Celjani so se po dobrih treh letih znova veselili zmage v Mariboru, v tej sezoni pa so že tretjič zadali boleč udarec vijoličastim. Foto: www.alesfevzer.com
Celjani so se po dobrih treh letih znova veselili zmage v Mariboru, v tej sezoni pa so že tretjič zadali boleč udarec vijoličastim. Foto: www.alesfevzer.com

Varovanci Dušana Kosiča imajo usodo v svojih rokah. S tremi zmagami na zadnjih treh tekmah bi ne glede na razplet preostalih srečanj prvič v zgodovini postali državni prvaki. In to ravno v letu, ko praznujejo 100-letnico kluba. Na poti jim stojijo Triglav, Rudar in Olimpija.

Bo o naslovu odločal medsebojni dvoboj prvouvrščenih moštev v zadnjem krogu? Morda. To se je do zdaj zgodilo trikrat, vselej v sezonah, ko je bil v prvenstvu trikrožni sistem: leta 1999 sta za naslov v Ljudskem vrtu igrala Maribor in Gorica, leta 2001 za Bežigradom Olimpija in Maribor ter nazadnje leta 2002 Maribor in Primorje.

Spomin na leto 2003 je še živ
Celjani so poleg Maribora edino moštvo, ki v prvi ligi neprenehoma nastopa vseh 29 sezon v samostojni Sloveniji. V preteklih štirih letih so bili vselej peti, največji uspeh pa so dosegli v sezonah 2002/03 in 2014/15, ko so zasedli drugo mesto.

Pred 17 leti jim je lovoriko odnesel poraz v Mariboru v predzadnjem krogu, ko so pod vodstvom Marijana Pušnika do 86. minute vodili z 1:0, nato pa prejeli dva zadetka, klonili z 2:1 in morali naslov prepustiti vijoličastim.

Prva Kosičeva zmaga v Mariboru
Včeraj so bili v Ljudskem vrtu uspešnejši (1:2), z odliko opravili zrelostni izpit in se s četrto zaporedno zmago vodilni Olimpiji približali le na točko.

V tej sezoni so že imeli dva niza štirih zaporednih slavij (med 5. in 8. krogom ter med 24. in 27. krogom), v prvih dveh poskusih jim ga ni uspelo podaljšati na pet tekem. Videli bomo, kako bo v sredo proti Kranjčanom, ki še niso izgubili vseh možnosti, da se izognejo devetemu mestu in dodatnim kvalifikacijam za obstanek.

"Težko je zmagati v Ljudskem vrtu, a naša zmaga je čista. Fantje so me navdušili s pristopom, odnosom in disciplino v igri. Osredotočeni so na tisto, kar se dogovorimo. Verjamem pa, da so lahko še boljši. Mariboru nismo dovolili veliko, zmotilo me je le to, da smo si na koncu malo zakomplicirali delo. Sicer pa so fantje veliko tekli in bili kakovostni. Kapo dol," je v pogovoru za TV Slovenija povedal Kosič, ki se je veselil svoje sploh prve zmage v vlogi trenerja pod Kalvarijo.

Celjani še tretjič v sezoni boljši od Maribora
Statistika tekme Maribor - Celje

Streli: 11:9
V okvir vrat: 2:3
Koti: 5:1
Posest žoge: 55:45 odstotkov

Jakirović: Nismo v krizi. Zakaj bi bili v krizi?
Na drugi strani je Maribor, ki si v prvem polčasu ni pripravil niti ene prave priložnosti, drugič v sezoni povezal dva poraza. Prvič se je to zgodilo na začetku marca, ko je klonil pred Celjem in Bravom. Takoj po zaušnici Šiškarjev se je poslovil Darko Milanič.

"Nismo v krizi. Zakaj bi bili v krizi? Takšne stvari se dogajajo v športu. Za Sežano sem jasno povedal, da smo igrali pod svojimi sposobnostmi, danes pa je bila reakcija dobra, fantje so res dali vse od sebe. Moramo nadaljevati delo. Mislim, da smo tekmo dobro začeli, ves čas smo nadzirali igro, a smo imeli smolo pri strelu iz kota, ki se Celju ni posrečil, Bajde pa je nesrečno odbil žogo in gostom prinesel zadetek. Nato smo poskušali pritiskati in v drugem polčasu imeli dovolj priložnosti, a žal moramo priznati poraz in čestitati Celju," je dejal trener Maribora Sergej Jakirović.

Gregor Bajde v treh sezonah, ki jih je odigral za Celje, ni dosegel tako pomembnega zadetka, kot ga je za ta klub sinoči. Njegovemu avtogolu je pet minut zatem po protinapadu sledil izstrelek Daria Vizingerja z 20 metrov in vodstvo Celjanov z 2:0.

Rudi Požeg Vancaš, do lani član Celja, je bil poraženec dvoboja z nekdanjimi soigralci. Foto: www.alesfevzer.com
Rudi Požeg Vancaš, do lani član Celja, je bil poraženec dvoboja z nekdanjimi soigralci. Foto: www.alesfevzer.com

Aluminij zaostaja samo štiri točke
Mariborčani bodo po petem spomladanskem porazu v zadnjih treh krogih bolj kot napadali prvi dve mesti, branili tretje, ki še zagotavlja nastop v kvalifikacijah za Evropsko ligo. Aluminij po zmagi v Stožicah zaostaja le štiri točke, v zadnjem krogu pa bo v Kidričevem tudi medsebojni dvoboj teh dveh ekip.

Jakirović v igri Maribora pogreša več strelov. Z 12 zadetki najboljši strelec kluba Rok Kronaveter, ki pa je zadnjič zadel 26. februarja, je izpustil že peto tekmo zapored. V sredo naj bi proti Bravu le igral. Na zadnjih dveh tekmah je edini pospraviti žogo v mrežo branilec Špiro Peričić. "Da so zadetki predvsem na plečih Kronavetra, nikakor ni dobro," je že 4. marca po porazu na stadionu Z'dežele z 2:0 opozarjal Milanič ...