Sergej Jakirovič je prevzel Maribor v veliki krizi. Trije meseci premora so prišli v idealnem trenutku. Na razpolago ima izjemno širok in kakovosten igralski kader. Popolnoma jasno je, da slabše od četrtega mesta vijoličasti pač ne morejo končati. Precej bolj verjetno se zdi, da se bodo znova vmešali v boj za naslov prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Sergej Jakirovič je prevzel Maribor v veliki krizi. Trije meseci premora so prišli v idealnem trenutku. Na razpolago ima izjemno širok in kakovosten igralski kader. Popolnoma jasno je, da slabše od četrtega mesta vijoličasti pač ne morejo končati. Precej bolj verjetno se zdi, da se bodo znova vmešali v boj za naslov prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

15-kratni slovenski prvaki si spodrsljaja do konca sezone ne smejo več privoščiti. Morda tudi vseh 33 točk ne bo dovolj za naslov, saj ima Olimpija sedem točk naskoka in je vsekakor sposobna zadržati prednost do konca. 28. junija se obeta napet derbi v Stožicah. Zares škoda, da bo odigran pred praznimi tribunami, saj bi se na poletni nedeljski večer lahko napolnil tudi največji stadion v Sloveniji.

Mariborčani, ki so igrali 1000. tekmo v Prvi ligi, so ob Kamniški Bistrici nastopili v svetlomodro-beli kombinaciji (Mitja Viler se je pošalil, da so zdaj Manchester City) v zahvalo zdravstvenim delavcem v času koronske krize. 75 minut niso prav nič spominjali na vijoličaste bojevnike, ki so v zadnjem desetletju blesteli tudi na evropskih zelenicah.

7. marca je po porazu proti Bravu z 1:2 v Ljudskem vrtu odstopil Darko Milanič. Takoj za njim je odšel še snovalec zlatega obdobja Zlatko Zahovič. Tri mesece zatem se je začelo popolnoma novo poglavje kluba. Športni direktor Oliver Bogatinov in trener Jakirović sta se zavedala, da spodrsljaja na uvodu preprosto ne sme biti.

Zimski odmor je v Prvi ligi zelo dolg, po navadi traja dva meseca in pol, tokrat pa je pandemija koronavirusa ustavila tekmovanje kar za tri mesece in v prvem polčasu se je lepo videlo, da ekipi še nista na primernih obratih. Strela v okvir vrat sploh ni bilo.

Rudi Požeg Vancaš, ki je na prijateljski tekmi proti Bravu (6:1) dosegel tri zadetke, se je izkazal tudi na stadionu ob Kamniški Bistrici. V 81. minuti je z velemojstrskim strelom odločil zmagovalca. Foto: www.alesfevzer.com
Rudi Požeg Vancaš, ki je na prijateljski tekmi proti Bravu (6:1) dosegel tri zadetke, se je izkazal tudi na stadionu ob Kamniški Bistrici. V 81. minuti je z velemojstrskim strelom odločil zmagovalca. Foto: www.alesfevzer.com

Santos in Dervišević prava asa iz rokava novega stratega
Rok Kronaveter je imel v 48. minuti edino pravo priložnost za Maribor, a se je izkazal vratar Ajdin Mulalić. Po slabem posredovanju Kenana Pirića je Sven Šoštarič Karič šokiral aktualne prvake po uri igre. Jakirović je najprej v igro poslal Martina Milca in Felipeja Santosa, v 74. minuti pa še Amirja Derviševića in Marcosa Tavaresa. Santos je bil neustavljiv, sodeloval je v vsaki nevarni akciji in tudi izsilil najstrožjo kazen, ko je v roko zadel Nikolo Vujadinovića. Dervišević je sijajno vodil igro, nizal je natančne podaje in izenačil z enajstih metrov. Maribor je v zadnje četrt ure prikazal igro, ki ga lahko vrne v boj za naslov prvaka.

Jakirović zelo dobro pozna Domžale
"Nadzorovali smo potek tekme od prve minute. Prejeli smo zadetek iz prekinitve, že pred tekmo smo vedeli, da so Domžale nevarne v tem elementu igre. Seveda smo po zaostanku morali nekaj spremeniti in z zamenjavami smo dvignili ritem igre. Zelo sem vesel, da smo prikazali pravi značaj. Tak Maribor želim videti. Mi se nikoli ne predamo," je povedal 43-letni Jakirović, ki dobro pozna Domžale, saj jih je spremljal na evropskih preizkušnjah. Ko je sedel na klopi Gorice, se je na prijateljski tekmi srečal z Malmöjem. Videoposnetek tekme je poslal Simonu Rožmanu, ki je takrat še sedel na klopi rumene družine. S Švedi so Domžalčani avgusta lani žal izpadli iz Evropske lige (2:2 in 2:3).

