Daniele De Rossi in Mile Ačimović v boju  za žogo na tekmi v Celju. Foto: EPA
Daniele De Rossi in Mile Ačimović v boju za žogo na tekmi v Celju. Foto: EPA

Imeli smo srce in tudi srečo. Sreča je bila, da sodnik ni dosodil 11-metrovke za tekmeca in da se je poškodoval Mitraković, tako da sem lahko v igro poslal strelca zadetka. Mitrakovića ne bi zamenjal, če ne bi bil poškodovan. Tekma se je odvijala tako, kot sem predvideval, le Italijani so bili celo boljši, kot sem mislil. Gol je padel na način, ki smo ga pripravljali na treningu. Pohvalil bi vso ekipo, najbolj pa me je presenetil Pokorn, ki je kar dva igralca spravil v žep. Nismo se ustrašili Italije in dali v drugem polčasu v napad še enega napadalca. Pripombe imam le na zadnjih 10 minut prvega polčasa, ko smo bili katastrofalni, ampak to zdaj ni več pomembno. Težava v naši reprezentanci je, kadar se kdo iz prve postave poškoduje. Ne vem, kaj bi naredil, če ne bi bilo Ačimovića.

Brane Oblak
Mauro Esposito in Jalen Pokorn
Jalen Pokorn (desno) je presenetil selektorja Braneta Oblaka z odlično igro. Foto: EPA

Sem zelo jezen. Izgubili smo na neumen način. Tudi če bi bil remi, bi imel občutek, da smo nekaj izgubili. A take stvari se dogajajo. Zaradi nespretnosti napadalcev in pomanjkanja sreče smo izgubili, a iz tega ne smemo delati drame. Slabih nasprotnikov v nogometu ni več, kar je danes pokazala tudi Slovenija, ki je zasluženo zmagala. Moji igralci so pokazali dobro igro, manjkal je le gol. Da bi bili manj motivirani od Slovencev? To je čista izmišljotina.

Marcello Lippi
Na vseh tekmah z Italijani zelo malo golov
Zadetek Cesarja v Celju
Konec tekme Slovenija - Italija v Celju
Zadetek Zaccarda v Palermu
Zadetek Tottija v Novi Gorici

Nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Nemčiji je bilo za varovance Braneta Oblaka manj navdušujoče, zmagali so le še v Moldaviji in končali na četrtem mestu v skupini 5, za azzurri, Norvežani in Škoti. Zadnje možnosti za morebitno uvrstitev na svetovno prvenstvo so izgubili na predzadnji tekmi v Palermu, ko so bili Italijani boljši z 1:0. To je tudi zadnje medsebojno srečanje reprezentanc, ki se bosta znova pomerili v petek v Stožicah.
Od nogometašev, ki so na seznamih obeh selektorjev tudi tokrat, se lahko z izkušnjami s tedanjih dveh tekem pohvalijo Slovenci Zlatko Dedić, Matej Mavrič Rožič, Boštjan Cesar, Goran Šukalo in Robert Koren ter Italijana Gianluigi Buffon in Alberto Gilardino. Samir Handanović je bil rezervni vratar.

V videoposnetkih na desni strani si oglejte:
- pregled vseh tekem med Slovenijo in Italijo,
- zadetek Cesarja v Celju,
- konec tekme Slovenija - Italija v Celju in slavje po njej,
- zadetek Zaccarda v Palermu,
- zadetek Tottija v Novi Gorici (1993).

Kvalifikacije za SP 2006, 9. oktobra 2004 (Celje):
SLOVENIJA
- ITALIJA 1:0 (0:0)
9.250; Cesar 82.

Slovenija: B. Mavrič, Karić (69./Dedić), M. Mavrič, Mitraković (75./Cesar), Šukalo, Šiljak, N. Čeh (87./Lazić), Komac, Pokorn, Ačimović, Sešlar.
Italija: Buffon, Bonera, Zambrotta, Gattuso, Cannavaro, Nesta, Camoranesi (83./Di Vaio), De Rossi, Gilardino (68./Toni), Totti, Esposito (68./Fiore).

