Ob izenačujočem srbskem zadetku v Beogradu septembra lani je Nikolo Žigića pokrival za dve glavi manjši Mišo Brečko, ki ni mogel preprečiti najhujšega. Žigić v Mariboru zaradi kartonov ne bo igral. Foto: EPA
Ob izenačujočem srbskem zadetku v Beogradu septembra lani je Nikolo Žigića pokrival za dve glavi manjši Mišo Brečko, ki ni mogel preprečiti najhujšega. Žigić v Mariboru zaradi kartonov ne bo igral. Foto: EPA
Zlatko Zahović
Zlatko Zahović je proti ZRJ-ju dvakrat zadel na Euru 2000, tretjič pa 28. marca 2001 za Bežigradom. Foto: Reuters
Točka premalo po prvih dveh kvalifikacijskah tekmah
Mešani občutki po točki v Beogradu
Slovenija odnesla točko iz Beograda

Srbi bodo v torek gostovali v Mariboru na zadnji tekmi v kvalifikacijah za Euro 2012 in potrebujejo zmago za uvrstitev v dodatne kvalifikacije. Na zadnjem srečanju 7. septembra lani v Beogradu je bilo 1:1, tako kot še na treh prejšnjih tekmah.
Žigić izničil slovensko vodstvo
Slovenija je v srbski prestolnici igrala štiri dni po uvodnem porazu v kvalifikacijah v Ljudskem vrtu proti Severni Irski (0:1). Na sloviti Marakani je bila vsaj enakovreden nasprotnik favoriziranim gostiteljem. Po dveh lepih priložnostih Zlatka Dedića v prvem polčasu je Milivoje Novaković v 64. minuti po podaji Andraža Kirma z leve strani atraktivno zadel za slovensko vodstvo, vendar ga je v 87. minuti izničil Nikola Žigić.

Dvometraš je z glavo zabil žogo pod prečko, potem ko je Antonio Rukavina po hitro izvedenem prostem strelu podal v kazenski prostor. Zadetek je dal krila domačim, ki so izpeljali še nekaj nevarnih akcij, a je slovenska obramba vzdržala.

Dozdajšnja statistika Slovenije proti reprezentancam s področja nekdanje Jugoslavije:
-
Srbija: en remi
- Srbija in Črna gora: en remi
- ZRJ: trije remiji
- Hrvaška: trije remiji, pet porazov
- BiH: trije porazi
- Črna gora: en remi
- Makedonija: dva poraza
Skupaj: 19 tekem - nič zmag, devet remijev, deset porazov
Vsi dozdajšnji slovenski nasprotniki

Pred desetimi leti remi v dežju
Na edinem prejšnjem gostovanju slovenskih nogometašev v Beogradu 5. septembra 2001 je Slovenija s točko naredila ključen korak do dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na SP v Južni Koreji in na Japonskem.

V dežju na stadionu Partizana je vodstvo Slovencem že v 10. minuti po strelu Zlatka Zahovića iz kota z glavo zagotovil Željko Milinović. Zvezna republika Jugoslavija (ZRJ) je izenačila v 51. minuti, ko je pritisk gostiteljev sadove obrodil z zadetkom Predraga Đorđevića. Varovanci Srečka Katanca so do konca tekme zadržali vse napade domačih in mesec pozneje z zmago proti Ferskim otokom (3:0) potrdili drugo mesto v skupini za Rusijo, ki so jo štiri dni pred beograjskim podvigom v Ljubljani ugnali z 2:1.

Velemojster Zahović
28. marca 2001 je v istih kvalifikacijah ZRJ gostoval za Bežigradom. Na tekmi z malo priložnostmi je goste v vodstvo popeljal Savo Milošević, ki je v 33. minuti iz bližine zadel po podaji Nikole Lazetića z desne strani. Ko so slovenski navijači že obupovali, je v 94. minuti s prostega strela s približno 25 metrov Zlatko Zahović mojstrsko streljal in zadel levi spodnji kot sicer zelo zanesljivega vratarja Aleksandra Kocića. Slovenija je bila na nogah!

V Charleroiju 3:3
Veliko manj zadovoljni so slovenski nogometaši z igrišča odhajali slabo leto prej na evropskem prvenstvu. Na uvodni tekmi v Charleroiju so 13. junija 2000 v 57. minuti povedli s 3:0 (dvakrat je zadel Zahović, enkrat pa Miran Pavlin), a dobrih 15 minut pozneje je bil izid poravnan. Jugoslovani so senzacijo preprečili z dvema goloma Miloševića in enim Ljubinka Drulovića.

Čeh zabil zadnji gol za Bežigradom
V legendo se je vpisala tudi prijateljska tekma med Slovenijo ter Srbijo in Črno goro 18. avgusta 2004, saj je bila zadnja reprezentančna na stadionu za Bežigradom. Slovenci, ki jih je prvič vodil Brane Oblak, so do remija z 1:1 prišli v 83. minuti, ko je Nastja Čeh s prostega strela izničil zaostanek iz 49. minute. Tedaj je zadel Nenad Jestrović.

Točka premalo po prvih dveh kvalifikacijskah tekmah
Mešani občutki po točki v Beogradu
Slovenija odnesla točko iz Beograda