Olivier Giroud v primežu Simona Kjära in Andreasa Christensena. Foto: Reuters
Olivier Giroud v primežu Simona Kjära in Andreasa Christensena. Foto: Reuters
Martin Braithwaite
Danskega napadalca Martina Braithwaita je v eni od akcij takole skušal ustaviti Thomas Lemar. Foto: Reuters
Prvih 0:0 na tem SP-ju ustrezalo Franciji in Danski

To je prvo srečanje na mundialu v Rusiji, sicer 38. po vrsti, ki se je končalo brez zadetkov. Francija se je tako v osmino finala uvrstila kot prvouvrščena ekipa skupine C, medtem ko je Danska osvojila drugo mesto. Zdaj obe čakata na večerni razplet v skupini D.

Danci so bolje odprli srečanje. V dveh akcijah je zapretil Martin Braithwaite, a je francoska obramba situacijo razčistila. Francija, ki ni nastopila v najmočnejši postavi, je kmalu vzpostavila ravnotežje, toda resneje ji ni uspelo ogroziti danskih vrat.

Žoga v francoski posesti, a brez "smrtnih" priložnosti
V nadaljevanju je igra večinoma potekala med obema kazenskima prostoroma. V 33. minuti je Ousmane Dembele sprožil z desne strani s približno 20 metrov, a je njegov poskus zletel okoli meter mimo desne vratnice Steva Mandandaja. Pet minut pozneje je iz podobnega položaja udaril še Antoine Griezmann, žoga pa je končala v rokah Kasperja Schmeichla. Polčas se je tako – ob francoski terenski premoči – končal z 0:0. Posest žoge 65:35, streli 5:1, v okvir vrat 2:0 – vse v korist Francije.

Žvižgi s tribun za obe reprezentanci
V drugem polčasu se slika na zelenici ni spremenila. Francija je imela žogo več v nogah, a je Danska uspešno držala ničlo. V 54. minuti je Christian Eriksen sprožil s prostega strela z okoli 25 metrov, tako da je imel Mandanda kar precej dela. Danci so v nadaljevanju – tudi ob zanje dobrih informacijah z druge tekme – zaigrali nekoliko napadalneje. Kljub temu si niso priigrali večjih priložnosti. V končnici tekme se je zdelo, da moštvi čakata le še na zadnji pisk sodnika Sandra Riccija, zato sta si prislužili tudi nekaj žvižgov s tribun. V 82. minuti je Nabil Fekir sprožil z roba kazenskega prostora, a je bil Schmeichel na mestu.

Srečanje se je tako končalo z 0:0. Še končna statistika. Posest žoge 61:39, streli 10:4, v okvir vrat 4:1 – vse za Francijo.

Deschamps in Hareide: Dosegli smo, kar smo želeli
"Naš cilj je bil, da osvojimo prvo mesto v skupini. To smo dosegli. Sicer pa je bilo zelo težko napadati proti zgoščeni obrambi,"
je dejal francoski selektor Didier Deschamps. Podobno je razmišljal tudi njegov kolega na danski klopi Age Hareide: "Potrebovali smo točko, kajne? Igrali smo na rezultat, zato bi bilo neumno odpreti se proti eni najboljših ekip na svetu."

NOGOMET

21. SVETOVNO PRVENSTVO

SKUPINA C
Moskva (Lužniki):
DANSKA - FRANCIJA 0:0
78.011 gledalcev
Danska: Schmeichel, Dalsgaard, Kjaer, Christensen, Stryger Larsen, Delaney ( 92./Lerager), Cornelius ( 75./Dolberg), Braithwaite, Eriksen, Sisto ( 60./Fischer), M. Joergensen .

Francija: Mandanda, Sidibe, Varane, Kimpembe, Hernandez ( 50./Mendy), Kante, N'Zonzi, Dembele ( 78./Mbappe), Griezmann ( 69./Fekir), Lemar, Giroud.

Sodnik: Sandro Ricci (Brazilija)


Soči:
AVSTRALIJA - PERU 0:2 (0:1)
44.073; Carrillo 18., Guerrero 50.

Lestvica:                           
FRANCIJA            3  2 1 0  3:1  7
DANSKA              3  1 2 0  2:1  5
------------------------------------
PERU                3  1 0 2  2:2  3
AVSTRALIJA          3  0 1 2  2:5  1

Prvih 0:0 na tem SP-ju ustrezalo Franciji in Danski