Marijan Pušnik je po začetku sezone upravičeno lahko dobre volje. Foto: MMC RTV SLO
Marijan Pušnik je po začetku sezone upravičeno lahko dobre volje. Foto: MMC RTV SLO
Rudar Velenje
Nogometaši Rudarja so najlepše presenečenje začetka sezone. Foto: Marko Madžarac
Boban Savič
Boban Savič je na začetku prvenstva med najbolj opaznimi nogometaši Rudarja. Foto: MMC RTV SLO
Rudar Velenje
Stadion v Velenju je med najbolj obiskanimi v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Trener prvoligaša iz Velenja je za MMC podoživel začetek sezone, ko je v medijih odmeval predvsem visok poraz proti Crveni zvezdi, nekoliko manj pa dobra igra njegove ekipe.

Vabljeni k branju pogovorov z junaki uvodnih krogov Prve lige si:
- 3. krog: Etien Velikonja (Hit Gorica)
- 2. krog: Jan Oblak (Olimpija)
- 1. krog: Lucas Mario Horvat (Interblock)

Pogled na vrh lestvice je za ljubitelje nogometa vsaj malo presenetljiv. Najbrž tudi za vas?
Ne, ni presenetljiv, saj smo štirikrat zmagali (smeh). Vrh lestvice je presenetljiv le za tiste, ki niso podrobno spremljali prestopnega roka, pripravljalnih tekem in evropske sezone. Evropa je terjala svoj davek, zato je Maribor dvakrat izgubil. Če bi Gorica v zadnjem krogu premagala Koper, bi bila ona pri vrhu. Na koncu se bo tako ali tako vse postavilo na svoje mesto.

V Evropski ligi ste s skupno visokim izidom izpadli proti Crveni zvezdi. Kako ste prepričali igralce, da so se tako odlično pobrali z dobrimi igrami v državnem prvenstvu?
Proti Crveni zvezdi smo res izgubili z visokim izidom, a menim, da so za splošni negativni vtis krivi predvsem mediji, ki iščejo dlako v jajcu. Zvezda nas je nadigrala le ob koncu povratne tekme. Na prvi tekmi smo imeli več strelov, nastreljali smo dve stativi, pa tudi v Beogradu smo imeli pri zaostanku 0:1 dve ogromni priložnosti, ki ju žal nismo izkoristili. Moji igralci so dobro pripravljeni. Najbolj sem bil vesel, da se tega tudi sami dobro zavedajo, da niso paničarili in v so prvenstvu prikazali res dobre igre.

Katera zmaga je najbolj nepričakovana? Najbrž proti prvakom iz Maribora?
Tako je, zmaga proti prvakom je vedno sladka. Prav gotovo pa nihče ni pričakoval zmage tudi v Ljubljani, kjer smo premagali Olimpijo.

Ste dobro uigrana ekipa, kjer ni največjih zvezdnikov, vedno pa nekdo izstopa in potegne voz: enkrat odlične obrambe Savića, drugič zadetki rezervista Lo Duce, tretjič evrogol Grbića ...
Imamo kar nekaj "zvezdnikov", ki pa morda niso najbolj zanimivi za medije, tako da moji najboljši igralci niso preveč opazni in izpostavljeni. V ekipi Rudarja je kar nekaj dobrih igralcev, ki se bodo še profilirali.

V petem krogu gostujete v Kopru, ki je prav tako presenečenje začetka sezone. Boste igrali previdneje ali boste skušali igrati svojo igro?
Štiri zmage Kopra vsekakor niso presenečenje. Že lani so bili izjemno dobri predvsem v "polju". Ker so bili dolgo časa pri dnu lestvice, jih enostavno niso opazili in cenili. S prihodom nekaterih okrepitev, na čelu z Miranom Pavlinom, pa so le še pridobili. V sami igri mislim, da smo trenutno enakovredni. Pričakujemo zelo napeto tekmo in ugoden izid. Upam, da bo tekma upravičila naziv derbi kroga.

Kaj pa dolgoročni cilji kluba? O naslovu prvaka najbrž ne razmišljate, je uvrstitev v Evropo dosegljiva?
Cilji so podobni kot lani, korak za korakom moramo napredovati v vseh segmentih, tako v igri kot v organizaciji. Osnova je tako sredina lestvice ali višje. Prav gotovo bi bilo izjemno, če bi ponovili lansko tretje mesto. Če bi se ponudila priložnost za kaj več, jo bomo seveda skušali zgrabiti. Prav gotovo pa je favorit za prvo mesto Maribor, sledi Gorica, nato pa mi in Koprčani.

Dobri izidi privabljajo gledalce na tribune. Letos je obe tekmi v DP-ju videlo več kot 2.000 gledalcev.
To smernico smo opazili že v lanski sezoni. Poleg 3. mesta v prvenstvu je bila vrnitev gledalcev pravzaprav naša največja zmaga. Gledalci cenijo naš trud in uspehe. Veseli smo, da se to nadaljuje tudi v letošnji sezoni.

V slovenskem nogometu ste že dolgo. V slovenski ligi je mogoče opaziti napredek v infrastrukturi, kaj pa v igri?
Da, da, nedvomno je opazen napredek tudi v igri. Mislim, da je v medijih preveč negativnih kritik. Veliko hodim tudi na nogometne tekme v tujino, tudi tam je veliko dobrih in slabih tekem. Mislim, da je naš klubski nogomet vse boljši in si zasluži več pozornosti.

Kaj pa sama organizacija lige in klubska disciplina. Spins zadnje čase navaja kar nekaj pritožb. Kako gledate na to težavo?
Brez komentarja.