51-letni Beograjčan Gordan Petrić je bil nekoč odličen branilec. Z jugoslovansko reprezentanco je bil leta 1987 svetovni prvak na mladinskem SP-ju v Čilu, najboljše klubske trenutke pa je doživel v Glasgowu pri Rangersih (1995–1998). Foto: www.alesfevzer.com
51-letni Beograjčan Gordan Petrić je bil nekoč odličen branilec. Z jugoslovansko reprezentanco je bil leta 1987 svetovni prvak na mladinskem SP-ju v Čilu, najboljše klubske trenutke pa je doživel v Glasgowu pri Rangersih (1995–1998). Foto: www.alesfevzer.com

"Težko verjamem, da bo nadaljeval. Tudi pri njemu sem videl razočaranje, in treba je nekaj narediti. Nikogar ne silimo, da ostane. Če človek tako čuti, je treba spoštovati njegovo odločitev," je po tekmi (0:2) povedal predsednik kluba Hari Arčon, ki se je v nedeljo sešel s sodelavci v upravnem odboru in odstop srbskega trenerja sprejel.

"Mora se narediti neka šokterapija. Ne glede na to, kako lepo mi je tu in kako dobro je vzdušje, se ni zavrtelo tako, kot smo si želeli. Tu ni kaj dodati. Znova smo prejeli zadetek, ki ga ne bi smeli. Na drugi strani nismo izkoristili svojih priložnosti, ko bi morali doseči gol. Še enkrat bom ponovil, da ne morem ničesar zameriti fantom, maksimalno se trudijo. Toda na veliko tekmah se nam je v zadnjem času zgodilo, da smo zapravljali lepe priložnosti," je dejal Petrić, ki je takoj po srečanju odšel na tribuno in Arčonu sporočil svojo odločitev.

"Trener nam je predstavil svoje razmišljanje. Mnenja je, da je treba poiskati neke rešitve, da se ta stvar malo razbije. Rešitve so, vedno je treba razmišljati široko ter imeti načrt A in načrt B. Če ga nimaš, te zadeve presenetijo. Vsi skupaj moramo prevzeti odgovornost. S trenerjem imamo sicer zelo korekten odnos, veliko smo se pogovarjali o položaju, v katerem smo, in delali analize," je pojasnil Arčon, ki meni, da bi lahko imela zadnjeuvrščena Gorica ob srečnejšem razpletu dogodkov (sodniške odločitve, prečke) pet točk več.

Hari Arčon vodi ND Gorica od maja 2015. Foto: www.alesfevzer.com
Hari Arčon vodi ND Gorica od maja 2015. Foto: www.alesfevzer.com

"Ni več sentimentalnosti in alibijev"

Predsednik je po tekmi zavil tudi v domačo slačilnico in nagovoril nogometaše. "Vlagamo ogromno energije, da bi bilo finančno stanje kluba v redu. Igralcem omogočamo vse, kar je treba, delamo veliko nadur. Tega se morajo zavedati. Od danes popoldne ni več sentimentalnosti in alibijev. Tudi igralci morajo ugotoviti, ali so za ta klub ali ne. Umirjeno sem jim povedal, da če hočemo nekaj več narediti, bo treba tudi nekaj več dati na igrišču. Če nam vedno zmanjka pet centimetrov na igrišču, ne moremo iskati razlogov za to drugje, ampak mora vsak posameznik dati za tistih pet centimetrov več."

Na zadnjih dveh gostujočih obračunih prihodnji teden (v sredo proti Taboru in v nedeljo proti Olimpiji) bo moštvo vodil pomočnik Florijan Debenjak, ki je po slovesu Borivoja Lučića (odšel je po uvodnih dveh tekmah) septembra sedel na klopi že v Murski Soboti proti Muri.

"Šest, sedem igralcev ni igralo več mesecev. Lahko je to dobra ekipa po imenih, a testiranja oziroma obremenitveni testi so pokazali svoje. Imamo tudi kratko klop. Vedeli smo, da bomo trpeli, upali pa smo, da bomo trpeli malo manj. In da bomo zdržali do zime in potem konkretneje rešili zadeve," je oris aktualnega stanja sklenil Arčon.

Mariborčani za 60. rojstni dan premagali Koprčane

Tavares pel "Vse najboljše za te!"

