"Neustrašni Jan" (naslovnica iz Marce) iz tedna v teden žanje več pohval tudi zunaj Španije. Po najnovejši posodobitvi ocenjenih prodajnih vrednosti na priljubljenem portalu Transfermarkt je Oblak vreden 25 milijonov evrov, med vratarji pa je dražja samo trojica David De Gea in Thibaut Courtois (oba po 35 mio.) ter Manuel Neuer (45 mio.). Foto: Reuters
Jan Oblak in Diego Godin (Atletico Madrid)
Urugvajsko-slovenska naveza Godin-Oblak, ki je pod vodstvom Argentinca Simeoneja prinesla Atleticu naziv najboljše obrambe v Evropi. A na koncu štejejo samo lovorike, pokal je izgubljen, v prvenstvu Barca beži za 8 točk, preostaja še Liga prvakov, kjer pa na prvi tekmi 1/8-finala niso znali streti PSV-ja (0:0). Foto: Twitter/@diegogodin
Kevin Kampl v bolnišnici
"Žal je moja poškodba očitno malce bolj zapletena, kot sem mislil, zato moram nekaj dni ostali v bolnišnici na pregledih ..." je v petek na družabnih omrežjih s sliko iz bolniške postelje sporočil poškodovani Kevin Kampl. Ob kopičenju poškodb med najboljšimi slovenskimi nogometaši bi cinik pripisal: "Še sreča, da nismo prišli na Euro." Foto: Twitter/@KevinKampl_KK
Dominic Maroh (Köln)
Nogometaš ali košarkar? Branilec Dominic Maroh, ki sicer ne najde stalnega mesta v reprezentanci, je ob porazu Kölna proti Herthi poskrbel za nenavaden dosežek - dobil je kar 10 skokov (od 16) oz. zračnih dvobojev. Foto: Reuters

"Velika zmaga in odlično moštveno delo za veliko več kot tri točke! Nadaljevali bomo z nedotaknjenimi mrežami," je po sladki zmagi na Santiagu Bernabeu zapisal steber obrambe Atletico Madrida Diego Godin in ob tem objavil sliko s svojim ključnim partnerjem Oblakom, ki ni prejel gola že 404 minute!

Trikrat ustavil Ronalda, največ dela zaradi Mayorala
Na madrileñu je Jan Oblak h gostujoči zmagi z 1:0 prispeval štiri obrambe, pri čemer je trikrat mirno in z navidezno lahkotnostjo ustavil poskusa Cristiana Ronalda, drugega najboljšega nogometaša sveta. V 32. minuti je CR7 poskusil s topovskim prostim strelom, a je Obi mirno odbil žogo visoko v zrak. V 68. minuti je Carvejal z desne strani poslal idealen predložek v osrčje kazenskega prostora, kjer je Ronaldu uspelo pobegniti, a iz idealnega položaja je z glavo ustrelil naravnost v Škofjeločanovo naročje. Še največ dela je imel novi prvi vratar Slovenije v 71. minuti, ko je poskušal Borja Mayoral. Za konec je v 84. minuti še enkrat z glavo poskušal Portugalec, a še slabše kot v prvo.

Na 33 tekmah kar 22-krat nepremagan
Oblak je tako še četrtič zapored ostal nepremagan (trikrat v La Ligi in enkrat v Ligi prvakov), po število nedotaknjenih mrež pa je 23-letni Škofjeločan razred zase, ne samo v Španiji, temveč v celotni Evropi. V Primeri division Oblak po 26 krogih ni prejel gola kar na 17 tekmah, v elitnem klubskem tekmovanju pa petkrat na sedmih tekmah, skupno torej kar 22-krat nepremagan!

V Evropi pred Buffonom, Neuerjem, Trappom ...
Če pogledamo najboljših deset (ne samo pet) lig v Evropi je Oblaku najbližje legendarni Gianluigi Buffon (Juventus) s 15 nedotaknjenimi mrežami, s 14 sledita Manuel Neuer (Bayern) in Kevin Trapp (PSG). Z upoštevanjem vseh tekmovanj se 22-krat nepremaganemu Slovencu najbolj približata ravno Nemca: Trapp je 20-krat, Neuer pa 19-krat nepremagan v sezoni. V svetovnem merilu je pred Oblakom samo Kostaričan Leonel Moreira, ki je v dresu domačega Herediana 23-krat ohranil mrežo nedotaknjeno, a pri tem je odigral kar 41 uradnih tekem, Oblak medtem samo 33 tekem.

