Liverpool bo po dveh letih in zmagoslavju v Carigradu nad Milanom spet zaigral v finalu Lige prvakov. Redsi bodo v Atenah lovili že šesti naslov evropskega prvaka. Foto: Reuters
Liverpool bo po dveh letih in zmagoslavju v Carigradu nad Milanom spet zaigral v finalu Lige prvakov. Redsi bodo v Atenah lovili že šesti naslov evropskega prvaka. Foto: Reuters
Daniel Agger
Daniel Agger je izničil prednost modrih s prve tekme. Foto: EPA
Chelsea
Nogometaši Chelseaja so bili po koncu tekme povsem poklapani. Foto: EPA
Jose Manuel Reina
Jose Manuel Reina je bil junak pri strelih z bele točke. Takole je obranil strel Arjena Robbna v prvi seriji. Foto: Reuters
Dirk Kuyt
Dirk Kuyt je zapravil dve veliki priložnosti, potem pa je zadel odločilni strel z bele točke. Foto: EPA

Gostitelji so tekmo začeli na vso moč, a si v prvih dvajsetih minutah niso ustvarili resnejših priložnosti. V 22. minuti je Anfiled Road eksplodiral. Steven Gerrard je z leve strani izvajal prosti strel z leve strani. Obramba Chelseaja je pokrila vratarjev prostor, na robu kazenskega prostora pa pozabila na Daniela Aggerja, ki je z močnim strelom po tleh zatresel mrežo Petra Čecha in izničil prednost Londončanov s prve tekme.

Chelsea v prvem delu zapretil dvakrat
V 32. minuti je veliko priložnost za izenačenje zamudil Didier Drogba, ki je nekoliko s strani z desetih metrov močno streljal, a preveč po sredini, Pepe Reina pa je njegov strel odbil. Še lepšo priložnost je zamudil Michael Essien, ki je po strelu Drogbaja s petih metrov neoviran žogo namesto z glavo odbil z ramo.

Smrtni priložnosti Croucha in Kuyta
Tudi v drugem polčasu so imeli gostitelji pobudo. V 56. minuti je Jermaine Pennant podal na drugo vratnico, visoki Peter Crouch je preskočil dva branilca modrih, Čech pa je s skrajnimi močmi žogo zaustavil pred golovo črto. Dirk Kuyt je le dve minuti pozneje po podaji Johna Arneja Riiseja z leve strani po strelu z glavo zatresel prečko. Posredovanje Jamieja Carragherja v 75. minuti, ki je žogo pred golom odbil z noge Drogbaja, je bilo odločilno, da so Redsi ostali v igri za veliki finale. Obe ekipi sta se v zadnjih minutah sprijaznili s podaljški.

Kuyt nesrečnik v podaljšku
101. minuta - huronsko navdušenje domačih navijačev in Kuyta, ki je zatresel mrežo za 2:0, a je stranski sodnik dobro videl, da je bil nizozemski napadalec za korak v prepovedanem položaju. Isti igralec je imel dve minuti pred koncem podaljška v nogah zaključno žogo za zmago. Neoviran je streljal z 10 metrov, a se je znova izkazal Čech.

Loterija odločila potnika v finale v Atene
Junaka srečanja so odločili streli z bele točke. Domači vratar Reina je obranil strel najprej Robbnu, zatem pa še Geremiju, slavje na Anfield Roadu se je lahko začelo, ko je Kuyt, tako kot pred njim vsi preostali domači izvajalci, kot zadnji uspešno izvedel enajstmetrovko za Redse. Še dolgo v noč je odmevala legendarna pesem You'll never walk alone.

Mourinho: Bili smo boljši!
"Ni kaj veliko za povedati. To je trenutek, ko moramo vsi ostati močni. Igralci imajo veliko razlogov, da so ponosni sami nase. Mi smo bili danes boljši nasprotnik, tudi proti ekipi, ki igra le v Ligi prvakov. To je pač nogomet in s tem se moramo sprijazniti," po tekmi razočaranja ni mogel skriti Jose Mourinho.

Na drugi strani je strateg Liverpoola Rafael Benitez kar žarel od zadovoljstva: "Prav vsak igralec in navijač je bil danes heroj. Vsi so garali za zmago proti zelo dobri ekipi. Pred izvajanjem enajstmetrovk sem bil zelo samozavesten. Verjel sem v igralce, ki vadijo izvajanje strelov z bele točke vsak dan po treningu."
G. P./A. G.

Polfinale, povratna tekma:
LIVERPOOL
* 5 - 1 Chelsea Agger 22. * - po enajstmetrovkah --------------------------------------- Reina Čech Finnan Ferreira Carragher Essien Agger Terry Riise A. Cole Pennant * Makelele *** Gerrard Lampard Mascherano *** Obi Mikel Zenden J. Cole * Crouch ** Kalou ** Kuyt Drogba -------- izid prve tekme - 0:1 -------- * 78./Alonso * 98./Robben
** 106./Bellamy ** 107./Wright-Phillips
*** 118./Fowler *** 118./Geremi
42.000;Sodnik:M.-E. Mejuto Gonzalez (ŠPA)

Enajstmetrovke:
Zenden (1:0) Robben (Reina brani)

Alonso (2:0) Lampard (2:1)

Gerrard (3:1) Geremi (Reina brani)

Kuyt (4:1)