Sodnik:
Frank De Bleeckere (Belgija)
Slovenski nogometaši so drugi obračun z Italijani na domačih tleh dočakali optimistični po septembrski visoki zmagi nad Moldavijo (3:0) in točko s Škotske (0:0). V deževnem Celju so bili Slovenci ves čas enakovreden tekmec ter so si s srčno in borbeno igro zaslužili zmago in maščevanje za leto 1994, ko je tri točke vzel sodnik. Edini zadetek je v 82. minuti dosegel Boštjan Cesar, tedaj član Olimpije, ki je le nekaj minut po vstopu v igro izkoristil podajo Nastje Čeha s prostega strela z desne strani in z glavo odločil tekmo. Selektor Brane Oblak je gol pokomentiral takole: "To akcijo smo trenirali na vsakem treningu!"

Zanimivo je, da je bil nastop Cesarja tako kot pred zdajšnjo tekmo proti Italiji tudi tedaj nekaj časa vprašljiv zaradi poškodbe. Priložnost na tekmi je naposled dobil le zaradi poškodbe Željka Mitrakovića, ki je obrambi priskočil na pomoč zaradi še ene nesrečne okoliščine, poškodbe kolena Sandija Knavsa. Mitraković je v reprezentanci igral prvič po petinpolletnem premoru.

Prvi kvalifikacijski poraz Italijanov po letu 1993!
Oblak je tekmo namesto z Zlatkom Dedićem začel z Goranom Šukalom, za prvega italijanskega zvezdnika Francesca Tottija pa je v nasprotju z napovedmi določil čuvaja. Vlogo je odlično opravil Simon Sešlar. Prvo priložnost je imel Alberto Gilardino, ki se je kar naenkrat znašel v kazenskem prostoru, njegov strel pa je na srečo za las zletel mimo leve vratnice Boruta Mavriča. Slovenci so bili najbližje zadetku v 26. minuti. Čeh je izvajal kot, Gianluca Zambrotta pa je z glavo neposrečeno posredoval, tako da je avtogol preprečila vratnica. Ob koncu prvega polčasa je Slovenija popustila. Mauro Camoranesi je s 16 metrov streljal pol metra čez gol, nov strel Gilardina pa je Mavrič ubranil.

V drugem polčasu je prvi zapretil Ermin Šiljak, a zgrešil s sedmih metrov, potem ko je spretno izigral Fabia Cannavara. V 71. minuti so se začeli srečni trenutki za Slovenijo. Najprej je Luca Toni iz neposredne bližine zatresel prečko, nato pa je Oblaku uspela sanjska menjava Mitraković-Cesar. Že prej je Oblak požel odobravanje, ko je Amirja Karića menjal z napadalnim Dedićem. Živčni Italijani so nato pritisnili, vendar pravega učinka ni bilo in obžalovali so prvi kvalifikacijski poraz po letu 1993. Poleg Slovencev so jih v kvalifikacijah v zadnjih 18 letih premagali le še Francozi, leta 2006 s 3:1!

Francesco Totti se je slovenskim ljubiteljem nogometa prvič predstavil že daljnega 13. oktobra 1993 na tekmi reprezentanc Slovenije in Italije do 18. leta v Novi Gorici. Vpisal se je tudi med strelce, zadel je za vodstvo azzurrov z 1:3 (glej zadnji video na desni strani!). Na koncu je Italija, igral je tudi Marco Di Vaio, slavila s 3:6 (Bloudek, Širec, Gruden; Morfeo 3, Chianese 2, Totti).

Izjavi po tekmi:

Boštjan Cesar: "Imel sem občutek, da ga bom zabil, če bom vstopil v igro. To sem pred vstopom na klopi povedal Laziću. Šel sem na prvo vratnico, bil sem sam in zabil gol. Lepše ne more biti. Prišel sem v igro in zadel. Za zmago pa so vendarle zaslužni vsi fantje, ki so res pokazali dobro igro."

