Max Meyer je kronal premoč Schalkeja v drugem polčasu. Foto: Reuters
Max Meyer je kronal premoč Schalkeja v drugem polčasu. Foto: Reuters
Marcos Tavares
Marcos Tavares je v 22. minuti zapravil najlepšo priložnost za Maribor. Foto: BoBo
Petar Stojanović
Branilec Petar Stojanović je zaradi zlomljenega nosu igral z zaščitno masko. Foto: Reuters
Maribor
Mariborčani so presenetili že z uvrstitvijo v Ligo prvakov, kjer so nato remizirali z vsemi tremi nasprotniki in dokazali, da so konkurenčni tudi v najelitnejšem klubskem tekmovanju na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor
V Ljudskem vrtu se je zbralo bržkone rekordnih 13.000 navijačev, ki so pripravili fantastično vzdušje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ante Šimundža
Strokovni štab na čelu s trenerjem Antejem Šimundžo in direktorjem Zlatkom Zahovičem je lahko zadovoljen. Maribor si je z nastopi v Ligi prvakov pridobil veliko izkušenj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Meyer Schalkeju prinesel zmago v Ljudskem vrtu

Vijoličasti so lovili zmago, s katero bi se uvrstili v spomladanski 1/16-finale Evropske lige, a je bil tokrat Schalke - sploh v drugem polčasu - premočan.

Morda bi se razpletlo drugače, če bi Marcos Tavares v 22. minuti uspel z nekaj metrov spraviti žogo za hrbet vratarja Ralfa Fährmanna, vendar je veselje kapetanu domačih preprečil japonski branilec Acuto Učida.

Odločitev o zmagovalcu je tako padla v 63. minuti, ko je Max Meyer s strelom po tleh s 13 metrov matiral Jasmina Handanovića. Mariborčani in z njimi vsa nogometna Slovenija pa morajo biti kljub porazu ponosni na prikazano v Ligi prvakov, kjer so osvojili tri točke za tri remije.

Uvodna poskusa Barnette in Tavaresa
Srečanje v razgretem, karnevalskem vzdušju Ljudskega vrta, kjer se je zbralo 13.000 navijačev, se je začelo previdno na obeh straneh. Prvo priložnost so si po napaki domačih priigrali gostje, za katere je Tranquillo Barnetta v 5. minuti z roba kazenskega prostora ustrelil mimo vrat. Vijoličasti so prvič zapretili v 15. minuti, ko je dlani Fährmanna ogrel Tavares s strelom z okoli 20 metrov. Malo kasneje je Barnetta nenatančno meril z glavo.

Učida dvakrat preprečil vodstvo Maribora
V 22. minuti pa dve izjemni priložnosti za domače v enem napadu. Najprej je po podaji iz kota Arghus streljal z glavo, žogo je na golovi črti odbil Učida, a le do Tavaresa, ki je sprožil, vendar je bil japonski branilec spet na mestu. Mariborčani so tudi v nadaljevanju pokazali nekaj več želje po golu, vendar je Schalke gladko odbil vse poskuse. Srečanje se je v nadaljevanju umirilo, razživelo pa spet ob koncu polčasa, ko je bil najprej Barnetta prekratek po podaji Klaasa Jana Huntelaarja, nato pa je nizozemski napadalec še sam meril čez vrata. Statistika: posest žoge 57:43 za Schalke, streli v okvir vrat pa 3:2.

Huntelaarjeva žoga se je kotalila po golovi črti
V drugem delu je najprej zapretil Tavares v 53. minuti, nato pa že v naslednjem napadu neverjetna sreča za domače. Petar Stojanović ni uspel izbiti predložka z desne strani, tako da je žoga prišla do Huntelaarja, ki se je sam znašel pred Handanovićem in ustrelil, a je žoga zadela desno vratnico, se kotalila po golovi črti, nato pa jo je Aleksander Rajčević le izbil.

Meyer na pravem mestu
Šest minut kasneje je mariborska obramba klonila. Po novem predložku Marca Högra z desne strani je Handanović žogo odbil v sredino kazenskega prostora, kjer je osamljeni 19-letni Meyer, ki je malo pred tem zamenjal Barnetto, sprožil po tleh in zatresel domačo mrežo. Schalke je tako kronal premoč v drugem polčasu.

Schalke ni dovolil izenačenja
Maribor, pri katerem je v igro vstopil Jean Philippe Mendy, kasneje pa še Dare Vršič namesto poškodovanega Petra Stojanovića, je v nadaljevanju poskušal izenačiti, a mu čvrsti Schalke ni dopustil veliko prostora. V 85. minuti je po protinapadu Damjana Boharja do strela z leve strani kazenskega prostora prišel Dare Vršič, vendar meril mimo vrat. Še končna statistika: posest žoge 54:46 in streli v okvir vrat 8:7 - oboje v korist Schalkeja.


Ante Šimundža, trener Maribora: "Seveda smo zadovoljni s celotno evropsko sezono, bila je super in takšna, kot si je želela cela Slovenija. Danes smo bili v prvem polčasu fizično odlični in igrali odlično, ampak odloča drugi polčas. Kakovost je bila danes pri nas bistveno višja, svežina pa je tista, ki prinaša prednost in pozna se, da imamo za sabo že ogromno tekem. Težke tekme te prisilijo, da pokažeš maksimum. Kvalifikacije in nastopi v Ligi prvakov so bili za nas letos izjemna izkušnja in velik vložek v prihodnost."

Roberto di Matteo, trener Schalkeja: "Zelo smo zadovoljni in veseli, da smo zmagali ter da nam je tudi izid v Londonu pomagal. Maribor je dobro igral, otežil nam je delo, še posebej v prvem polčasu. Ko smo dosegli gol, je bilo precej lažje in bili smo tudi boljši. Zdaj se lahko osredotočimo na nadaljevanje lige prvakov, ta zmaga pa je za nas seveda zelo pomembna."


LIGA PRVAKOV, skupina G

6. KROG

MARIBOR - SCHALKE 0:1 (0:0)
13.000; Meyer 62.

Maribor: Handanović; Stojanović (76./Vršič), Arghus, Rajčević, Viler; Mertelj, Filipović; Sallalich (65./Mendy), Bohar, Ibraimi (82./Zahovič) Tavares.
Schalke: Fährmann; Kirchhoff, Höwedes, Učida, Aogo; Fuchs, Höger (88./Ayhan), Barnetta (56./Meyer), Neustädter; Choupo-Moting, Huntelaar (92./Friedrich).
Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


CHELSEA - SPORTING LIZBONA 3:1 (2:0)
Fabregas 8./11-m, Schürrle 16., Obi Mikel 56.; Silva 50.

Lestvica:                        
CHELSEA *        6  4 2 0 17:3 14
SCHALKE *        6  2 2 2  9:14 8
SPORTING LIZBONA 6  2 1 3 12:12 7
MARIBOR          6  0 3 3  4:13 3
          * - v osmini finala

 

Vabljeni k spremljanju dogajanja okrog 6. kroga Lige prvakov v aplikaciji ScribbleLive pod člankom.

Meyer Schalkeju prinesel zmago v Ljudskem vrtu