Poskus s škarjicami Andresa Vombergarja ni bil uspešen. Foto: www.alesfevzer.com
Poskus s škarjicami Andresa Vombergarja ni bil uspešen. Foto: www.alesfevzer.com

Če je bil prejšnji konec tedna v Murski Soboti (0:1) lahko zelo zadovoljen z najboljšim polčasom Olimpije, je tokrat najbrž doživel najslabši uvod v tekmo v svoji karieri.

"Zavedali smo se, da bo zaradi natrpanega urnika gostovanje v Domžalah problematično. Preprosto nismo dobro začeli tekme, prepočasi. Poceni smo prejeli prvi zadetek. Ni se nam še uspelo opomoči po prvem šoku, je že sledil drugi. To je nedopustno. Iz tega se moramo nekaj naučiti, to je pred derbijem proti Mariboru dober opomin, da se ne smemo niti za sekundo sprostiti. Po dveh zelo dobrih tekmah smo bili hitro kaznovani," je Osiječan peščici novinarjev razložil v improvizirani mešani coni na vhodu na tribuno stadiona ob Kamniški Bistrici.

Olimpija po grenkem porazu v Domžalah na derbi s štirimi točkami zaostanka

"Nikoli nismo jokali"

Po zgodnjem zaostanku so Ljubljančani imeli nekaj priložnosti za znižanje izida, predvsem Andres Vombergar, a do njega ni prišlo. "Če bi do odmora dosegli zadetek, bi se mogoče vrnili v tekmo, tako pa se nismo. Dogovorili smo se, da bomo v drugem polčasu zaigrali še bolj tvegano, vedeli pa smo, da bomo zato v obrambi puščali veliko prostora. Na žalost nam tudi v nadaljevanju ni uspelo pravočasno doseči gola, prejeli smo še tretjega, potem še rdeči karton ... Slab uvod nas je stal točk. Nimamo kaj, čestitke Domžalam za zasluženo zmago."

Pred četrtkovim obračunom proti vijoličastim v Stožicah je zaostanek Olimpije štiri točke, ostala pa je še brez kaznovanega kapetana Mirala Samardžića. "Pred prihodnjim srečanjem nam lahko ta tekma da le dodatno spodbudo in motivacijo. Izvleči želimo vse pozitivno in vse negativno umakniti na stran. Situacije pri rdečem kartonu Samardžića nisem videl dobro, zato je ne bi želel komentirati. V tej sezoni smo imeli že veliko odsotnih igralcev in nismo nikoli jokali. Tudi tokrat bomo poiskali najboljše rešitve, ki jih imamo na voljo. Pokazati želimo, da smo imeli danes samo slab dan. Nikoli ni dobro, ko izgubiš, toda vemo, da je vsaka tekma poglavje zase," se je proti novem izzivu obrnil Skender, ki je junija v Domžalah na klopi Olimpije debitiral z zmago v 90. minuti (0:1). Nato se je teden pozneje veselil tudi zmage na derbiju (1:0).

Elšnik: Nismo razmišljali o Mariboru

"Gotovo bomo pogrešali Samardžića kot vodjo na terenu, a mislim, da lahko tudi tisti, ki ga bo nadomestil, dobro oddela tekmo. Tudi Maribor ni neki bavbav, vemo, koliko zadetkov so že prejeli to sezono. Tudi oni so ranljivi v obrambi, manjkajo jim igralci zaradi različnih vzrokov. Na derbijih se lahko marsikaj zgodi, odločalo bo samo, kdo si bo bolj želel zmage," je menil Timi Max Elšnik, ki je zaradi kartonov počival v četrtek proti Aluminiju (3:0), v Domžalah pa začel tekmo na levi strani. V osrčju vezne vrste je znova igrala najnovejša okrepitev, Hrvat Ivan Močinić.

"To je bila taktična zamisel trenerja, saj ni želel preveč spreminjati postavitve s prejšnje tekme. O tem se je tudi posvetoval z mano in me vprašal, ali mislim, da lahko oddelam dobro na tem položaju. Po pol ure sem se nato vrnil na sredino igrišča. Proti Mariboru bi si gotovo želel igrati na sredini, saj mislim, da tam lahko največ pripomorem ekipi. Je pa to seveda odločitev trenerja," je pojasnil Elšnik.