Mile Ačimović: "To je bila ena najtežjih tekem v reprezentanci. V sedmih letih jaz še nisem igral proti boljši ekipi. Garali smo vso tekmo, tekli ... Tekmec je bil agresiven, ni nam pustil veliko igrati, toda naše priložnosti so bile prekinitve. Že v prvem delu smo iz kota zadeli vratnico, v drugem pa dosegli zadetek. Po njem smo se z bunkerjem branili, to so bile najtežje minute na tekmi. Zadnjih 10 minut se je vleklo kot prejšnjih 80! Danes smo imeli srečo in fantastične navijače, zato lahko rečemo, da nismo zmagali samo mi, ampak vsa Slovenija."

Kvalifikacije za SP 2006, 8. oktobra 2005 (Palermo):
ITALIJA
- SLOVENIJA 1:0 (0:0)
25.000; Zaccardo 78.

Italija: Peruzzi, Zambrotta, Grosso, Gattuso, Cannavaro, Nesta, Camoranesi, Pirlo (82./De Rossi), Toni (89./Vieri), Totti, Gilardino (61./Zaccardo).
Slovenija: B. Mavrič, M. Mavrič, Fileković, Cesar, Knavs, Komac, Žlogar, Pokorn (46./Cimerotić), Koren, Ačimović, Rodić (86./Šiljak).

Sodnik: Eric Poulat (Francija)
Slovenski nogometaši so brez poškodovanega Klemna Lavriča in kaznovanega Nastje Čeha s porazom zapravili vse možnosti za igranje na SP-ju v Nemčiji. Edini gol je padel v 78. minuti, ko je po predložku Fabia Grossa v kazenskem prostoru, kjer se je prerival s Cristianom Zaccardom, žoga v nogo zadela Andreja Komca in se odkotalila v slovensko mrežo. Zaccardo je zadel na domačem stadionu, saj je bil tedaj član Palerma.

Domači so bili sicer skozi vso tekmo precej boljši nasprotnik, saj so si priigrali kar nekaj "smrtnih" priložnosti, a je vselej odlično posredoval Borut Mavrič, čeprav se je poškodoval in so mu morali med polčasom zašiti rano na kolenu. V 4. minuti je najprej ubranil strel Alberta Gilardina, malo pozneje je z roba kazenskega prostora naravnost vanj streljal Gennaro Gattuso, strel Luce Tonija z nekaj metrov je ustavil z izjemnim refleksom, v 43. minuti pa je fenomenalno preprečil še zadetek po strelu z glavo Francesca Tottija. Slovenci so zapretili v 17. minuti, a je poskus Mileta Ačimovića zadel le zunanji del mreže.

Oblak je med polčasoma v slačilnici pustil Jalna Pokorna, na igrišče pa poslal Sebastjana Cimerotića, ki je nekoliko poživil slovensko igro in sodeloval tudi pri akciji v 55. minuti, ko je Aleksandar Rodić z glavo premagal Angela Peruzzija, vendar je bil gol zaradi nedovoljenega položaja razveljavljen. Ta akcija je bila edini resen slovenski poskus. Na drugi strani so Italijani stopnjevali pritisk. V 75. minuti je Mavrič z izjemno parado še ubranil strel Tonija, nemočen pa je bil tri minute pozneje.
Izjavi po tekmi:

Brane Oblak: "Domači so bili boljši za ta gol, imeli so tudi kakovostne zadnje podaje, predvsem Totti, ampak vseeno lahko rečem, da nisem preveč razočaran. Zadovoljen sem z igro, bili smo borbeni, čeprav smo mogoče igrali preveč zaprto. Majhna nezanesljivost nas je pokopala, čeprav je treba priznati, da nas je reševal vratar Mavrič. Nisem zadovoljen le z z igro v napadu, vsekakor smo premalo časa zadržali žogo v svojih nogah."

Marcelo Lippi: "Vedeli smo, da nam za uvrstitev na SP zadošča točka, zato vsaj na začetku nismo želeli preveč tvegati. Vseeno pa smo veliko streljali, še bolj pomembno pa je, da nismo dovolili tekmecu, da si priigra večje priložnosti. Slovenijo sem pričakoval prav takšno, kot je bila, mogoče me je malo presenetilo, da od začetka niso igrali z dvema napadalcema. Moram pa jih pohvaliti, da so v obrambi igrali vrhunsko."

