Robert Prosinečki ima iz igralskih časov lepe spomine na Ljudski vrt. 2. novembra 2002 se je z Olimpijo veselil zmage s 3:0 nad Mariborom, v 42. minuti je dosegel sijajen zadetek od daleč za vodstvo z 1:0. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Prosinečki ima iz igralskih časov lepe spomine na Ljudski vrt. 2. novembra 2002 se je z Olimpijo veselil zmage s 3:0 nad Mariborom, v 42. minuti je dosegel sijajen zadetek od daleč za vodstvo z 1:0. Foto: www.alesfevzer.com

"Če želimo v prvenstvu še kaj narediti, moramo razmišljati samo o zmagi. Točka nam ne bi pomenila ničesar. Poskušali bomo zakuhati prvenstvo. Če izgubimo, bo prvenstvo končano," je na novinarski konferenci v Stožicah poudaril trener Olimpije Robert Prosinečki.

Mislim, da so Mariborčani najboljši v protinapadih in v prehodu v napad, kjer so odlični in hitri. Imajo hitre krilne napadalce. To jim gre zelo dobro. Pričakujemo to, pa tudi napade in pritisk na vrata. Pripravili se bomo na obe njihovi taktiki.

Robert Prosinečki

V taboru zmajev se zavedajo, da zaostanek sedmih točk za vodilnimi vijoličastimi pomeni, da bodo morali do konca prvenstva le zmagovati, če se hočejo veseliti lovorike. "Ne moremo se slepiti, razlika je razmeroma velika. Pred nami je tudi Koper. A še vedno upamo na naslov, saj mislim, da imamo odlično ekipo in lahko zmagamo na vseh zadnjih sedmih tekmah. Vseh teh sedem srečanj bo pomembnih. Že kot igralec sem bil velik optimist, takšen sem tudi kot trener. Da je Olimpija že devet tekem brez poraza proti Mariboru, je gotovo dobro za nas. Upam, da bomo nadaljevali pozitiven niz," je povedal Prosinečki.

Legendarni Hrvat se še posebej veseli polnih tribun. "To je najpomembneje. Da ljudje pridejo in uživajo. Ko je stadion poln, je to nekaj najlepšega za vsakega igralca, čeprav je prisoten pritisk. Zato se veselimo derbija, igralci bodo gotovo dali maksimum. Za motivacijo proti Mariboru ne potrebuješ posebnih prijemov. Verjamem, da se bodo vsi borili. Mislim, da bomo spremljali dobro tekmo."

Zaradi neprimernega vedenja gledalcev na tekmi proti Bravu je Maribor zadnji dve srečanji proti Muri in Celju odigral v praznem Ljudskem vrtu. Južna tribuna, kjer se zbirajo Viole, bo zaprta tudi tokrat.

Prosinečki: Točka nam nič ne pomeni, zakuhati želimo prvenstvo

"Imamo širino in veliko dobrih, kakovostnih igralcev"

Prosinečki je po dveh tednih, odkar je sedel na klop Olimpije, zadovoljen s tem, kar njegovi fantje kažejo na treningih. V nedeljo je uspešno opravil tudi debi proti Radomljam (4:1).

"Spremenili smo položaje nekaterim igralcem, tudi tisti, ki prej niso igrali, so odigrali zelo dobro tekmo. Veliko pomeni to, da smo po menjavah obdržali ritem. Zame je najpomembneje, da imamo širino in veliko dobrih, kakovostnih igralcev. To me je celo malo presenetilo. Marcel Ratnik, ki ima 18 let, je, denimo, odigral fenomenalno tekmo. Še vedno je bilo veliko napak, posebej slabi smo bili ob prekinitvah, rezerve so še v nekaterih taktičnih stvareh. Toda zelo dobro sta se videli volja in želja, zadetke smo dosegli po lepih akcijah. Gotovo pa to še ni naš maksimum in lahko igramo še veliko bolje. Upam, da bo tako na naslednjih tekmah."

Po kazni se v obrambo vrača Đorđe Crnomarković, prav tako Svit Sešlar, še vedno pa bo manjkal najboljši strelec Mustafa Nukić. V tej sezoni je dosegel deset zadetkov. Maribor ima najboljšega strelca lige, to je Ognjen Mudrinski, ki se je med strelce vpisal 14-krat. "Poznam ga še iz Crvene zvezde. Je v dobri formi, v zadnjem času igra odlično, toda pripravljali se bomo na celotno ekipo Maribora, ne samo nanj. Pazili bomo, da ne pride v nevarne položaje," pravi Prosinečki.

23-letni hrvaški vezist Neven Đurasek, ki je Olimpijina zadnja okrepitev, je imel v zadnjih dneh povišano temperaturo in ni treniral.

Kvesić: Na treningih je živahneje

Utrip iz igralskih vrst je predstavil Mario Kvesić, ki v Mariboru še ni igral. Ima pa izkušnje z igranjem derbija v Ljubljani, prvega je odigral decembra 2020, drugega pred dvema mesecema. Obakrat se je Olimpija veselila zmage (2:0, 1:0).

