Kapetan
Kapetan "vijoličastih" Marcos Tavares je takole v tretjem poskusu le premagal vratarja Maccabija Nira Davidoviča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slavje igralcev Maribora po izenačenju na 1:1
Marcos Tavares in soigralci so zaman naskakovali drugi največji uspeh v zgodovini kluba po Ligi prvakov leta 1999. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Viole
12.000 navijačev ni prevesilo tehtnice na domačo stran. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Trener Darko Milanič in športni direktor Zlatko Zahović (Maribor)
Mariborski "ideologi" trener Darko Milanič, njegov pomočnik Ante Šimundža in športni direktor Zlatko Zahovič so sklonjenih glav zapuščali igrišče. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Poln Ljudski vrt ni prestrašil Maccabija, ki je uresničil napovedi in igral precej bolje kot v Haifi. Idan Vered je goste po samostojni akciji že v 10. minuti popeljal v vodstvo. Marcos Tavares je v 32. minuti izenačil, nato pa je domačim, ki so sicer imeli žogo več v nogah (57:43), zmanjkalo dinamita. Gostje so bili v drugem polčasu nevarnejši nasprotnik.

Varovanci Darka Milaniča bodo tako v petek v bobnu za žreb tako imenovanega "play offa" Evropske lige, medtem ko si je Maccabi, četudi se mu ne bo uspelo prebiti v Ligo prvakov, že zagotovil skupinski del "Evrolige".
Mojstrovina Vereda za Maccabijevo vodstvo
Uvodne minute so prinesle odprto igro na obeh straneh. Izraelci so že v prvi akciji ostro zaustavili Agima Ibraimija in napovedali boj na nož. Komaj dobro sta se ekipi ogreli, je Maccabi povedel. V 10. minuti je namreč Idan Vered na desni strani kazenskega prostora preigral Aleša Mejača, potegnil še nekaj metrov proti vratom, nato pa Jasmina Handanovića matiral s strelom za bližnjo vratnico (!) skorajda z mrtvega kota. Zares lep zadetek 22-letnega vezista, medtem ko bi Handanović moral posredovati bolje.

Tavares v tretjem poskusu
Po zadetku so Mariborčani potrebovali kar nekaj časa, da so se pobrali. V 26. minuti se je priložnost ponudila Robertu Beriću, ki je žogo po predložku Ibraimija za las poslal mimo vrat. Šest minut kasneje pa vendarle izenačenje, za katerega je poskrbel Marcos Tavares. Mariborski kapetan je zadel po podaji s prostega strela. Gostujočega vratarja Nira Davidoviča pa je premagal v tretjem (!) poskusu.

Berić namučil Davidoviča
Maccabi je takoj odgovoril z dvema nevarnima akcijama, vendar je bil Weaam Amaša v ofsajdu, Vladimir Dvališvili pa nenatančen. Na drugi strani je strel Berića Davidović ustavil z zadnjimi močmi. Domači so proti koncu polčasa postajali vse nevarnejši. Tako je v 43. minuti Dejan Mezga z leve strani za slab meter zgrešil okvir vrat. O mariborski premoči je govorila tudi statistika prvega polčasa: 59:41 posest žoge in 5:2 streli v okvir vrat.

"Tretja četrtina" pripadla Maccabiju
V 53. minuti je v igro vstopil krvnik vijoličastih na prvi tekmi Bamidele Yampolsky, ki je tudi tokrat potrdil, da je sila neugoden igralec. V 61. minuti je Vered znova osmešil enega od domačih branilcev, a je najhujše preprečil Vidović. Malo kasneje je Giovanni Boccoli s prostega strela meril pod prečko, Handanović pa je poskus odbil čez vrata. Maccabi je bil v prvi polovici drugega polčasa nevarnejši nasprotnik, medtem ko so se akcije Maribora večinoma končale pred kazenskim prostorom gostov.

