Jan Oblak ima pri 23 letih za seboj že sedem let dolgo člansko kariero. Prvi vratar Atletica je šele 13 mesecev, v tem času pa je na 68 tekmah kar 42-krat ostal nepremagan, prejel pa je vsega 39 golov (0,57 gola/tekmo). Foto: EPA
Jan Oblak ima pri 23 letih za seboj že sedem let dolgo člansko kariero. Prvi vratar Atletica je šele 13 mesecev, v tem času pa je na 68 tekmah kar 42-krat ostal nepremagan, prejel pa je vsega 39 golov (0,57 gola/tekmo). Foto: EPA
Diego Simeone (Atletico Madrid)
Vsekakor ima Oblak pred seboj najboljšo obrambo Evrope. Sistem Diega Simeoneja prinaša granitno obrambo, ki na 257 tekmah pod vodstvom Argentinca ni prejela gola kar 136-krat. A ravno na zadnjih tekmah in štirih zaporednih zmagah z 1:0 je Oblak ob odsotnosti poveljnika obrambe Diega Godina dokazal, da je tudi on eden izmed stebrov Atletica. Foto: EPA
Jan Oblak (Atletico Madrid)
Pod Simeonejem so vratarji pomemben del igre, zaradi česar De Gea, Courtois in Oblak ne žanjejo hvalnic samo zaradi obramb, temveč tudi zaradi pokrivanja kazenskega prostora in izvrstnega postavljanja v njem, prestrezanja visokih žog in mirnega poveljevanja obrambi. Foto: Reuters

Res ima Oblak za seboj že finale Evropske lige 2014 v dresu Benfice, kjer je izgubil po izvajanju enajstmetrovk. EL je vseeno druga evropska nogometna liga, nocoj pa se na Fussball Areni München igra za vstop v veliki finale Lige prvakov, ki še čaka na to, da jo čisto zares osvoji prvi Slovenec.

Po tednu pohval in izpostavljenosti svetovnim nogometnim medijem prihaja povratna tekma polfinala, kjer bo na drugi strani najboljši vratar na svetu Manuel Neuer, ki pa je moral vratarsko pozornost prepustiti slovenski številki ena.

Šestkrat zapored zaklenil vrata
Jan Oblak
je v soboto še šestič zapored ohranil mrežo nedotaknjeno (4-krat v La Ligi, 2-krat v Ligi prvakov), gola ni prejel že 601 minuto. Nazadnje je Škofjeločana matiral Papakouli Diop 9. aprila, a kljub temu je Espanyol izgubil z 1:3. V izločilnih bojih Lige prvakov je 23-letnik na petih tekmah klonil le dvakrat pred Luisom Suarezom v Barceloni.

Podrl klubske vratarske dosežke
V Primeri division je Oblak ostal nepremagan že 23-krat na 36 tekmah, v Ligi prvakov pa kar 8-krat na 11 tekmah. Z 31-krat nedotaknjeno mrežo podira rekorde kluba, za katerega so v preteklosti branili Thibout Courtois, David De Gea, Leo Franco, Jose Molina, Abel Resino, Miguel Reina ... Ravno zadnjega mora ne neki način odkupiti, saj je Reina v finalu Evropskega pokala 1974 proti Bayernu prejel izenačujoči gol v zadnji, 120., minuti. Na ponovljeni finalni tekmi so Bavarci s 4:0 razbili Atlete in postali evropski prvaki.

Ubrani 83 odstotkov strelov oz. kloni na 203 minute
Oblak povprečno prejme zadetek na slabe 203 minute! V zadnjih dveh krogih La Lige lahko prejme samo še en gol, pa bo vseeno podrl vratarski rekord španskega prvenstva, ki ga iz sezone 1993/94 z 18 prejetimi goli drži Francisco Liano. Vratar Deportivo La Coruna je pred 22 leti povprečno dobil 0,47 gola na tekmo, Oblak je s 16 prejetimi goli pri povprečju 0,44 gola/tekmo. Prestižna vratarska lovorika zamora za sezono 2015/16 je seveda tako rekoč že v Oblakovi lasti. S 104 obrambami na 47 tekmah in 21 prejetimi goli delež Oblakovih obramb znaša kar 83 odstotkov, kar je največ med čuvaji mreže v najboljših evropskih ligah.