Tudi najvišji odstotek obramb - 82,5
A tudi granitna obramba po zamisli Diega "Chola" Simeoneja ima svoje šibke točke, ki pa sta jih v sezoni zares našla le dva kluba. Barcelona in Benfica sta našla pot do Atleticove mreže - nekdanji klub je Oblaku zabil tri gole oz. vse, ki jih je prejel v Ligi prvakov, evropski prvak pa je Škofjeločana matiral štirikrat. Skupno je 188 cm visoki Slovenec v La Ligi sicer prejel vsega 11 golov, ob tem pa zbral 66 obramb, s čimer je ukrotil 82,5 odstotka vseh strelov, kar je najvišji odstotek v najmočnejših ligah v Evropi. V Ligi prvakov je ukrotil 9 od zadnjih 10 strelov.

Na 2/3 poti do novega rekorda "zamore"
Zdaj bo Oblak skušal proti Real Sociedadu, Valencii in Deportivu ujeti sezonski rekord, ko jeseni kar 627 minut ni prejel zadetka. V Španiji že dolgo opozarjajo na še en statistični podatek: 0,42 prejetega gola na tekmo, s čimer je na poti k nagradi zamora in podrtju absolutnega rekorda, ki ga z 0,47 prejetega gola/tekmo iz sezone 1993/94 v vratih Deportiva drži Francisco Liano.

Kurtić za prvenec v Atalanti ukanil rojaka Belca
Vratarji so najboljši slovenski nogometni izvoz, zlasti ob dejstvu, da sta se najbolj vznemirljiva napadalca (Berić in Šporar) huje poškodovala. V nedeljo je tako Vid Belec postal drugi vratar, ki ga je v eni izmed petih najboljših evropskih lig premagal rojak. Na nedeljskem dvoboju Carpi - Atalanta je Jasmin Kurtić dočakal prvenec v dresu kluba iz Bergama, pri čemer je z vdrsavanjem na drugi vratnici prehitel Belca. Kurtić se je s "skalpom" rojaka pridružil Josipu Iličiću, ki je 28. aprila 2013 kot prvi ukanil reprezentančnega kolega. Še v dresu Palerma je Jojo matiral Samirja Handanovića v vratih Interja in poskrbel za zmago z 1:0.

"Sarma" letos ubranil eno od štirih 11-m
Ravno Samir Handanović je v preteklem krogu tujih lig prav tako igral veliki derbi - z Interjem je gostoval pri vodilnem Juventusu in zapravil še zadnji možnost, da se vrne v boj za naslov prvaka. Tokrat je bil porazu z 2:0 Handanović v prvi vrsti žrtev napak soigralcev kot spretnosti napadalcev. V 47. minuti je Interjeva obramba servirala Leonardu Bonucciju izredno priložnost za vodilni gol, v 82. minuti pa je Miranda zakrivil še najstrožjo kazen. Španec Alvaro Morata se ni ustrašil Handanovićevega slovesa in ga še drugič v sezoni premagal z 11 metrov. Handanović je sicer letos ubranil "le" eno od štirih enajstmetrovk, s katerimi se je soočil.

Oblak proti Realu iz Madrida - vse obrambe in posredovanja


Videoanaliza YouTube uporabnika Rahim Abdullaev, ki secira nastope najboljših vratarjev na svetu.

Handanović drugič letos nemočen ob 11-m Morate



Kurtić za prvi gol sezone matiral rojaka Belca

"Zlatan" z glavo prinesel zmago Uravi v uvodnem krogu

Na Japonskem se je začela nova nogometna sezona, ki v nasprotju z Evropo poteka koledarsko. V J1-ligi nastopajo trije Slovenci, že 1. krog pa je zaznamoval gol Zlatana Ljubijankića, ki je dosegel zmagoviti gol ob izteku tekme Kašiva - Urava (1:2). Rdeči diamanti so predtem že uspešno začeli novo sezono azijske lige prvakov z domačo zmago z 2:0 nad Sidneyjem. Novi soigralec Branko Ilić še ni debitiral za Uravo zaradi zdravstvenih težav. Nejc Pečnik je debitiral v prvi ligi v dresu Omije Ardidže, ki je ob vrnitvi v J1 v gosteh z 1:0 ugnala FC Tokio.