Pričakoval obrambno postavitev gostiteljev
"Pričakoval sem, da se bodo Domžalčani krčevito branili. Bojujejo se za obstanek v ligi in ni jim lahko igrati pod pritiskom. V prvem polčasu nismo bili nevarni, manjkala je zadnja podaja. Ob polčasu smo se dogovorili, da bomo zaigrali drugače. Že na začetku drugega polčasa smo si priigrali dve lepi priložnosti. Gol za 1:1 nas je zares dvignil in na koncu je naša zmaga popolnoma zaslužena," je dodal strateg, ki se rodil v Mostarju, zdaj pa z družino živi v Sesvetah.

V zgoščenem ritmu bo priložnost za vseh 26 igralcev
Slovensko ligo seveda podrobno spremlja, saj je dve sezoni igral za Korotan. Na Prevaljah sta ga takrat trenirala Miloš Šoškić in Borut Jarc. V Ljudskem vrtu je šele mesec dni in tri prijateljske tekme so bile seveda premalo: "Tri mesece nismo odigrali uradne tekme, in jasno je bilo, da ne bomo blesteli vseh 90 minut. Imamo 26 igralcev in vsi bodo dobili priložnost za dokazovanje v naslednjih tednih."

Domžale – Maribor, posnetek celotne tekme

Dervišević: Pravilo petih menjav za nas fantastično
Dervišević je bil na začetku sezone na izhodnih vratih Ljudskega vrta. Milanič nanj ni več računal, v uvodnih enajstih krogih sploh ni bil v kadru Maribora. Šele v 15. krogu je prvič začel tekmo. Tudi Jakirović ga je v igro poslal šele v 74. minuti. Naslednjo nedeljo proti Aluminiju bo prav gotovo igral precej več, saj se je zares izkazal.

"Poznalo se je, da je bila to prva tekma po dolgem premoru. Mučili smo se. Na koncu tekme smo pritisnili in zdi se mi, da je Domžalčanom zmanjkalo moči. Pravilo petih menjav je za nas fantastično, saj imamo zares širok kader. To se nam je res obrestovalo. Tri točke so naše in gremo naprej," je povedal 27-letni Ljubljančan.

"Pred tekmo smo pričakovali teniško tekmo, kjer gre vse gor in dol. Domžalčani so unovčili edino priložnost na tekmi. Kronaveter je imel veliko priložnost na začetku drugega polčasa, a se je izkazal vratar."

Dervišević in Požeg Vancaš poskrbela za preobrat

S Tavaresom se je dogovoril, da bo streljal 11-metrovko
V 79. minuti je odlično izvedel strel z bele točke. Z levico je poslal žogo v malo mrežico. "Počutil sem se dobro in Tavaresu sem predlagal, da izvajam najstrožjo kazen. Dovolil mi je in na srečo sem zadel. Če bi zgrešil, bi se zdaj drugače pogovarjali. Mislim, da bom naslednjič znova prevzel odgovornost."

Zaostanek za Olimpija še vedno znaša sedem točk, vendar Mariborčani optimistično pričakujejo zaključek prvenstva, ki se bo končalo 22. julija. "Cilj našega kluba je seveda naslov prvaka. Do konca je ostalo še deset tekem, vse bomo skušali dobiti. Ritem bom zelo naporen, saj si bodo tekme sledile v ritmu sreda–sobota, a treba bo zdržati. Imamo širok kader in naredili bomo veliko rotacij."

Požeg Vancaš: Prvič, odkar sem v Mariboru, smo prišli do preobrata
Rudi Požeg Vancaš se po prihodu iz Celja v jesenskem delu ni izkazal. Prejel je številne kritike. Že na prijateljski tekmi proti Bravu je v 22 minutah zadel trikrat in dokazal, da je sijajno izkoristil premor. Njegov odločilni zadetek devet minut pred koncem nedeljske tekme je bil prava mojstrovina.