V igri za dve največji lovoriki
Škofjeloški zid vztrajno pridobiva veljavo tudi zunaj Slovenije in Španije. France Football je Oblaka postavila v vrata najboljše enajsterice nogometašev, starih do 23 let v Evropi. A hkrati prihaja do tudi takšnih izborov, kot je Telegraphov, kjer med Top20 vratarji na svetu ni mesta za Oblaka (Samir Handanović je na 15. mestu).

A fantastična statistična sezona bo pravo nagrado dobila, če bo Oblak z Atleticom tudi dvignil kakšno lovoriko. Na voljo sta dve: Liga prvakov, kjer nocoj Madridčani proti Bayernu branijo prednost 1:0 in La Liga, kjer pa mora ob dveh obveznih zmagah spodrsniti Barceloni. Bo Oblak z Atleti vsaj polovično uspešen?

Oblak nepremagan tudi na mestnem soočenju

Analiza Oblakovega dela na prvi tekmi z Bayernom

Verbič ukradeno žogo po slalomu poslal v mrežo

Na Danskem je vodilni FC Kobenhavn gostil branilca naslova Midjylland, padlo je kar 8 golov, slavili pa so gostitelji s 5:3. Svoje je prispeval tudi Benjamin Verbič, ki je vzel izgubljeno žogo, slalomiral med gostujočo obrambo in nato premeteno zaključil za 3:1 s tretjim ligaškim golom sezone. FCK ima štiri kroge pred koncem 7 točk prednosti pred prvim zasledovalcem, a Verbič in druščina lahko osvojijo dvojno krono, saj v četrtek igrajo povratno tekmo pokalnega finala z Viborgom (1:1).

Šporar z 20 minutami prvak Švice
Andraž Šporar
je z vsega 20 minutami igre za Basel postal prvak Švice. Po debiju je sledila obnova poškodbe, ki se je izkazala za zahtevnejšo, tako da je izvrstni napadalec izgubil ves spomladanski del sezone. Vseeno se "Špoki" veseli, saj je Basel pričakovano postal 19. prvak Švice. Novica je v dobro voljo spravila tudi Olimpijo, ki bo tako unovčila prestopni bonus v vrednosti pol milijona evrov.

Stojanović del enajste zaporedne zvezdice Dinama
Podobno se je pretekli konec tedna veselil še drugi veliki up slovenskega nogometa - bočni branilec Petar Stojanović. Po zimskem prestopu v klubu Dinamo Zagreb se je hitro ustalil v udarni enajsterici Zagrebčanov, ki so zdaj že enajstič zapored in skupno 17. postali prvaki Hrvaške. Nekdanji igralec Maribora je pri tem zbral 10 nastopov v 1. HNL.

Velikonja začel preobrat, ki je prinesel obstanek
Etien Velikonja je sklenil klubsko sezono v slogu - s 24. golom je potrdil strelsko krono v 2. belgijski ligi, pri čemer je tudi poskrbel za veliki klubski uspeh. V Belgiji izvajajo veliko prenovo nogometne piramide, zaradi česar je izpadla kar polovica drugoligašev. Velikonjev Lierse se je dolgo boril za obstanek in uspelo mu je po veliki zaslugi golov Šempetrca. V zadnjem krogu pri Excelsior Virtonu so rumeno-črni zaostajali že z 0:2, ko je v 59. minuti Velikonja znižal na 1:2, sledila pa sta še dva gola Ayube Masike za zmago s 3:2, s čimer je Lierse osvojil 7. mesto. Spodaj si lahko ogledate prvih 23 golov Etiena Velikonje na vsega 26 tekmah druge belgijske lige.