Samardžić odločil jadranski derbi, Bezjak stresel prečko


POROČILO

Kirm vrnitev potrdil s preigravanjem vratarja za gol

Andraž Kirm se je na začetku leta 2016 ukvarjal s poškodbo, zaradi česar je izpustil šest tekem Omonie, pred tednom dni je prvič vstopil s klopi. V soboto je ob visoki prednosti Omonie na gostovanju pri Enosisu vstopil pol ure pred koncem in v 88. minuti s preigravanjem vratarja Santinija postavil končni izid 4:1. Za slovenskega reprezentanta je bil to tretji prvenstveni gol sezone.

Črnigoj v Švici do drugega ligaškega zadetka

Če v letošnji sezoni švicarske Super League še ne bo golov Andraža Šporarja (konec sezone), to ne pomeni, da ne bo golov Slovencev. V nedeljo sta se soočila kluba Džengisa Čavuševića in Domna Črnigoja. Če je dvakratni prvak z Domžalami pri St. Gallnu obsojen na vlogo rezervista, ki je doslej kot napadalec prispeval le en gol v 15 nastopih, pa se je 20-letni Škofljan ustalil v prvi enajsterici Lugana. V 22. krogu je St. Gallen vodil že z 2:0, a je nato ravno Črnigoj s strelom z razdalje in nekaj sreče ob odbitku od branilca dosegel gol, ki je sprožil preobrat v režiji gostov, ki so povedli s 3:2, nato pa pri 3:3 zapravili enajstmetrovko za zmago. Črnigoj je prejel še rumeni karton in odigral vso tekmo, Čavušević pa je vstopil pol ure pred koncem. Z osvojeno točko je Lugano napredoval na 8. mesto 10-članske lige, mladi reprezentant Slovenije pa utrdil status prvokategornika v četi znanega češkega trenerja Zdenka Zemana.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Ukrajino (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
* Samir HandanovićInternazionale (ITA)Juventus - Inter 2:0
vso tekmo (6,6)
3 obrambe, pobrana žoga, podaje 15/21 (71 %)
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)PSV - Atletico 0:0 (LP)
Real M. - Atletico 0:1

vso tekmo (6,5)
vso tekmo (7,2)

1 obramba = 5. nepremagan v LP; 3 obrambe = 17. nepremagan, podaje 5/25 (20 %)
Nejc VidmarOlimpija

Olimpija - Koper 2:0

vso tekmo4 obrambe = 14. nepremagan v Prvi ligi, debi za Olimpijo
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Bologna 0:0vso tekmo (7,1)3 skoki, 2 posredovanji, podaje 18/24 (75 %)
* Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)Nürnberg - Greuther F. 2:1
Sandhausen - Nürnberg 0:2
vso tekmo;
88' (0:2)
kapetan; v 73' = 5. karton
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Genoa 1:0vso tekmo (7,6)

2 skoka, posredovanje, podaje 25/35 (71 %)

Branko IlićUrava Red (JAP)Urava - Sydney 2:0 (LP)
Kašiva - Urava 1:2
/poškodovan
Bojan JokićNottingham Forest (ANG II)

Nott. Forest - Bristol 1:2

vso tekmo (7,3)

2. ocena Foresta, strel, 3 skoki, 2 posredovanji, podaje 60/71 (85 %)

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Cesena - Cagliari 2:0;
Cagliari - Novara 0:1

vso tekmo
vso tekmo
/;
/
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Rijeka - Hajduk 1:0

vso tekmo v 49' za 1:0 = 3. gol
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Panthrakikos - PAS 2:4
vso tekmoigral na desnem boku obrambe
VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Genoa 1:0

72' (1:0) (7,7)

4 streli, 4 preigravanja, 4 posredovanja, podaje 12/19 (63 %)

