Rusija, ki zadnja leta ogromno vlaga v nogomet, je bila navdušena, ko je Sepp Blatter ob 16.37 prebral, kaj piše v ovojnici. Foto: Reuters
Rusija, ki zadnja leta ogromno vlaga v nogomet, je bila navdušena, ko je Sepp Blatter ob 16.37 prebral, kaj piše v ovojnici. Foto: Reuters
Slovenija - Rusija
Slovenski nogometaši so lani ustavili Rusijo na poti do svetovnega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO
Zvezdnik ruskega nogometa Andrej Aršavin in angleški nogometaš David Beckham sta imela seveda povsem različna izraza na obrazu, ko je bila znana odločitev. Foto: EPA
Tik pred odločitvijo o organizatorju SP-ja 2022 so katarski ljubitelji nogometa pihali v vuvuzele in upali, da bo Sepp Blatter prebral ime njihove države. Foto: Reuters
Blatter razveselil Ruse in Katarce

"Obljubljam, da ne boste obžalovali te odločitve. Skupaj bomo pisali zgodovino," so bile prve besede podpredsednika ruske vlade Igorja Šuvalova, ki je z odra nagovoril nogometne funkcionarje. Premier Putin se je le nekaj minut pozneje Mednarodni nogometni zvezi zahvalil za izbor, predsednik Dmitrij Medvedjev pa je na spletnem omrežju Twitter takoj zapisal: "Hura, zmaga!"

Odzivi na izbor Rusije in Katarja:
"Rusija politična, Katar gospodarska odločitev"


Anglija bo morala še čakati
Ruski finančni minister je že sporočil, da bo država porabila precej manj denarja kot za olimpijske igre v Sočiju. Za organizacijo prestižnega tekmovanja leta 2018 je bila med favoriti še Anglija, ki je bila prepričana, da bo po pol stoletja tekmovanje spet prišlo v domovino nogometa. Skupno kandidaturo so oddale Španija in Portugalska ter Nizozemska in Belgija. Glasovalo je 22 članov izvršnega odbora Fife, njihovi glasovi so bili tajni.

Kako je potekalo glasovanje?
Rusija in Katar sta vodila v vseh krogih glasovanja. Rusija je absolutno večino dobila v drugem krogu glasovanja, že v prvem je izpadla Anglija, ki je dobila le dva glasova od 22 članov izvršnega odbora Fife. Katar je potrebno večino dobil v četrtem krogu, kamor so se uvrstile tudi ZDA.

Glasovanje za 2018:
Prvi krog:
- Rusija 9
- Španija/Portugalska 7
- Nizozemska/Belgija 4
- Anglija 2
Drugi krog:
- Rusija 13
- Španija/Portugalska 7
- Nizozemska/Belgija 2

Glasovanje za 2022:
Prvi krog
:
- Katar 11
- Južna Koreja 4
- Japonska 3
- ZDA 3
- Avstralija 1
Drugi krog:
- Katar 10
- Južna Koreja 5
- ZDA 5
- Japonska 2
Tretji krog:
- Katar 11
- ZDA 6
- Južna Koreja 5
Četrti krog:
- Katar 14
- ZDA 8


Bogati Katar bo na vrsti leta 2022
V Zürichu so določili še prireditelja svetovnega prvenstva leta 2022. Turnir bo na Bližnjem vzhodu - v Katarju. "Hvala za zaupanje, hvala, ker ste nam dali priložnost. Ponosni boste na nas," je bil prvi odziv katarske delegacije. Kandidatke so bile še Avstralija, Japonska, Južna Koreja in ZDA. Vsem poražencem ostane le Blatterjeva tolažba, da je "nogomet prava življenjska šola, kjer je treba znati tudi izgubiti, kar ni lahko".

Denar ni težava, vročina pač
Katar, ki je po površini skoraj pol manjši od Slovenije, je verjetno člane izvršnega odbora prepričal s svojo finančno močjo. Tam se res ni treba bati, da bi zmanjkalo denarja za najsodobnejše stadione. Država ne pozna recesije - letos naj bi imela okrog 15-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto celo 21-odstotno. Uvodna in finalna tekma bosta na stadionu Lusail, ki ga morajo še zgraditi, na njem pa bo prostora za 86 tisoč gledalcev. Težave utegne povzročati le vročina, saj poleti temperatura lahko doseže celo 50 stopinj Celzija.

V Rusiji že prej še eno veliko tekmovanje
Letos je svetovno prvenstvo gostila Južna Afrika, na njem pa je drugič sodelovala slovenska nogometna reprezentanca, potem ko je lani novembra v dodatnih kvalifikacijah izločila prav Rusijo. Zanimivo: leta 2014 bo SP gostila Brazilija, kjer bodo leta 2016 olimpijske igre. Pri Rusiji je nekoliko obrnjeno: tam bodo leta 2014 (zimske) olimpijske igre v Sočiju, štiri leta pozneje pa še svetovno nogometno prvenstvo.

Blatter razveselil Ruse in Katarce