"96." minuta: Poskus Velikonje zletel čez prečko
Ob nemoči svojih varovancv je Milanič v 66. minuti namesto vezista Gorana Cvijanovića v igro poslal napadalca Daliborja Volaša. Kljub napadalnim naporom domačih je Maccabi dobro branil prednost. Deset minut pred koncem je Milanič poleg branilca Dejana Trajkovskega v igro poslal še četrtega napadalca Etiena Velikonjo. Malo kasneje je bil slednji nekoliko prepočasen za podajo Tavaresa. Vijoličasti so do resne priložnosti za izenačenje prišli "šele" v šesti minuti sodnikovega podaljška, ko je najprej Tavares izsilil kot, po katerem je Velikonja z glavo streljal nekaj centimetrov čez vrata. Takoj zatem je francoski sodnik Said Ennjimi odpiskal konec srečanja.

Milanič: Bili smo blizu napredovanju
"Za nami je težka tekma, v kateri smo v začetku imeli nekaj težav, prejeli tudi zadetek po nizu majhnih napak. Nato smo povezali svojo igro, imeli priložnosti in pobudo, tudi zadeli, pritiskali na njihova vrata, igrali smo zelo dobro. Ob polčasu smo si želeli podobno začeti, kot smo končali, želeli smo stopnjevati ritem, da bi še naprej imeli pobudo, da bi napadali. To nam ni uspelo, nasprotnik se je postavil drugače, zaprl sredino in nastopile so težave. Kljub temu mislim, da bi še lahko zadeli, priložnosti smo imeli iz odbitih žog, a to ni bilo dovolj, malo pa nam je zmanjkalo tudi sreče. Fantje so igrali na svoji meji, se zelo potrudili, bili smo blizu napredovanju," je tekmo ocenil trener Darko Milanič.

Njegov kolega na klopi Maccabija Elisha Levi pa je dejal: "Naj povem, da smo imeli težko tekmo, saj smo se pomerili z dobro ekipo. Vedel sem, da bo težko, kar sem dejal že včeraj. Tekmo smo odigrali taktično, saj smo vedeli, katere so dobre točke Maribora, zato smo se lahko ustrezno pripravili. Prvi zadetek nam je vlil upanje, naredili smo veliko za našo mlado ekipo. Moram reči, da je šlo predvsem za dobro skupinsko obrambo, vsak je naredil svoje, tudi zvezni igralci, zaradi tega smo zmagali."
LIGA PRVAKOV
3. PREDKROG, povratna tekma

Maribor - MACCABI HAIFA 1:1 (1:1) 1:2
12.000; Tavares 32.; Vered 10.
Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Vidović, Mejač ( 80. Trajkovski); Mezga ( 81. Velikonja), Mertelj, Cvijanović ( 66. Volaš), Ibraimi; Berić, Tavares.
Maccabi Haifa: Davidovič; Buljat , Tvata , Falah, Meshumar ; Golasa, Yahaya, Boccoli, Vered ( 93. Osman); Amaše ( 53. Yampolsky), Dvališvili ( 88. Ghadir).
Sodnik: Said Ennjimi (Francija)

Napredovanje Kirma in Dinama; Genk ustavil Partizan
V preostalih tekmah je Wisla Krakov, za katero igra Andraž Kirm, s skupnim izidom 5:2 izločila Litex. Kirm je igral vso tekmo. Zagrebški Dinamo je ustavil finske prvake HJK Helsinki, medtem ko je bil Genk premočan za Partizan.
DINAMO ZAGREB - HJK Helsinki 1:0 (0:0) 2:1
Ibanez 90.
Partizan - GENK 1:1 (1:0) 1:2
Tomić 40.; Vossen 58./11-m
WISLA KRAKOV - Litex 3:1 (1:0) 2:1
Trabzonspor - BENFICA 1:1 (1:1) 0:2
STURM - Zestafoni 1:0 (1:0) 1:1
ZÜRICH
- Standard Liege 1:0 (0:0) 1:1
Slovan Bratislava - APOEL 0:2 (0:0) 0:0
PLZEN
- Rosenborg 3:2 (0:1) 1:0
Vaslui - TWENTE 0:0 0:2
MALMÖ
- Glasgow Rangers 1:1 (0:1) 1:0
RUBIN KAZAN
- Dinamo Kijev 2:1 (1:0) 2:0
BATE BORISOV
- Ekranas 3:1 (2:1) 0:0
Shamrock Rovers - KÖBENHAVN 0:2 (0:1) 0:1
Panathinaikos - ODENSE 3:4 (1:1) 1:1

V oddebeljenem tisku je izid prvih tekem.