Takole je Miroslav Klose proslavil 15. gol na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Takole je Miroslav Klose proslavil 15. gol na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Ganci so po vodilnem zadetku takole zaplesali. Foto: Reuters
Veteran Klose vstopil in zadel
Andrew Gyan šokiral Nemce v Fortalezi
Ayew Gano hitro vrnil v igro
Götze po podaji Müllerja popeljal Nemčijo v vodstvo

Prvi polčas je bil kar nekoliko zaspan v primerjavi z drugim, ki je bil zelo razburljiv, s številnimi priložnostmi, visokim ritmom in s štirimi goli, obe reprezentanci pa sta tudi po enkrat vodili. Nemce je v vodstvo popeljal Mario Götze, sledili sta takojšnje izenačenje Andrewa Ayewa in gansko vodstvo v režiji Asamoaha Gyana. Ganski kapetan je prvi Afričan, ki je zadel na treh različnih svetovnih prvenstvih, s petimi zadetki pa se je izenačil z Rogerjem Millo kot Afričan z največ goli na 'mundialih'.

Ste zamudili tekmo? Oglejte si posnetek prvega in drugega polčasa.

Za remi je poskrbel Klose, ki je zadel po le dveh minutah na zelenici. Izvrstni napadalec se je odlično znašel tik pred golom in dosegel 15. zadetek na svetovnih prvenstvih ter se izenačil z Brazilcem Ronaldom, ki je rekorden gol dal na svetovnem prvenstvu v Nemčiji pred osmimi leti. Klose je tretji nogometaš, ki je zadel na štirih različnih SP-jih. Tekmo sta začela oba polbrata Boateng. Na zadnjem svetovnem prvenstvu sta Jerome in Kevin-Prince postala prva brata, ki sta se pomerila v dresu različnih reprezentanc. Odraščala sta v Berlinu, Jerome igra za rodno Nemčijo, Kevin-Prince pa sta očetovo domovino Gano.

Analiza prvega in drugega polčasa.

V prvem polčasu sta mreži mirovali. Ganci so bili povsem enakovredni favorizirani Nemčiji. Prvo lepo priložnost so si črne zvezde priigrale v sedmi minuti, ko je po podaji Christiana Atsuja z desne strani Gyan žogo poslal prek vrat. Nekaj minut zatem je Atsu ogrel Manuela Neuerja z velike razdalje. Nemški vratar se je izkazal še pri enem nevarnem poskusu z razdalje, ko je močno s približno 25 metrov sprožil Sulley Muntari.

Nemci so v prvem polčasu nekajkrat prebili gansko obrambo po desni strani, toda niso resneje ogrozili Fataua Daudo, ki je bil zanesljiv. V 21. minuti je Mesut Özil z desne strani odlično podal pred vrata, vendar pa Thomas Müller, ki bi žogo le pospravil v mrežo, ni prišel do strela. Nevarno je poskusil tudi Götze, a je bil Dauda na mestu, prav tako ni imel težav s strelom Samija Khedire, strel Tonija Kroosa pa je ganska obramba ustavila.

A. Ayew takoj odgovoril Götzeju
Po šestih minutah drugega dela je Nemčija le strla gansko obrambo. Müller se je tokrat izkazal v vlogi podajalca. Natančno je podal v kazenski prostor z desne strani in našel vtekajočega Götzeja, ki se je otresel Atsuja in žogo nekoliko nerodno zadel z glavo, vendar se je nato od njegovega kolena odbila v gol.

Vodstvo Nemčije je trajalo vsega tri minute. Ganci so ekspresno našli odgovor. Igro so prenesli na desno stran, kjer je sam ostal Harrison Afful, ki je imel dovolj časa, da je poslal predložek v kazenski prostor. Najvišje je skočil Andrew Ayew in z glavo poslal žogo v mrežo ter dosegel drugi gol na letošnjem SP-ju. Slabo je posredoval Shkodran Mustafi, ki sploh ni skočil. Nemški branilec je v igro prišel na začetku drugega dela, ko je zamenjal Jeroma Boatenga.

Klose zadel za izenačenje
V 63. minuti pa so Ganci preobrnili izid in celo povedli. Nemci so izgubili žogo na sredini. Napako je napravil Philipp Lahm, izvrstno je v prostor podal Muntari, Gyan pa je bil prehiter za nemško obrambo in z močnim strelom je ganski kapetan žogo poslal za Neuerjev hrbet. Zatem je odlično po levi strani preigraval in prodiral rezervist Jordan Ayew, vendar je nato njegov strel ubranil Neuer.

Elf je hitro izenačil. Selektor Joachim Löw je zadel z menjavami. V igro je poslal Bastiana Schweinsteigerja in Kloseja. Schweinsteiger je podal iz kota, v kazenskem prostoru je visoko skočil Benedikt Höwedes in streljal, na drugi vratnici pa je bil pripravljen Klose in žogo porinil v mrežo. To je bil 15. zadetek odličnega strelca na svetovnih prvenstvih, s čimer se je izenačil z rekorderjem Ronaldom.

Gana proti Portugalski brez Muntarija
Do konca sta mreži obmirovali. Nevarnejši so bili Nemci, v sodnikovem dodatku pa se je velika priložnost v protinapadu, ko so proti dvema Nemcema stekli trije Ganci, ponudila tudi črnim zvezdam, a so hitro zapravili napad. Sodnik Sandro Ricci je prav ob koncu pokazal prvi rumeni karton na tekmi. Prejel ga je Muntari, ki bo tako manjkal na zadnji tekmi rednega dela proti Portugalski. Zadnjo akcijo na tekmi so imeli Nemci, v kazenskem prostoru pa se je Müller zaletel v nasprotnikovo ramo in tekmo končal okrvavljen.

Skupina G, 2. krog:
NEMČIJA - GANA 2:2 (0:0)
59.621; Götze 51., Klose 71.; A. Ayew 54., Gyan 63.

Nemčija:
Neuer, Boateng ( 46./Mustafi), Hummels, Mertesacker, Höwedes, Khedira ( 70./Schweinsteiger), Lahm, Kroos, Özil, Götze ( 69./Klose ), Müller.

Gana: Dauda, Boye, Afful, Mensah, Asamoah, Muntari , Rabiu ( 78./Badu), K. P. Boateng ( 52./J. Ayew), Atsu ( 73./Wakaso), A. Ayew , Gyan .

Sodnik: Sandro Ricci (Brazilija)

Veteran Klose vstopil in zadel
Andrew Gyan šokiral Nemce v Fortalezi
Ayew Gano hitro vrnil v igro
Götze po podaji Müllerja popeljal Nemčijo v vodstvo