Tekmo je spremljalo 2500 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Tekmo je spremljalo 2500 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Dramatična končnica osrednje tekme 24. kroga je spomnila, da zdaj res šteje vsaka točka. Trener vijoličastih je na klopi trpel podobno kot njegovi fantje na zelenici in številni počitnikarji s "totega konca" na tribuni, po 95 minutah pa je polna malha vendarle romala na Štajersko.

Sorodna novica Mariborčani zdržali silovit pritisk Kopra in povišali prednost že na šest točk

"Zmotilo me je, da smo bili preveč panični in nismo ostali hladnih glav, čeprav vem, da to ni preprosto. Kakšno žogo bi morali odigrati prej, namesto tega pa smo poskušali s podajami s peto in potezami, ki ne sodijo na igrišče v takšnih trenutkih. Zaradi neumnih potez smo tekmecem tudi dovolili, da so z 11-metrovke znižali na 1:2 in v zadnjih minutah tako pritiskali. Prisiljeni smo bili trpeti, a vseeno moram čestitati fantom za vse, kar so pokazali. Res smo si zelo trdo prigarali zmago. V težkih trenutkih smo pokazali karakter, ne glede na to, da je Koper zelo pritiskal. Biti moramo veseli, da smo zmagali tudi na takšni tekmi, kot je bila danes," je razburljivih zadnjih 15 minut po znižanju domačih na 1:2 opisal Karanović.

Mariborčani so v 67. minuti sicer zapravili lepo priložnost za vodstvo z 0:3, ko so se po protinapadu na polovici tekmecev znašli trije proti enemu Koprčanu, vendar so se pred vrati zapletli.

12 krogov je še pred nogometaši, trener 15-kratnih državnih prvakov opozarja, da prvenstvo nikakor še ni odločeno. "Gotovo nam je lažje, ker smo se utrdili na prvem mestu. Počasi rastemo, nismo pa še tam, kjer želimo biti, daleč od tega. V prvem polčasu nismo bili na pravi ravni, v drugem pa nam je steklo in je bilo veliko bolje, zato smo zasluženo vodili. Vemo, kje so naše težave, kar nekaj igralcev ni v pravi formi. To moramo skozi tekme popraviti. Dobro je, da se zavedamo svojih dobrih stvari in slabosti."

Jug: Dihamo lažje

Vratarju Ažbetu Jugu, ki je na dan tekme dopolnil 30 let, ni uspelo še 12. v sezoni ohraniti mreže nedotaknjene, toda z branilci vred je le zdržal silovit pritisk Kopra v sodnikovem dodatku. V 95. minuti ga je po strelu Andreja Kotnika z glavo rešila vratica.

"Če sem iskren, imam vsako tekmo občutek, da ne moremo prejeti zadetka, naša obramba se mi zdi precej trdna. Danes smo ga dobili z 11-metrovke. Po golu smo panično reagirali, a smo pokazali karakter, ki ga moramo na vsaki tekmi. Moj namen je, da poskušam v takšnih trenutkih umiriti in stabilizirati ekipo. Napake v obrambi so del športa. Pomembno je, kako se na njih odzovemo," je dejal Jug.

Mariborska obramba se je morala spopasti z vsemi štirimi udarnimi možmi Kopra v napadu, saj so vsi igrali od začetka tekme. Poleg Maksa Barišića, Kaheema Parrisa in Lamina Colleyja je bil v prvi postavi tudi Bede Osuji, kar za Karanovića ni bilo presenečenje, saj je v nedeljo odigral odlično tekmo proti Olimpiji.

Največ dela je imel s Colleyjem Max Watson. V 25. minuti mu je ušel po desni strani in podal pred vrata, Nemanja Mitrović pa bi kmalu dosegel avtogol. Na njegovo srečo je žogo ustavila vratnica.

"Zelo smo veseli treh točk, povečali smo prednost na lestvici in lahko malo lažje zadihamo. Toda ne smemo se zadovoljiti s tem, vemo, kaj se je lani zgodilo Olimpiji. Pred nami je še veliko tekem, moramo nadaljevati delo in popraviti napake," je sklenil Jug.

Statistika tekme Koper - Maribor (vir: Šport TV)

Streli: 10:12

V okvir vrat: 3:4

Koti: 4:4

Prekrški: 11:12

Posest žoge: 58:42 odstotkov

Karanović po zmagi na Bonifiki zadovoljen, čeprav so trpeli zadnjih 10 minut

Zeljković: Težko bi rekel, da smo bili slabši tekmec

Trener Kopra Zoran Zeljković po petem porazu na domačem stadionu v tej sezoni ni deloval preveč razočaran. Zadovoljen je bil s predstavo svojih varovancev, ne pa tudi z razpletom.

"Maribor je svoje priložnosti izkoristil, mi jih žal nismo. Zmanjkalo nam je tudi malo športne sreče. Seveda sem do konca verjel v izenačenje. Maribor se je nizko branil, ni bilo veliko prostora, toda naredili smo vse, da bi dosegli še en zadetek. Težko bi rekel, da smo bili slabši tekmec."