Živec pomagal Piastu ob bok vodilnemu na Poljskem

Za naslov prvaka se na Poljskem že vso sezono borita Saša Aleksander Živec in Uroš Korun. Piast je v nedeljo doma z 2:1 premagal Pogon in se po točkah izenačil z vodilno Legio. Velik delež k uspehu je s petim golom sezone prispeval Živec, ki je v 10. minuti popeljal Piast v vodstvo. Vodilna kluba poljskega prvenstva bosta veliki derbi za naslov prvaka odigrala že to nedeljo.

Stevanović z bele točke za pomembno zmago Mordovie



Na drugi strani se v Rusiji Dalibor Stevanović srdito bori za obstanek. Po stavki je Mordovia Saransk zaigrala kot prerojena: po dveh remijih je zdaj doma ugnala Rostov z 2:1. Odločilni gol je z bele točke v 86. minuti dosegel ravno Dado Stevanović, ki je prevzel ogromno odgovornost in suvereno zadel za zmago preživetja. Mordovia je tako z mest neposrednega izpada skočila na 14. mesto ruske Premier lige, ki prinaša vsaj kvalifikacije za obstanek.

Dedićev hitri vodilni gol ni preprečil poloma



Boj za obstanek čaka tudi Zlatka Dedića. Na dvoboju FSV Frankfurt - Kaiserslautern je sicer Dedić že v 5. minuti povedel domačine v vodstvo, a je bil četrti gol Slovenca tudi vse. Do konca je igral samo še Kaiserslautern in visoko zmagal s 4:1. Dedićev FSV je 16. v 2. Bundesligi, kar prinaša dodatni dvoboj za obstanek.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za marčni tekmi (23)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCarpi (ITA)Juventus - Carpi 2:0vso tekmo (5,7)
najslabša ocena tekme, 1 obramba
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Bayern 1:0 (LP)
Atletico - Rayo 1:0

vso tekmo (8,5);
vso tekmo (7,3)

2. najocena tekme, 7 obramb = 8. nepremagan v LP; 3 obrambe = 23. nepremagan v La Ligi, 3 pobrane žoge
Nejc VidmarOlimpija

Koper - Olimpija 1:2

vso tekmo

3 obrambe

BRANILCI (8)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Fiorentina 0:0vso tekmo (6,4)

v 75' = 9. karton, podaje 11/15 (73 %)

Bojan JokićNottingham Forest (ANG II)

Nottingham - Wolves 1:1

vso tekmo (7,9)

3. ocena tekme, 4 posredovanja, 4 skoki, 2 preigravanji, podaje 45/54 (88%)

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Cagliari - Livorno 2:2

/
na klopi
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Rijeka - Split 0:0

vso tekmo v 23' = 9, karton
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Antalya. - Konya. 1:0vso tekmo (6,5)
strel, posredovanje, preigravanje, podaje 28/35 (80 %)
Petar StojanovićDinamo Zagreb (HRV)Dinamo - Istra 2:0vso tekmo
/
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Palermo - Sampdoria 2:0/na klopi
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)*konec sezone*-6. mesto v Superligi
VEZISTI (9)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Fiorentina 0:0

66' (0:0) (5,9)

2 kota, podaje 7/13 (54 %)

Matic ČrnicDomžaleDomžale - Krka 1:1/poškodovan
Josip IličićFiorentina (ITA)Chievo - Fiorentina 0:0 80' (0:0) (6,3)
1 strel, 1 preigravanje, podaje 6/6 (100 %)
Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - Nea 2:0vso tekmo
/
Rene KrhinGranada (ŠPA)Granada - Las Palmas 3:2 90' (3:2) (6,3)
zadnja taktična menjava, 2 skoka, brez podaj
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Napoli - Atalanta 2:1vso tekmo (6,5)2 skoka, posredovanje, podaje 31/44 (70 %)
Benjamin VerbičFC Köbenhavn (DAN)FCK - Midtylland 5:388' (5:3)

v 51' za 3:1 = 3. gol

Blaž VrhovecCeljeCelje - Maribor 0:0vso tekmo
/
Miha ZajcOlimpijaKoper - Olimpija 1:2vso tekmokartoni ()
NAPADALCI (3)
Roman BezjakRijeka (HRV)Rijeka - Split 0:0vso tekmo

