Valter Birsa, Branko Ilić, Boštjan Cesar, Robert Berić in kolegi iz reprezentance bi se ob čudežnem razpletu neposredno uvrstili na evropsko prvenstvo v Francijo. Foto: www.alesfevzer.com
Valter Birsa, Branko Ilić, Boštjan Cesar, Robert Berić in kolegi iz reprezentance bi se ob čudežnem razpletu neposredno uvrstili na evropsko prvenstvo v Francijo. Foto: www.alesfevzer.com
Drugo mesto ostaja v mislih reprezentantov

Kampl, vezist Bayerja iz Leverkusna, namreč v petek, ko se bodo Slovenci pomerili z Litvo, zaradi kartonov ne sme igrati. A Valter Birsa se s tem ne obremenjuje. "Tukaj nas je 23. Vsi so 100-odstotno pripravljeni in mislim, da tukaj ni vprašanje, kdo bo manjkal in kdo ne. Treba je biti potrpežljiv kot proti Estoncem. Imamo dovolj kvalitete, da jih premagamo," pravi Birsa.

Cesar upa na pomoč od zgoraj
Cilj Slovencev sta zmagi nad Litvo, ki je že pripotovala v Slovenijo, in San Marinom, ki bi prinesle šest točk, s katerimi bi si zagotovili tretje mesto in s tem dodatne kvalifikacije. Seveda pa bi ob "poljubu" sreče Slovenija lahko osvojila tudi drugo mesto. To bi se zgodilo ob zmagi Estonije nad Švico. "Moramo dobiti šest točk in nato upati, če bo Bog dal, da tudi Estonci presenetijo Švicarje," upanja na neposredno uvrstitev v Francijo še ni opustil kapetan Boštjan Cesar.

Oktobra 2009 v San Marinu že napeto
Slovenci so enkrat v San Marino že nestrpno čakali na razplet kvalifikacij. To je bilo 14. oktobra 2009, ko so Sanmarince premagali s 3:0, a so na drugi tekmi Slovaki z 1:0 porazili Poljake in se neposredno kot prvouvrščeni uvrstili na svetovno prvenstvo v Južni Afriki. Slovenci so tako morali v dodatne novembrske kvalifikacije, kjer pa so nato spektakularno izločili Ruse in si prav tako zagotovili nastopanje na svetovnem prvenstvu. Bosta tokrat Sloveniji novembrski tekmi prihranjeni?

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016

SKUPINA E

Petek ob 20.45 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju):
SLOVENIJA - LITVA (Ljubljana)

ŠVICA - SAN MARINO

ANGLIJA - ESTONIJA

Ponedeljek ob 20.45 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju):
SAN MARINO - SLOVENIJA (Serravalle)

ESTONIJA - ŠVICA

LITVA - ANGLIJA

Lestvica:                           
ANGLIJA *          8  8 0 0 26:3  24
ŠVICA              8  5 0 3 16:8  15
SLOVENIJA          8  4 0 4 15:10 12
ESTONIJA           8  3 1 4  4:6  10
LITVA              8  3 0 5  6:15  9
SAN MARINO         8  0 1 7  1:27  1
     * - že na evropskem prvenstvu  
Drugo mesto ostaja v mislih reprezentantov