušali biti čim dlje na vrhu. Prejemamo veliko zadetkov, a pripravljamo si tudi veliko priložnosti. V igri imamo veliko napadalno usmerjenih nogometašev, ki hočejo iti naprej. Zadaj potem nastane tudi prostor, a nič hudega. Poskušali bomo te stvari popraviti, toda v prvi vrsti moramo težiti k temu, da dajemo gole.

Miran Srebrnič

Zmage prinesejo dodatno motivacijo, ne smejo pa prinesti evforije. Gledamo na vsako tekmo posebej, hitro pozabimo na odigrano tekmo. Vidi se, da smo dobro fizično pripravljeni. Več pretečemo kot druge ekipe, več garamo, več grizemo. Želimo si. Ravno želja je tista, ki je v preteklosti mogoče malo manjkala, zdaj pa je prišla na plan. Želimo izboljšati še igro v obrambi, veliko delamo na tem na treningih. Mogoče smo malo preveč napadalno usmerjeni in nekoliko brezglavi, smo pa tudi še v procesu spoznavanja, saj je ekipa spet na novo in na hitro zgrajena. Treba je imeti dolgo klop, le tako se bomo lahko borili za visoka mesta. Cilj pa je še vedno obstanek v ligi.

Matija Širok
Sanacija Gorice bo trajala šest, sedem let
Gorica prvič po novembru 2012 premagala Domžale
Zadetka Kašnika in Palčiča s tekme Koper - Rudar
Krško ob koncu derbija ni uspelo zlomiti Krke