Tekmo proti Malti je v 45. minuti z 11-metrovke odločil Sandi Lovrić. Foto: www.alesfevzer.com
Tekmo proti Malti je v 45. minuti z 11-metrovke odločil Sandi Lovrić. Foto: www.alesfevzer.com

Eden tistih, ki bo tekmo proti Malti morda vendarle nekoliko dlje nosil v spominu, je Jaka Bijol. Prihodnji mesec bodo minila tri leta, odkar je še kot najstnik, pri 19 letih, po igranju v Ligi prvakov debitiral v članski reprezentanci na obračunu Lige narodov v Oslu. V soboto pa se je v izbrani vrsti prvič preizkusil kot branilec.

Polivalentni nogometaš je v dozdajšnjih 21 nastopih za Slovenijo največkrat igral na mestu zadnjega veznega igralca. V sredo je proti Slovakom v 83. minuti zamenjal Sandija Lovrića, a se na zanj neobičajnem položaju napadalnega vezista ni dobro znašel. Tri dni pozneje ga je Matjaž Kek postavil na "štoperja" ob bok Mihi Mevlji, saj kot osrednji branilec letos igra tudi v klubu pri moskovskem CSKA-ju.

Jaka Bijol (desno) na sobotni tekmi proti Malti. Foto: Reuters
Jaka Bijol (desno) na sobotni tekmi proti Malti. Foto: Reuters

"Zamenjali smo trenerja, in ko je to postal Aleksej Berezucki, mi je že prvi dan priprav rekel, da me vidi na branilskem položaju. To je govoril že prej, ko je bil še pomočnik. Vprašal me je, ali sem pripravljen poskusiti igrati kot branilec, odgovoril sem mu, da sem. Od takrat naprej igram na tem položaju," je svoj preobrat opisal mladenič iz Vuzenice.

Berezucki, dolgoletni branilec CSKA-ja in z bratom dvojčkom Vasilijem skoraj dve desetletji zaščitni znak kluba, je junija dirigentsko paličico 13-kratnih sovjetskih in ruskih prvakov prevzel od Hrvata Ivice Olića. Bijol, ki je preteklo sezono preživel na posoji v drugi nemški ligi pri Hannovru, se je poleti vrnil v Moskvo in v uvodnih šestih krogih ruskega prvenstva petkrat odigral vso tekmo. CSKA je po trikrat zmagal in izgubil ter je trenutno na šestem mestu. Na tem mestu je lani končal sezono in ostal brez uvrstitve v evropske pokale.

Najpomembneje je, da nismo prejeli zadetka in da smo doma osvojili tri točke. Ni toliko pomembno, na kakšen način. Ne bi rekel, da nam manjka samozavest, z vsako zmago se ta dvigne. Po današnjih treh točkah gledamo lažje proti Hrvaški. Moramo se dobro regenerirati. Če bo Bog dal, bom zadel tudi v Splitu (smeh).

Sandi Lovrić

"Če nisi tiho vso tekmo, ni težav"

Bijol je bil včeraj v obrambni četverici edini novinec v primerjavi s srečanjem proti Slovaški, na klop se je preselil Miha Blažič. Časa za treninge v reprezentanci ni veliko, toda Korošec se s tem ne obremenjuje. "Z Miho (Mevljo, op. a.) se dobro razumeva. Če je prava komunikacija in če nisi tiho vso tekmo ter če si pomagaš, ni težav, tudi če prvič igraš skupaj. V klubu igram dobro in konstantno, pokazati pa sem želel, da lahko na tem položaju odigram tudi v reprezentanci. Upam, da sem upravičil zaupanje selektorja in da je bil zadovoljen. Tudi v prihodnosti bom dal vse od sebe. Zavedam se, kako moram delati naprej, da bom lahko vsako tekmo odigral bolje. Imam še veliko prostora za napredek."

V Splitu šteje le odločnost, drugače se ne piše nič dobrega

Slovenija je na papirju najslabšo reprezentanco v skupini H evropskih kvalifikacij za SP 2022 ugnala z 11-metrovko Lovrića, v statistko pa je vpisala le tri strele v okvir vrat. "Takšne tekme so vedno najtežje. Sami smo to občutili že marca na Cipru, kjer smo se opekli, tudi Malta je remizirala na Slovaškem (2:2). Slabih reprezentanc ni več, če se dobro postavijo in so organizirane, lahko vse povzročijo težave. Dobro se je treba pripraviti na vsakega tekmeca, tako smo se tudi mi danes. Vemo, da ne igramo najlepšega nogometa, a najpomembneje je, da smo zmagali. Proti Hrvaški bomo mogoče pod manjšim pritiskom in nam bo celo malo lažje. Seveda bo zelo težka tekma, a bo tudi svojevrsten užitek. Upajmo, da bo stadion poln, to je vedno nekaj posebnega," je razmišljal Bijol.

