Igralec tekme v Kazanu - 19-letni Kylian Mbappe je izsilil enajstmetrovko in zabil še dva gola. Foto: Reuters
Igralec tekme v Kazanu - 19-letni Kylian Mbappe je izsilil enajstmetrovko in zabil še dva gola. Foto: Reuters
Selektorja Deschamps in Sampaoli po bitki v Kazanu
Francozi v "lepotici" izločili Argentince

Obe reprezentanci sta v prestolnici Tatarstana navdušili, tako da je kar škoda, da sta se pomerili že v osmini finala. Na koncu je prevladala francoska mladost (in moč) proti argentinskim izkušnjam. Za ponazoritev: v francoski začetni enajsterici so bili le trije igralci stari 30 let ali več, medtem ko je bilo v argentinski takšnih kar osem.

19-letni Mbappe jeziček na tehtnici
Tekmo je zaznamoval 19-letni Kylian Mbappe, ki je najprej priboril enajstmetrovko za vodstvo Francije (1:0), nato pa pri izidu 2:2 v štirih minutah (64.-68.) zabil dva gola (4:2), po katerih se gavčem ni več uspelo pobrati.

Argentina v 48. minuti vodila z 2:1
Argentini je na začetku drugega polčasa kazalo zelo dobro, saj je Gabriel Mercado v 48. minuti zadel za vodstvo z 2:1, a se je Francija vrnila z evrogolom (57.) Benjamina Pavarda, ki je z roba kazenskega prostora poskrbel za potezo tekme. Sledil je šov Mbappeja, zadetek Sergia Agüera v 93. minuti pa je prišel prepozno, da bi Lionel Messi in druščina še lahko upali na preobrat. Še končna statistika: posest žoge 59:41, streli v okvir vrat 5:4 – oboje za Argentino, medtem ko skupaj streli 8:6 za Francijo.

Mbappe prehiter za Argentince, Griezmann v polno
Pomembnosti srečanja primerno sta obe reprezentanci previdno, tipajoče začeli dvoboj. Nato pa je Francija v 9. minuti prišla do prostega strela s kakšnih 20 metrov (prekršek Javierja Mascherana nad Kylianom Mbappejem). Izvajal ga je Antoine Griezmann in stresel prečko. Malo pozneje je bil Griezmann natančnejši. Mbappe je na polovici Francije prejel žogo in silovito potegnil v protinapad, prehiter je bil za tri Argentince, tako da ga je na koncu kakšen meter znotraj kazenskega prostora s prekrškom ustavil Marcos Rojo. Iranski sodnik Alireza Fagani je pokazal na enajstmetrovko, ki jo je rutinirano izvedel Griezmann za 1:0.

Argentinci imeli žogo več v nogah
Hitri Mpabbe je gavčem še naprej povzročal precej težav. V 21. minuti je znova vtekel na globinsko podajo za hrbet argentinske obrambe, tako da ga je Nicolas Tagliafico podrl na robu kazenskega prostora. Tagliafico je prejel rumeni karton, Paul Pogba pa je s prostega strela žogo poslal "med gledalce".

Di Maria s projektilom gavče vrnil v igro
Argentina je imela sicer žogo več v nogah, pletla je akcije na francoski polovici, toda brez pravega učinka. Tako je bilo do 41. minute, ko je Angel Di Maria prejel žogo približno 25 metrov stran od francoskih vrat, nato pa silovito sprožil in poslal žogo v levi zgornji kot nemočnega Huga Llorisa. Izjemen zadetek za 1:1. Argentina se je v velikem slogu vrnila v tekmo, medtem ko so bili Francozi kaznovani za nekoliko preveč ležerno, preračunljivo igro. Statistika prvega polčasa: posest žoge 62:38 za Argentino, streli 3:2 za Francijo, v okvir vrat 1:1.

