Nedvomno je Samir Handanović odličen vratar, toda po mnenju Boštjana Janežiča si je preveč po svoje razlagal hierarhijo v izbrani vrsti. Foto: BoBo
Nedvomno je Samir Handanović odličen vratar, toda po mnenju Boštjana Janežiča si je preveč po svoje razlagal hierarhijo v izbrani vrsti. Foto: BoBo

Novinar Radia Slovenija in reporter nogometnih tekem Boštjan Janežič je bil v Športni zgodbi na Valu 202 verjetno prvi, ki si je upal kritizirati vratarja in kapetana slovenske reprezentance. Objavljamo celoten prispevek.

Handanović ni nezamenljiv
Glavni kandidat za selektorja slovenske nogometne reprezentance ni Edy Reja, glavni je spet Srečko Katanec. Katanec, ki je Slovence popeljal na evropsko prvenstvo 2000 in dve leti pozneje na svetovno prvenstvo, se je spet pustil prositi. Srečko, ki bo sredi prihodnjega leta proslavljal 50 let, je tisti, ki je slovenskemu nogometu skupaj z Zahovićem dal največ. Katancu se ne mudi, hkrati pa ni edini kandidat, da bi uredil slabo Stojanovićevo zapuščino. Samirju Handanoviću bi moral povedati, da je izjemni vratar, ne pa še vse preostalo. Bistvo je, da "Sarma" dojame, da ni nezamenljiv, da odslej ne bi bil več vratar s preveč pooblastili. Pod Stojanovićem si jih je vzel brezmejno.

Katanec znan po svojem redu
Prvo delo Katanca, če bi prevzel reprezentanco, bi bilo disciplinirati Handanovića. Izjemni vratar Interja si je preveč po svoje razlagal hierarhijo v izbrani vrsti. Narobe se je postavil pri makedonskem golu, prav tako pri albanskem. Katanec se bo moral, če spet prevzame našo izbrano vrsto, temeljito pogovoriti z odličnim vratarjem, ki je bil z odmikom glave krivec gola tudi proti ZDA na SP-ju v Južni Afriki. Katanec je znan po svojem redu. Če ga ne bo imel, ne bo prevzel uigranih igralcev, ki jih je z Novakovićem in s Korenom selektor Kek mimo Rusije popeljal na svetovno prvenstvo.

Morda bomo pa dobili selektorski tandem
Katanec ni edini kandidat za prevzem A-reprezentance. Je že res, da je prvi, a mu Čeferin, predsednik zveze, ne bo prepustil vsega. Bolj kot denar zanimata Katanca red in pravilnost. Če se Katanec in predsednik zveze Čeferin ne bosta dogovorila, da Handanović ni nedotakljiv, bo slovensko reprezentanco morda vodil celo tandem Tomaž Kavčič-Milan Miklavič. Toda, kdo bo v tej enakosti glavni? Oba strokovnjaka sta bila razvojna v slovenskem nogometu. Kavčič je gradil mlado moštvo do 21. leta z Lazarevićem, Vučkićem, Kamplom in Krhinom, Miklavič pa je do zdaj kolobaril v Kekovi teoriji. Če reprezentance ne bo prevzel Katanec, bosta res glavna Kavčič in Miklavič.