Podoba s petkove tekme na stadionu Qemal Stafa, ki straši tako Slovence kot tudi Albance. Napoved za ob 20. uri v Tirani: 18 stopinj in dež. Foto: EPA
Podoba s petkove tekme na stadionu Qemal Stafa, ki straši tako Slovence kot tudi Albance. Napoved za ob 20. uri v Tirani: 18 stopinj in dež. Foto: EPA
Haness Thor Halldorsson, vratar Islandije, in Armando Sadiku, napadalec Albanije
"Orli" imajo celo vrsto trikov, s katerim veljajo za zelo negostoljubne gostitelje, pri čemer jim s pridom pomagajo tudi navijači. Islandce so ovirali celo z za očesa nevarnimi laserji. Foto: EPA
Slovenci opravili trening v Tirani
Maroh želi začeti tekmo v Tirani

Zakaj se slovenska izbrana vrsta boji dežja? Ker je bila zelenica na stadionu Qemala Stafe že med petkovo tekmo Albanija - Islandija 1:2 bolj ali manj pod vodo, kar je bila na koncu "voda na mlin" podrejenim gostom, in Slovenci se bojijo, da bi se lahko zdaj položaj obrnil.

V tesni kvalifikacijski skupini E imajo tako "orli" kot "trigiji" po treh krogih tri točke in realno za obe reprezentanci šteje samo zmaga, če želita ohraniti možnosti za naskok na prvo in predvsem 2. mesto, ki bi prek dodatnih bojev še peljalo na SP 2014.

Kateri sistem: 4-2-3-1 ali 4-4-2?
Z zahtevnega terena izhaja tudi še zadnja dilema Slaviše Stojanovića glede začetne enajsterice: Kevin Kampl ali Zlatko Dedić in s tem sistem 4-2-3-1 ali 4-4-2. S prvim je končal tekmo s Ciprom (2:1) in ob tem kljub pritisku prejel gol, z drugim sistemom pa so Slovenci prišli do prednosti dveh golov.

"Samo eno mesto je odprto. Na težkem igrišču, kar ni nobena skrivnost, pridejo do izraza bolj tisti, ki so tekalno močnejši." Šele tik pred tekmo se bo selektor odločil, ali naj na igrišče pošlje raznovrstnega napadalnega vezista Kampla ali pa naj vztraja pri preizkušenem Dediću, ki je v Mariboru kljub "soliranju" prispeval podajo za prvi Matavžev gol.

Še na vsaki tekmi prejeli gol
"Če želimo kaj narediti, moramo zabiti gol. Po drugi strani pod mano še niti enkrat nismo ohranili mreže nedotaknjene, kar je še dodaten razlog za željo po golu," razmišlja Stojanović, ki bo na osmi tekmi v vlogi selektorja lovil tretjo zmago, na dosedanjih sedmih pa so njegovi varovanci skupaj prejeli 13 golov, dali pa so jih 11.

Mesto pordelega branilca Boštjana Cesarja bo zasedel Dominic Maroh. Skupaj z Markom Šulerjem, ki se mu pozna pomanjkanje igralnega časa, bo tvoril osrednjo obrambno navezo. Pred njima bosta na sredini igrišča znova zaigrala Aleksander Radosavljević in Jasmin Kurtić, ki s petkovo predstavo proti Cipru nista navdušila navijačev in medijev. Preostali člani začetne enajsterice so zacementirani.

Albanci narekovali igro, a izgubili
V pogovoru za Radio Slovenijo je "Slave" opisal še Albanijo in kaj pričakuje. "Igrajo na pritisk, na silo. Znajo ti zabiti gol tako na silo. Kar pa ne pomeni, da niso tehnično podkovani. Še posebej v vezni in obrambni vrsti so zelo fizično močni. Diktirali so tempo 90 minut, pa so prejeli gol iz dveh naivnih položajev: iz avta in prostega strela. V drugem polčasu jih je onemogočil tudi pravi naliv, v katerem so se Islandci bolje znašli."

KVALIFIKACIJE ZA SP 2014

SKUPINA E, Tirana

Danes ob 20.45 (na TVS 2 in MMC-ju):
ALBANIJA - SLOVENIJA

Verjetni postavi:

Albanija: Ujkani; Lila, Mavraj, Curri, Dallku; Bulku, Kukeli, Sadiku, Lika; Roshi, Cani.

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Šuler, Maroh, Jokić; Iličić, Kurtić, Radosavljević, Kirm; Kampl/Dedić, Matavž.

Sodnik: Martin HANSSON (Švedska)

Ob 20.00:
CIPER - NORVEŠKA

Ob 20.30:
ISLANDIJA - ŠVICA

Lestvica:                         
ŠVICA             3  2 1 0  5:1  7
ISLANDIJA         3  2 0 1  4:2  6
NORVEŠKA          3  1 1 1  3:4  4
ALBANIJA          3  1 0 2  4:5  3
SLOVENIJA         3  1 0 2  3:5  3
CIPER             3  1 0 2  3:5  3
                                  
Slovenci opravili trening v Tirani
Maroh želi začeti tekmo v Tirani