O razlogih za četrti sezonski poraz (3:1), po Kidričevem (1:0) in Sežani (2:1) tretji na sedmem gostovanju, je povedal naslednje: "Mislim, da nihče še ni preveč razmišljal o Mariboru, na lokalnem derbiju smo si seveda želeli zmago. Tekme proti Domžalam so vedno napete in čvrste, danes ni bilo nič drugače. Nezbranost v obrambi oziroma individualne napake na začetku so nam zelo otežile nadaljevanje tekme. Fantje v tistem trenutku niso sprejeli pravih odločitev. Se zgodi, to je nogomet. Razočarani smo, toda treba je obdržati glave gor, v četrtek imamo popravni izpit. Današnjo tekmo je treba čim prej pozabiti."

Statistika tekme Domžale - Olimpija

Streli: 11:16
V okvir vrat: 5:5
Koti: 5:2
Prekrški: 17:17
Posest žoge: 39:61 odstotkov

Djuranović: Odigrali smo res zrelo

Domžalčani so na sedmi domači tekmi zmagali šele drugič v tej sezoni, z enakim izidom so septembra premagali Tabor.

"Že na prejšnjih tekmah smo bili vsebinsko dobri, a nismo bili nagrajeni s točkami. Lepo je, da se je to zgodilo proti takšnemu tekmecu, kot je Olimpija. Verjamem, da bo to dalo fantom še večjo samozavest in zagnanost na naslednjih tekmah, da se bo rezultatska krivulja obrnila navzgor, da ta zmaga pomeni začetek pozitivnega niza in da bomo bližje vrhu kot spodnjemu delu lestvice," je poudaril trener Dejan Djuranović.

"Ko že po štirih minutah vodiš z 2:0, je gotovo lažje, toda vsaka tekma je dolga 95 minut. Zato čestitke igralcem za celotno tekmo. Rezultat jih je motiviral, jim dal večjo zanesljivost in samozavest, toda morali so potrpeti in spustiti dušo do konca. Tekmec pa je seveda postal bolj nervozen. To moraš znati izkoristiti, odigrali smo res zrelo," je bil zadovoljen štirikratni državni prvak z Olimpijo med letoma 1992 in 1995.

Pohvalil je tudi vratarja Grego Sorčana, ki je po le sedmih nastopih v pretekli sezoni v letošnji branil na 12 od 13 tekem Domžal. Izpustil je samo gostovanje v Mariboru (4:3), ko je prednost dobil Ajdin Mulalić. "V dozdajšnjem delu nam vratarji niso prinesli dodatne vrednosti, ki smo jo želeli od njih oziroma pričakovali. Niso bili neposredni krivci za zadetke, so pa bile situacije, ki bi bile mogoče rešljive. Danes je bil Sorčan na takšni ravni, kot si jo želimo. Dal je svoj delež ekipi, zato smo tudi nagrajeni z izidom."

Domžalčani z udarnim štartom šokirali razglašeno Olimpijo

Jakupović: Borili smo se, kot bi bilo 0:0

Prvi zadetek v tej sezoni je na peti tekmi dosegel Arnel Jakupović, ki jih je lani za Domžale prispeval največ – 11. Pri drugem golu Tamarja Svetlina je v statistiko vpisal tudi prvo podajo. Branilci Olimpije Goran Milović, Michael Pavlović in Samardžić bodo še dolgo premišljevali o uvodnih minutah.

"Vesel sem, ker sem bil dolgo poškodovan. Tako za ekipo kot zase. Po zgodnjem vodstvu smo se bojevali in ostali osredotočeni, kot bi bilo 0:0. Bila je odlična tekma," je ocenil nekdanji mladi reprezentant Avstrije z izkušnjami iz Anglije (Middlesbrough) in Italije (Empoli, Juventus).

Mariborčani do minimalne zmage nad žilavimi Sežanci (1:0)

15. krog

Sreda ob 13.00:
GORICA – DOMŽALE

Ob 15.00:
MURA – BRAVO

Ob 17.15:
KOPER – ALUMINIJ

Četrtek ob 13.00:
CB24 TABOR SEŽANA – CELJE

Ob 16.45:
OLIMPIJA – MARIBOR
Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Mura v podaljšku dobila derbi s Koprom (2:1)

Lestvica:                             
MARIBOR             14  8 4 2 29:16 28
MURA                14  7 4 3 17:8  25
OLIMPIJA            14  7 3 4 18:12 24
KOPER               14  6 5 3 21:15 23
CB24 TABOR SEŽANA   14  5 3 6 16:17 18
DOMŽALE             13  4 4 5 20:20 16
CELJE               14  4 4 6 14:16 16
BRAVO               13  4 3 6 14:19 15
ALUMINIJ            14  3 4 7 10:24 13
GORICA              14  2 4 8 11:23 10