Lovrić z bele točke priigral zmago nad Malto

"Selektor zelo dobro ve, kaj nas čaka, smo v dobrih rokah"

V torek bo na drugi strani igrišča njegov zelo dober prijatelj Nikola Vlašić. Dve sezoni sta si delila slačilnico CSKA-ja, tako pa je bilo tudi na začetku letošnje, vse do prejšnjega tedna. V torek je postalo jasno, da 23-letni hrvaški reprezentant ne bo več Bijolov soigralec, saj je podpisal petletno pogodbo z West Hamom.

"V stiku sva vsak dan, tudi pred torkovo tekmo bova. Bomo videli, na katerem položaju bo igral, selektor ga uporablja na različnih igralnih mestih. Če bova na zelenici v neposrednem dvoboju, bom tega še bolj vesel. Dobro poznava razmišljanje drug drugega, zaveda se, da najino srečanje, če bom seveda igral, ne bo ravno prijateljsko. Glede na to, da smo jih marca premagali, mislim, da nas ne bodo niti približno podcenjevali, čeprav imajo malo drugačno miselnost kot mi. Sicer pa me ne skrbi za nas, saj naš selektor zelo dobro ve, kaj nas čaka na Poljudu, tako da smo v dobrih rokah. V Splitu bomo storili vse za pozitiven izid in za to, da jih mogoče presenetimo tako kot na prvi tekmi. Mislim, da nam lahko uspe, bomo pa morali biti na 150 odstotkih."

Sorodna novica Brezidejna Slovenija ugnala Malto z Lovrićevo 11-m

Brozović tik pred koncem zagotovil tri točke

Hrvati so po remiju brez zadetkov v sredo v Moskvi sinoči osvojili zelo dragocene tri točke na slabem igrišču v Bratislavi (0:1). V 86. minuti je 7000 slovaških navijačev na stadionu Tehelne pole utišal Marcelo Brozović.

Zaradi poškodbe Dominika Livakovića je v vratih debitiral Ivica Ivušić (Osijek). Varovanci Zlatka Dalića so dobro igrali v prvi polovici prvega polčasa, Mislav Oršić je v 10. minuti z 20 metrov zadel prečko. Nato so imeli do odmora pobudo Slovaki. V drugem polčasu so si gostitelji prvo pravo priložnost pripravili v 73. minuti in še eno deset minut pozneje.

Pet minut pred koncem srečanja pa vodstvo in zmaga Hrvatov: rezervist Lovro Majer je izvedel prosti strel z leve strani, Juraj Kucka pred vrati ni dobro izbil žoge, Brozović pa je s sijajnim strelom iz voleja s 16 metrov zatresel mrežo v spodnjem desnem kotu nemočnega Mareka Rodaka. V končnici se je z dvema obrambama izkazal Ivušić.

Veselje hrvaških nogometašev po zadetku Marcela Brozovića. Foto: Reuters
Veselje hrvaških nogometašev po zadetku Marcela Brozovića. Foto: Reuters

Dalić: Sloveniji ne bo lahko

"Fantom moram čestitati za borbenost in energijo, zato je na koncu prišla nagrada in pomembna zmaga. Katastrofalna zelenica nam je onemogočala zadnjo podajo. Slovaki vso tekmo niso prišli do vrat z izjemo zadnjih petih minut. Po tekmi pred tremi dnevi so bili igralci utrujeni, želel sem povečati presing in agresivnost s svežimi nogometaši. Še vedno si pripravimo premalo priložnosti, a zaradi treh točk sem srečen. Tudi Slovenija je zdaj utrujena, ne bo ji lahko. Pričakujem veliko podporo naših navijačev, da bomo dobri, kompaktni in agresivni ter da bomo premagali Slovenijo," je Dalić povedal za Nova TV.

Hrvaška tudi proti Sloveniji brez Modrića in Budimirja

Kapetan Luka Modrić in napadalec Ante Budimir sta zaradi poškodb mišic izpustila tekmi proti Rusiji in Slovaški, obstajala pa je možnost, da se izbrani vrsti pridružita za srečanje proti Sloveniji. Hrvaška nogometna zveza je v nedeljo sporočila, da se ne bosta udeležila priprav v Splitu. Modrić se je poškodoval 20. avgusta na treningu madridskega Reala.

"Kljub napredku po zdravniških terapijah Modrić in Budimir ne bosta pripravljena za zahtevno tekmo proti Sloveniji, zato je selektor Zlatko Dalić po pogovoru z igralcema ter zdravniško službo sklenil, da se nogometaša ne pridružita reprezentanci," je zapisala Hrvaška nogometna zveza.

Kek: Na 100 km se vidi, da nekateri igralci fizično niso na nivoju

Postava Hrvaške proti Slovaški (0:1):
Ivušić; Juranović, Lovren, Vida, Sosa; Brozović, Kovačić (84./Majer); Ivanušec (55./Perišić), Vlašić (55./Pašalić), Oršić (62./Kramarić); Čolak (55./Livaja).

Postava Hrvaške proti Rusiji (0:0):
Livaković; Juranović, Lovren, Ćaleta-Car (84./Škorić), Sosa; Brozović, Kovačić; Vlašić, Pašalić (70./Ivanušec), Perišić (74./Livaja); Kramarić (74./Oršić).

Sorodna novica Kek: V Splitu lažje kot z Malto, s katero je bilo prav moreče