Josip IličićFiorentina (ITA)Tottenham - Fiore. 3:0 (EL)
Fiore. - Napoli 1:1
61' (1:0) (6,3)
90' (1:1)
2 strela, 2 izgubljeni žogi, podaje 19/22 (86 %); taktična menjava - brez dotika žoge
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Bayer - Sporting 3:1 (EL)
Mainz - Bayer 3:1

/

poškodovan

Andraž KirmOmonia (CIP)Paralimni - Omonia 1:4 62' (1:3) v 88' za 1:4 = 3. gol
Rene KrhinGranada (ŠPA)Deportivo -Granada 0:1vso tekmo (7,2)2 posredovanji, skok, podaje 23/33 (70 %)
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Carpi - Atalanta 1:1vso tekmo (7,6)igralec tekme, v 52' za 0:1 = 1. gol, 2 strela, 3 posredovanja, podaje 23/28 (82 %)
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Sivas. - Antalya. 0:0

73' (0:0) (6,3)

strel, 2 skoka, posredovanje, podaje 4/12 (33 %)
* Nejc PečnikOmija Ardidža (JAP)

Tokio - Omija 0:1

76' (0:1)

debi v J1 ligi in za Omijo

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)

Istanbul - Kayseri. 1:0

62' (1:0) (6,2)

podaje 8/8 (100 %)
Benjamin VerbičFC Köbenhavn (DAN)FCK - Esbjerg 2:176' (2:1) v 38' = 1. karton v Superligaen
NAPADALCI (3)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)Basel - ASSE 2:1 (EL)
ASSE - Caen 1:2
-

po hudi poškodbi se je vrnil na trening

Roman BezjakRijeka (HRV)Rijeka - Hajduk 1:0vso tekmo

v 32' zatresel prečko

* Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Urava - Sydney 2:0 (LP)
Kašiva - Urava 1:2

vso tekmo
62' (0:1)
/; v 84' za 1:2 = 1. gol v 1. krogu J1 lige
Milivoje NovakovićMariborMaribor - Celje 0:1/zunaj postave
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATAR
Vid BelecCarpi (ITA)Carpi - Atalanta 1:1vso tekmo (6,8)
4 obrambe, pobrana žoga, podaje 6/20 (30 %)
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Sivas. - Antalya. 0:0/izven postave
Denis PetrićAngers (FRA)Guingamp - Angers 2:2/na klopi
Ažbe JugSporting (POR)Bayer - Sporting 3:1 (EL)
Vitoria - Sporting 0:0
/;
/
na klopi;
na klopi
BRANILCI
Dominic MarohKöln (NEM)Köln - Hertha 0:1vso tekmo (7,7)10 skokov, 3 posredovanja, podaje 50/58 (86 %)
Aleš MejačRijeka (HRV)Rijeka - Hajduk 1:0/
poškodovan
Martin MilecRoda (NIZ)Heracles - Roda 0:5vso tekmo (7,1)
najnižja ocena Rode, posredovanja, podaje 20/29 (69 %)
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Mersin - Konya. 0:2vso tekmo (7,0) v 17' = 2. karton, strel, 2 posredovanji, 2 skoka, podaje 45/57 (79 %)
Petar StojanovićDinamo Zagreb (HRV)Dinamo - Split 1:0/
na klopi, prvič po prestopu v Dinamo
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Palermo - Bologna 0:0/na klopi

VEZISTI

Domen ČrnigojLugano (ŠVI)St. Gallen -Lugano 3:3vso tekmo v 41' za 1:2 = 2. gol, v 79' = 3. karton
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Eintracht B. - FSV 0:0
65' (0:0)/
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)* zimski premor *-16. (zadnje) mesto v Premier ligi
NAPADALCI
Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)St. Gallen -Lugano 3:3 71' (2:3)/
Etien VelikonjaLierse (BEL II)* brez tekme *--
Tim MatavžGenoa (ITA)

Chievo - Genoa 1:0

vso tekmo (5,8)
najnižja ocena tekme, izgubljena žoga, podaje 9/11 (82 %)
Andraž ŠporarBasel (ŠVI)Basel - ASSE 2:1 (EL)
Thun - Basel 1:1
/
poškodba - konec sezone
Luka ZahovićHeerenveen (NIZ)De Graafschap - Heerenveen 0:1/na klopi

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

* - po Ukrajini oznanil, napovedal oz. namignil na reprezentančno upokojitev