"Maribor je dobra ekipa, to kaže tudi lestvica, a v soboto ne bo odločalo to, kar sta ekipi naredili v dozdajšnjem delu sezone. Verjamem, da bomo pokazali, da smo boljši. Mislim, da ne bo veliko zadetkov. Nekaj izkušenj s podobnimi tekmami imam tudi iz Hrvaške in Nemčije, zato mislim, da mi bo zaradi tega lažje kot kateremu mlajšemu igralcu, ki še nikoli ni igral derbija. Če se želimo boriti za naslov, se moramo zavedati, da nas do konca prvenstva čaka še sedem 'derbijev'. Po prihodu Prosinečkega je na treningih živahneje, vsi se želijo dokazati novemu trenerju. Spremenili smo sistem, nekateri igralci tudi igralni položaj. Vsak posameznik se mora čim bolje prilagoditi in pomagati ekipi. Sam sem s svojim položajem zadovoljen, saj sem v karieri večkrat igral na tem položaju kot na tistem, na katerem sem igral pri prejšnjem trenerju Skenderju. Ustreza mi."

Sorodna novica Karanović: Sem zagovornik VAR-a, a tudi za enotno razlago pravil

Mitrović: Ivanović je imel srečo

Branilec Maribora Nemanja Mitrović se prav tako veseli vrnitve gledalcev na stadion. Vzhodna tribuna je že razprodana. "Med epidemijo je bilo res čudno igrati. Zdaj bo končno pravo ozračje, a prav tako ne bo idealno, saj bo južna tribuna ostala prazna. Bomo pa imeli veliko podporo z vzhoda in zahoda," je na novinarski konferenci v Ljudskem vrtu izpostavil nekdanji član Olimpije.

Zadnja zmaga vijoličastih pred svojimi gledalci sega v november 2017. "Na derbiju že kar nekaj časa nismo zmagali doma, morda je zdaj pravšnji trenutek, da obrnemo to situacijo. Toda že nekaj časa ponavljam, da derbi ne odloča prvenstva. Kar koli se bo zgodilo v soboto, boj za prvo mesto ne bo končan. Vemo, da derbi veliko pomeni za klub, igralce, mesto in navijače, a je dejstvo, da prinaša le tri točke. Veliko je še do konca prvenstva, po derbiju bo na voljo še 18 točk in treba bo tudi vseh preostalih šest tekem odigrati na visoki ravni. Pozorni moramo biti tudi na Koper."

In kako Mitrović vidi tekmece iz Ljubljane? "Olimpija ima posamično kakovost, predvsem v napadalnem delu moštva. Tu so Ziljkić, Prtajin, Kvesić, Aldair, vrnil se je tudi Elšnik. Zdaj so zamenjali trenerja in posledično imajo tudi drugačno podobo na igrišču. Toda ekipa je zelo podobna tisti pred dvema mesecema, tako da večjih presenečenj ne more biti. Če želimo doseči nekaj več, moramo biti predvsem trdni v obrambi, potem je lažje tudi veznim igralcem in napadalcem."

Pod Kalvarijo se bo vrnil Aljoša Matko, ki je še poleti igral za Maribor. Mitrović je prepričan, da ga ne čaka prijazna dobrodošlica. Februarja je bil v podobni vlogi v Ljubljani Đorđe Ivanović. "Imel je srečo, da je bil prazen stadion (smeh) oziroma da je bilo število gledalcev močno omejeno," je dejal steber mariborske obrambe. O soigralcu je dodal, da se mu pozna, da z vijoličastimi ni oddelal celotnih priprav, da pa počasi prihaja v pravo formo. Zadovoljen je tudi s svojim partnerjem v obrambi Maxom Watsonom: "Korektno sva odigrala zadnjih sedem, osem tekem. Dobro sva se ujela. Popravili smo nekatere zadeve iz preteklih sezon oziroma jesenskega dela prvenstva."

Po zadnjem derbiju v Ljubljani 13. februarja je bilo veliko besed o sodniku Mateju Jugu, ki je po igranju Watsona z roko v 69. minuti pokazal na 11-metrovko, edini zadetek pa je dosegel Nukić. "Upam, da se tokrat ne bo veliko videlo sodnika, to bi pomenilo, da je dobro oddelal svoje delo. Upam, da se po tej tekmi ne bo govorilo o VAR-u, ampak o igri," je sklenil Mitrović. Pravico bo delil Nejc Kajtazović iz Kranja.

Mitrović poudaril, da derbi v Ljudskem vrtu ne bo odločil prvenstva
Videonadzor in personalizacija vstopnic

Policija bo za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev in obiskovalcev derbija uporabila tehnična sredstva za fotografiranje in videonadzor navijačev. To tehnologijo bo uporabila v mestu, na lokacijah, kjer se običajno zbirajo navijači ter na stadionu in v njegovi okolici. Prireditelji bodo izvajali personalizacijo vstopnic, kar pomeni, da se bodo morali obiskovalci identificirati z osebnimi izkaznicami in na vstopnice izpisati svoje osebne podatke.

Prva liga Telemach, 30. krog

Sobota ob 15.00:
BRAVO - MURA

Ob 17.30:
KALCER RADOMLJE - ALUMINIJ

Ob 20.15:
MARIBOR - OLIMPIJA

Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)

Nedelja ob 15.00:
CB24 TABOR SEŽANA - DOMŽALE

Ob 20.15:
KOPER - CELJE


Lestvica:
MARIBOR           29 17  5  7 46:30 56
KOPER             29 15  8  6 46:33 53
OLIMPIJA          29 14  7  8 43:31 49
MURA              29 11 11  7 40:38 44
BRAVO             29 11  9  9 28:25 42
DOMŽALE           29  9 10 10 36:35 37
CELJE             29 10  5 14 34:39 35
KALCER RADOMLJE   29  8  7 14 33:43 31
CB24 TABOR SEŽANA 29  6  8 15 24:31 26
ALUMINIJ          29  4 10 15 26:51 22