"Tekma je bila zelo težka. V prvem polčasu sploh ni bilo priložnosti, igra je bila zelo zaprta. Ko smo prejeli zadetek, nas je to streznilo. Zaigrali smo na vse ali nič. Lahko bo dosegli še kakšen zadetek v zadnje četrt ure. Prvič, odkar sem v Mariboru, smo prišli do preobrata," je razlagal junak nedeljskega večera.

Prvi korak proti končnemu cilju
Na klopi Maribora so vsi zahtevali drugo najstrožjo kazen, Požeg Vancaš pa si je nastavil žogo na desnico in jo zavrtinčil pod prečko: "Vsi so zahtevali enajstmetrovko po prekršku nad Cretujem. Sploh nisem gledal, kaj se je zgodilo, ampak sem skušal odigrati akcijo do konca. Na srečo se je žoga odbila do mene in uspelo mi je zaključiti. To je šele prvi korak proti končnemu cilju. Moramo jih narediti še kar nekaj. Za vrhom zaostajamo sedem točk, do konca pa je še vse mogoče."

Izjave po tekmi in analiza drugega polčasa Domžale – Maribor

Razdrh: Že vso sezono doživljamo psihološke udarce
Domžalčani ostajajo na devetem mestu in čaka jih ogorčen boj v zadnjih desetih krogih, saj si ne želijo dodatnih kvalifikacih z nevarnimi Goričani. Andrej Razdrh je 5. septembra na klopi rumene družine nasledil Simona Rožmana, ki je zdaj trener Rijeke.

Karič popeljal Domžale v vodstvo

"Do 80. minute smo igrali kakovostno. V obrambi smo bili disciplinirani in se upirali Mariboru. Že na prijateljskih tekmah se je videlo, da tekmeci niso imeli nobene možnosti proti Mariboru, če so se preveč odprli. Maribor si 80 minut ni priigral pravih priložnosti. Imeli so le posest. Izključitev in enajstmetrovka sta tekmo obrnili na glavo," je poudaril strateg Domžal.

Sezono je uspešno začel v Sežani, nato pa se je odvzel povabilu iz Domžal. Pričakoval je boj za obstanek pri Taboru, vsekakor pa ne v Domžalah.

"Že vso sezono doživljamo psihološke udarce. V spomladanskem delu smo zelo lepo igrali, naredili pa smo neumnosti in ostali brez zmag. V tem položaju si bomo težko privoščili takšno lahkomiselnost. Naredimo eno neumnost, nato imamo še nesrečo. To se nam ponavlja. Nič nas ne nagradi. Čaka nas še deset finalnih tekem, kjer bo v ospredju predvsem boj."

Andrej Razdrh je dobro pripravil Domžalčane na težko preizkušnjo. Na koncu so znova ostali brez izkupička. Zgodba, ki se v letošnji sezoni ponavlja. Foto: www.alesfevzer.com
Andrej Razdrh je dobro pripravil Domžalčane na težko preizkušnjo. Na koncu so znova ostali brez izkupička. Zgodba, ki se v letošnji sezoni ponavlja. Foto: www.alesfevzer.com

Šoštarič Karič blesti na velikih tekmah
Sven Šoštarič Karič je v tej sezoni dosegel dva zadetka v Prvi ligi. Prvega je prispeval v Stožicah 21. julija lani, ko so Domžalčani zapravili vodstvo z 2:0 proti Olimpiji. Zmaji so prišli do velikega preobrata (4:2).

"Občutek je fantastičen, saj je vedno lepo zadeti proti najboljšim ekipam v Sloveniji. Odigrali smo dobro tekmo, a na koncu nam je malo zmanjkalo. Maribor ima zelo širok kader in veliko kakovostnih igralcev. Z menjavami ob koncu tekme so obrnili potek tekme," je dejal sin nekdanjega zvezdnika Maribora Amirja Kariča.

"Dogovorili smo se, da bomo odigrali zelo čvrsto, vseskozi smo stali blizu tekmecev. Nismo jim dovolili prevlade na sredini igrišča in na bočnih položajih. V prvem polčasu nam je to odlično uspevalo. Tekmo je spremenil rdeči karton in še enajstmetrovka," je še dodal strelec edinega zadetka za Domžale.

Konec tedna dva obračuna ekip z vrha lestvice
27. krog ponuja dve poslastici. V soboto se bosta v Stožicah srečali vodilni ekipi, Olimpija bo gostila Celjane. V nedeljo v Ljudski vrt prihaja Aluminij, tekma bo v prenosu na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Požeg Vancaš: Malenkosti nas bodo popeljale do prvega mesta