Mercado na pravem mestu
Argentina je drugi polčas začela tako, kot je končala prvega. Napadalno in učinkovito. V 48. minuti je namreč Lionel Messi po prostem strelu z leve strani sprožil z roba kazenskega prostora, pred vrati je smer žogi prefinjeno spremenil branilec Gabriel Mercado in jo poslal za hrbet Llorisa, ki je obstal kot vkopan. Argentina je povedla z 2:1.

Mbappe zapečatil usodo Argentine
"Zaspani" Francozi so se po zaostanku morali prebuditi. In v 58. minuti prišli do izenačenja. Luis Hernadez je z leve strani ob gol avt liniji poslal predložek na drugo stran, na rob kazenskega prostora, kamor je pritekel branilec Benjamin Pavard in žogo z izjemnim diagonalnim udarcem poslal v desni zgornji kot nemočnega Franca Armanija. Pet minut pozneje (64.) so Francozi prišli do popolnega preobrata. Mbappe je prodrl po levi strani kazenskega prostora, nato pa udaril precej s strani in matiral Armanija, ki bi lahko posredoval bolje. Mbappe je v 68. minuti zadel še drugič, potem ko je zaključil "šolsko akcijo" Francije. Argentincem je očitno zmanjkovalo sape.

Agüero zadel "prepozno"
Gavči so kljub temu – tudi s Sergiem Agüerom, ki je vstopil v 66. minuti – poskušali zabiti gol priključka. V 85. minuti je Messi lepo prišel do strela s kakšnih desetih metrov, a nato slabo streljal, tako da je žoga končala v rokah Llorisa. In ko se je čakalo le še na zadnji pisk sodnika Faganija, je Messi v 93. minuti poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Agüero z glavo matiral Llorisa. Argentina je nato izpeljala še eno obetavno akcijo, a je strel Di Marie zletel mimo vrat.

Slovo Mascherana s solzami v očeh
Po tekmi je slovo od reprezentance oznanil 34-letni Javier Mascherano, ki je s 147 nastopi rekorder argentinske izbrane vrste. "Čas je za slovo. Odslej sem le še en navijač Argentine," je s solzami v očeh povedal Mascherano, ki je igral na štirih SP-jih.

Deschamps: Kos smo bili izkušenim igralcem
"Izjemno smo zadovoljni, še posebej, ker smo pokazali, kaj na tako pomembni tekmi zmoremo. Na drugi strani so stali izjemno izkušeni igralci, a smo jim bili kos,"
je bil zadovoljen selektor galskih petelinov Didier Deschamps. "To je zelo boleče, še posebej ker so igralci dali vse od sebe. Tekma je bila izjemno težka, a žal nam v Rusiji ni uspelo izpolniti cilja," pa je dejal selektor Argentine Jorge Sampaoli.

Francija se bo v četrtfinalu v petek, 6. julija, pomerila z Urugvajem, ki je v Sočiju z 2:1 ugnal Portugalsko. Oba gola je dosegel Edinson Cavani.


NOGOMET
21. SVETOVNO PRVENSTVO

OSMINA FINALA

Kazan:
FRANCIJA - Argentina 4:3 (1:1)
42.873; Griezmann 13./11-m, Pavard 58., Mbappe 64., 68.; Di Maria 41., Mercado 48., Agüero 93.

Francija: Lloris, Pavard , Varane, Umtiti, Hernandez, Pogba , Kanté, Matuidi ( 75./Tolisso), Mbappe ( 88./Thauvin), Griezmann ( 83./Fekir), Giroud .

Argentina: Armani, Mercado, Tagliafico , Mascherano , Rojo ( 46./Fazio), Otamendi , Banega , Di Maria, Perez ( 66./Agüero), Pavon ( 75./Meza), Messi.

Sodnik: Alireza Fagani (Iran)


Soči:
URUGVAJ - Portugalska 2:1 (1:0)
44.873; Cavani 7., 62.; Pepe 55.

Selektorja Deschamps in Sampaoli po bitki v Kazanu
Francozi v "lepotici" izločili Argentince