Cilj Koprčanov pred začetkom sezone je bila uvrstitev v Evropo in to ostaja še naprej. Če se bo ponudila priložnost za kaj več, pa jo bodo zagrabili. "Ta tekma bo spremenila našo smer, cilja ne. Do konca je še veliko, ne bomo se predali do zadnje tekme. Verjamem, da se nam lahko tudi kaj vrne, če bomo nadaljevali in vztrajali na tej poti," je menil Zeljković.

Nekoliko ga je zmotil dogodek tik pred vodilnim zadetkom Maribora. V 48. minuti se je namreč zdelo, da je 15 sekund pred igranjem z roko Karla Bručića v kazenskem prostoru, ki je pripeljalo do 11-metrovke, Marku Alvirju pred koprsko klopjo žoga ušla v avt. "Mogoče nisem dobro videl. Verjamem pa, da so to v sobi za VAR pregledali."

Na Bonifiki so imeli veliko podporo svojih navijačev tudi Mariborčani. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Na Bonifiki so imeli veliko podporo svojih navijačev tudi Mariborčani. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Prejemajo preveč zadetkov

Koper se je na zadnjih petih tekmah vselej znašel v zaostanku, od 15 mogočih je osvojil samo pet točk. "Težko je vedno loviti rezultat. Ko se znajdeš v zaostanku, je to takoj drugo srečanje. Več moraš tvegati in braniti več prostora," je poudaril trener kanarčkov.

"Morali bomo izboljšati igro v obrambi, ker prejemamo preveč zadetkov," se je strinjal Maks Barišić. Koprčani so do zdaj iz svoje mreže pobrali 31 žog, sedem več kot Maribor in devet več kot Olimpija.

Primorci bi že v nedeljo v Stožicah lahko osvojili kaj več kot točko za remi z 2:2. "Pozitivno je, da smo tako proti Olimpiji kot proti Mariboru odigrali dobro tekmo. Ponovil bom, kar je rekel že trener, da se nam bo mogoče vrnilo in da bomo kdaj zmagali, ko bomo igrali slabše. Na koncu se vse izenači in bomo tam, kjer si bomo zaslužili biti," je povedal s 13 goli najboljši strelec lige.

Kako ocenjuje glavna tekmeca Kopra v boju za naslov? "V tem trenutku je Maribor malo konkretnejši in kompaktnejši kot Olimpija. Dobro je postavljen na igrišču, dal bi mu majhno prednost, a tudi nas ne bi izločil iz tega boja. Forma vsake ekipe se dviga in pada, zato se zna zgoditi še marsikaj. Boj za najboljšega strelca je zame dodatna motivacija, a v ospredju je ekipa."

Lani je Mura sedem krogov pred koncem zaostajala 11 točk za Olimpijo, nato pa se mesec pozneje veselila prvega naslova državnega prvaka.

Ziljkić slabo izvedel najstrožjo kazen v Šiški

Orbanić zagodel svojemu nekdanjemu klubu

Stadion ŽAK-a v Spodnji Šiški še naprej ostaja kot začaran za Olimpijo. Že četrtič zapored ji tam ni uspelo zatresti mreže Brava (0:0).

Najlepši priložnosti si je sicer priigrala v zadnjih desetih minutah. V 83. minuti je Ivan Prtajin po predložku z desne strani z glavo streljal malenkost mimo vrat, štiri minute pozneje pa je Almedin Ziljkić zastreljal 11-metrovko.

Z obrambo se je izkazal 21-letni hrvaški vratar Matija Orbanić, ki je branil prvič v tej sezoni, skupaj pa ima v Prvi ligi zgolj tri nastope. Pred prihodom v Bravo avgusta 2020 je bil dve leti član Olimpije.

"Spremljal sem Ziljkićevo govorico telesa in kako je postavil nogo. To je vratarski instinkt," je recept za ubranjeno 11-metrovko izdal v pogovoru za Sportklub.

Barišić najboljši nogometaš jeseni, Zeljković najboljši trener

Nogometaši, trenerji, novinarji in navijači so v glasovanju sindikata nogometašev (SPINS) izbrali najboljšo enajsterico jesenskega dela prvenstva.

Sestavljajo jo Matko Obradović (Mura), Gregor Sikošek (Maribor), Žan Karničnik (Mura), Vanja Drkušić (Bravo), Robert Voloder (Maribor), Maks Barišić (Koper), Kaheem Parris (Koper), Antoine Makoumbou (Maribor), Mustafa Nukić (Olimpija), Lamin Colley (Koper) in Ognjen Mudrinski (Maribor).

Za najboljšega nogometaša jeseni je bil izbran Maks Barišić, za najboljšega trenerja pa Zoran Zeljković (oba Koper).

Lestvica

MARIBOR           24  15 3  6 38:24 48 
KOPER             24  12 6  6 40:31 42 
OLIMPIJA          24  12 6  6 28:22 42 
MURA              24   9 9  6 32:36 36 
BRAVO             24   9 8  7 23:21 35 
DOMŽALE           24   9 7  8 33:29 34 
KALCER RADOMLJE   24   7 5 12 30:37 26 
CELJE             24   7 4 13 27:35 25 
CB24 TABOR SEŽANA 24   5 6 13 21:26 21 
ALUMINIJ          24   4 8 12 22:36 20