Tekmi mladih reprezentanc (U-21):
8. oktobra 2004 (Nova Gorica):
SLOVENIJA - ITALIJA 0:3 (0:0)
2.500; Bianchi 61., 78., Chiellini 68.
RK: Božič 59./Slovenija

Slovenija: Simčič, Kelhar (66./Urbanč), Hadžić, Matić, Berko, Šuler, Brečko, Božič, D. Vršič (84./Ljubijankić), Semler, Božičič (46./Birsa).
Italija: Agliardi, Mantovani, Chiellini, Bovo, Potenza, Donadel, Rosina (60./Pagano), Lazzari (72./Pepe), Bianchi, Aquilani (74./Loviso), Pazzini.

Slovenci, ki si niso pripravili niti ene resnejše priložnosti, so v prvem polčasu z obrambno igro in tudi z nekaj sreče še ohranili mrežo nedotaknjeno, po izključitvi Marka Božiča v 59. minuti (drugi rumeni karton) pa je v obrambnih vrstah nastala zmeda, ki jo je tekmec znal izkoristiti. Še višji poraz je preprečil vratar Vasja Simčič.
7. oktobra 2005 (Vicenza):
ITALIJA
- SLOVENIJA 1:0 (1:0)
1.500; Palladino 17.

Italija: Curci, Potenza, Bovo (66./Coda), Chiellini, Tannini, Sammarco, Rosina (46./Defendi), Galoppa (46./Motta), Pazzini, Montolivo, Palladino.
Slovenija: Simčič, Brečko, Hadžić, Matić, Mörec, Šuler, Žinko (64./Ljubijankić), Jokić (46./Božičič), Burgič, Stevanović, Birsa (89./Pečnik).

Slovenija je izgubila, čeprav je bila v vseh elementih igre vsaj enakovreden tekmec. Edini zadetek je dosegel Raffaele Palladino, ki je po ostri podaji v kazenski prostor spremenil smer žogi. Slovenija se je pod vodstvom selektorja Branka Zupana naposled le uvrstila v dodatne kvalifikacije, kjer pa je morala priznati premoč poznejšim evropskim prvakom Nizozemcem.

Imeli smo srce in tudi srečo. Sreča je bila, da sodnik ni dosodil 11-metrovke za tekmeca in da se je poškodoval Mitraković, tako da sem lahko v igro poslal strelca zadetka. Mitrakovića ne bi zamenjal, če ne bi bil poškodovan. Tekma se je odvijala tako, kot sem predvideval, le Italijani so bili celo boljši, kot sem mislil. Gol je padel na način, ki smo ga pripravljali na treningu. Pohvalil bi vso ekipo, najbolj pa me je presenetil Pokorn, ki je kar dva igralca spravil v žep. Nismo se ustrašili Italije in dali v drugem polčasu v napad še enega napadalca. Pripombe imam le na zadnjih 10 minut prvega polčasa, ko smo bili katastrofalni, ampak to zdaj ni več pomembno. Težava v naši reprezentanci je, kadar se kdo iz prve postave poškoduje. Ne vem, kaj bi naredil, če ne bi bilo Ačimovića.

Brane Oblak

Sem zelo jezen. Izgubili smo na neumen način. Tudi če bi bil remi, bi imel občutek, da smo nekaj izgubili. A take stvari se dogajajo. Zaradi nespretnosti napadalcev in pomanjkanja sreče smo izgubili, a iz tega ne smemo delati drame. Slabih nasprotnikov v nogometu ni več, kar je danes pokazala tudi Slovenija, ki je zasluženo zmagala. Moji igralci so pokazali dobro igro, manjkal je le gol. Da bi bili manj motivirani od Slovencev? To je čista izmišljotina.

Marcello Lippi
Na vseh tekmah z Italijani zelo malo golov
Zadetek Cesarja v Celju
Konec tekme Slovenija - Italija v Celju
Zadetek Zaccarda v Palermu
Zadetek Tottija v Novi Gorici