/

Enej JeleničLivorno (ITA II)Cagliari - Livorno 2:2/

poškodba - konec sezone

Milivoje NovakovićMariborCelje - Maribor 0:0vso tekmo
v 92' = 3. karton
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATAR
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Antalya. - Konya. 1:0vso tekmo (6,8)2 obrambi, pobrana žoga = 5. nepremagan
Denis PetrićAngers (FRA)Lille - Angers 0:0
Angers - Marseille 0:1
/;
/
na klopi;
na klopi
Ažbe JugSporting (POR)Porto - Sporting 1:3/na klopi
BRANILCI
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Sampdoria 2:0vso tekmo (7,6)3. ocena tekme, 2 posredovanji, skok, podaje 14/20 (70 %)
Dominic MarohKöln (NEM)Augsburg - Köln 0:0vso tekmo (6,9)strel, 2 skoka, podaje 87 % (39/45), v 84' = 6. karton
Aleš MejačRijeka (HRV)Rijeka - Split 0:0/na klopi
Martin MilecRoda (NIZ)NEC - Roda 1:2vso tekmo (7,1)4 posredovanja, podaje 17/29 (59 %)

VEZISTI

Armin BačinovićVirtus Lanciano (ITA II)

Lanciano - Avellino 1:2

vso tekmo
/
Domen ČrnigojLugano (ŠVI)Lugano - Luzern 1:1 73' (1:0)
/
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Leverkusen - Hertha 2:1

vso tekmo (6,8)

posredovanje in skok, podaje 48/58 (83 %)

Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Antalya. - Konya. 1:0

/

poškodovan
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)

Eintracht B. - Nürnberg 3:1

87' (3:1)/
Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)

Gencerbirligi - Istanbul BB 0:0

/

na klopi
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)Mordovia - Rostov 2:1vso tekmo (7,1) v 86' z 11-m za 2:1 = 2. gol, 2 strela, 3 skoki, 2 posredovanji, preigravanje, podaje 19/32 (59 %)
NAPADALCI
Robert BerićSt. Etienne (FRA)St. Etienne - Toulouse 0:0
-

po hudi poškodbi trenira in naj bi kmalu zaigral

Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)St. Gallen - Vaduz 1:359' (0:2)
/
Etien VelikonjaLierse (BEL II)Excelsior - Lierse 2:3vso tekmo v 58' za 2:1 = 24. gol. Liers obstal v 2. ligi
Tim MatavžGenoa (ITA)

Genoa - Roma 2:3

/na klopi
Andraž ŠporarBasel (ŠVI)Basel - Sion 2:1-poškodba - konec sezone
Luka ZahovićHeerenveen (NIZ)Heerenveen - Groningen 1:2/na klopi
"Upokojene ladje" - nogometaši, ki so se poslovili od reprezentance, v kateri so pustili pečat
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Lazio - Inter 2:0vso tekmo (6,2)
2 obrambi, pobrana žoga, podaje 12/12 (100 %)
Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)Eintracht B. - Nürnberg 3:1vso tekmo/
Zlatko DedićFSV Frankfurt (NEM II)FSV - Kaiserslautern 1:4vso tekmo v 5' za 1:0 = 4. gol
Branko IlićUrava Red (JAP)Urava - Nagoja 4:1/zunaj postave
Robert Korenbrez kluba--prekinil pogodbo z Melbourne Cityjem
Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Urava - Nagoja 4:1

/poškodovan
Nejc PečnikOmija Ardidža (JAP)

Omija - Kašima 0:0

/

na klopi

Marko ŠulerMariborCelje - Maribor 0:0/poškodba - konec sezone


V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.