Mariborčani so se v Kopru ob praznovanju 60-letnice kluba (Marcos Tavares je na poti v slačilnico pel "Vse najboljše za te!") prvič v tej sezoni veselili zmage (1:2) nad kakšnim izmed sokonkurentov za sam vrh in naredili velik korak proti naslovu jesenskega prvaka. Olimpija bi bila po polovici sezone najboljša le v primeru torkove zmage nad Bravom v Spodnji Šiški in četrtkovega poraza Maribora proti Muri v Ljudskem vrtu.

Na Bonifiki je v 86. minuti za tri točke gostov poskrbel Jan Repas s svojim drugim zadetkom v sezoni, prvim po 30. avgustu v Domžalah (1:1). "Še toliko bolj sem vesel, ker sem zadel po dolgem času. Cilj je, da jesenski del sklenemo še z dvema zmagama," je dejal 23-letni vezist, ki je tokrat igral v spominskem dresu z napisom Židan.

"Starejših igralcev ne poznam, sem si pa prebral revijo, ki je izšla ob 60-letnici," je pripomnil v smehu. Sredi drugega polčasa je naredil prekršek na robu kazenskega prostora, z mojstrskim prostim strelom pa je izenačil Dare Vršič.

Camoranesi: Najboljši prvi polčas v sezoni

Potem ko so se na kar nekaj prejšnjih tekmah hitro znašli v zaostanku, je trener Maribora Mauro Camoranesi po deseti zmagi v prvenstvu poudaril, da so odigrali najboljši prvi polčas v letošnji sezoni, z veliko intenzivnosti in kakovosti.

"Zadovoljen sem z reakcijo proti zahtevnemu tekmecu, to je najpomembneje. V prvih 60 minutah smo porabili veliko moči. Vedeli smo, da bo Koper po prvem polčasu, v katerem smo dominirali, nekaj spremenil. Na sredini igrišča je bila tekma potem bolj izenačena in domači so poravnali izid. Tudi mi smo potem morali spremeniti sistem (iz 4-3-1-2 v 3-5-2; prvič po oktobru 2018 je zaigral branilec Luka Uskoković, op. a.), da bi prišli do večje posesti žoge. Na koncu nam je uspelo zadeti še enkrat in osvojiti tri točke," je razložil Argentinec, ki se bo v četrtek s svojimi varovanci poskušal oddolžiti Muri za poraz z 2:0 29. oktobra na Fazaneriji.

To jo bil četrti poraz Camoranesija proti Anteju Šimundži v letu 2020. Če bi Sobočani v nedeljo premagali Domžale (končalo se je z 1:1), bi v četrtek videli neposredni obračun za prvo mesto, saj bi moštvi ločili samo dve točki.

Studio po tekmi Koper - Maribor

Rajčević: Imeli so dober dan, lepo so igrali

"V prvem polčasu smo veliko energije porabili v prazno, hitro smo izgubljali žoge in veliko tekli, potem pa nam je zmanjkalo svežine, da bi bili dovolj dobri po odvzeti žogi in prehodih v napad. V drugem polčasu smo pritisnili in igrali z malo več tveganja. Po izenačenju smo drugi zadetek prejeli tudi z malo smole," je dejal trener Kopra Miran Srebrnič.

Aleksander Rajčević, ki se je pred sezono po desetih letih vrnil iz Maribora v Koper, pa je dodal: "Mislim, da so Mariborčani zasluženo zmagali. Videlo se je, da imajo dober dan, lepo so igrali. Težko jih je prebrati, ker veliko spreminjajo sisteme, igrajo s tremi ali štirimi branilci. Stali so kar ozko in igrali veliko po sredini, tako na zadnjih tekmah niso. Mogoče so nas malo presenetili. Tudi utrujenost se je malo nabrala ob koncu jesenskega dela prvenstva. V Celju in Sežani moramo popraviti vtis."

Lestvica:                             
MARIBOR            17 10 4  3 34:20 34
OLIMPIJA           17  9 4  4 23:14 31
MURA               17  8 6  3 20:10 30
KOPER              17  7 6  4 24:18 27
DOMŽALE            17  5 6  6 24:23 21
CB24 TABOR SEŽANA  16  6 3  7 18:19 21
CELJE              17  5 5  7 17:18 20
BRAVO              16  5 5  6 16:20 20
ALUMINIJ           17  3 5  9 12:28 14
GORICA             17  2 4 11 12:30 10
Goli s tekem v Novi Gorici, Kidričevem in Ljubljani