Ante Šimundža je bil jeseni 1999 prvi napadalec Maribora, zdaj pa je njegov trener. Lahko preseže izkupiček Bojana Prašnikarja? Foto: EPA
Ante Šimundža je bil jeseni 1999 prvi napadalec Maribora, zdaj pa je njegov trener. Lahko preseže izkupiček Bojana Prašnikarja? Foto: EPA
Prva postava Maribora v Ligi prvakov 19. oktobra 1999 proti Laziu
Enajsterica, ki se je v Ljudskem vrtu srečala z Laziem: Muamer Vugdalič, Stipe Balajić, Simon Sešlar, Marinko Šarkezi, Marko Simeunović, kapetan Dejan Djuranović (od leve proti desni v zgornji vrsti), Gregor Židan, Ante Šimundža, Amir Karić, Marinko Galić in Kliton Bozgo (od leve proti desni v spodnji vrsti). Foto: BoBo
Stipe Balajić (Maribor) - Kakha Kaladze (Dinamo Kijev)
Ob Šimundži je na šestih tekmah v skupini A zadel le še Stipe Balajić, na koncu pa so Mariborčani končali tekmovanje v skupini A z razliko v golih 2:12. Foto: EPA
Boris Živković (Bayer) - Marinko Galić (Maribor)
Po 1. krogu je Maribor celo vodil v skupini, v igri za vsaj 3. mesto in nadaljevanje v Pokalu Uefa je bil do konca 5. kroga, na koncu pa je preprečil Bayer Leverkusnu napredovanje v takrat še drugi skupinski del Lige prvakov. Foto: EPA
Maksim Šackij (Dinamo Kijev) - Simon Šešlar (Maribor)
Z borbenostjo in nepopustljivostjo so Mariborčani nadoknadili velik zaostanek proti tekmecem: Dinamo je bil polfinalist Lige prvakov, Lazio je osvojil pokal pokalnih zmagovalcev, Bayer je bil nemški podprvak. Foto: EPA
Dejan Stanković (Lazio) - Simon Šešlar (Maribor)
Vijoličasti so bili pred 15 leti konkurenčni in v igri na obeh tekmah z Dinamom in Bayerjem, medtem ko je bil Lazio v svoji ligi. Rimljani so po zmagi v skupini A slavili tudi v drugem skupinskem delu, v četrtfinalu Lige prvakov pa izpadli proti poznejšemu finalistu Valencii. V uteho je Lazio doma osvojil drugi naslov prvaka Italije. Foto: EPA
Kliton Bozgo (Maribor) - Vratislav Greško (Bayer Leverkusen)
Prva udeležba v Ligi prvakov ima tudi temno plat - športni in denarni uspehi so pripeljali do nerazumno visokih pogodb in nakupov. Na igrišču se je hudo zalomilo že poleti 2000, ko je Maribor v kvalifikacijah za Ligo prvakov izpadel proti Zimbruju, prvaku Moldavije. Foto: EPA

Po desetletju in pol je takrat prvi napadalec poskrbel, da se je NK Maribor drugič prebil v najprestižnejše nogometno klubsko tekmovanje v Evropi. Prvi izziv je Sporting Lizbona, sledila mu bosta Schalke in Chelsea. Kako bo šlo slovenskim prvakom tokrat? V prvem poskusu so osvojili štiri točke, a nobene na domačem igrišču v Ljudskem vrtu. Se to lahko spremeni že nocoj?

V Kijevu premagali polfinalista Lige prvakov
14. septembra 1999
se je začelo sanjsko, takrat močni Dinamo Kijev, ki je leto prej igral v polfinalu Lige prvakov, je na Olimpijskem stadionu doživel šok. V 73. minuti je Dejan Djuranović izvedel prosti udarec na sredini igrišča, podal do Klitona Bozga, ki je podaljšal do Anteja Šimundže, ta pa se je še drugič na tekmi znašel iz oči v oči s Šovkoskim, a je bil drugič natančnejši kot v 16. minuti - ob daljši vratnici je zatresel mrežo. Do konca je blestel vratar Marko Simeunović in varovanci Bojana Prašnikarja so po 1. krogu skupine A celo prevzeli vodstvo!

Na domači premieri v 2. krogu je bilo proti Bayer Leverkusnu do 82. minute 0:0, nato pa je po kotu Boris Živković z glavo neubranljivo zadel na drugi vratnici. Zmago lekarnarjev je v sodnikovem podaljšku potrdil neusmiljeni strelec Ulf Kirsten.

Nogometna lekcija Lazia - dvakrat 0:4
Sledila sta obračuna z velikim favoritom in takratnim evropskim težkokategornikom Laziem, ki je nekaj mesecev prej osvojil Uefin pokal pokalnih prvakov. Rimljani pod taktirko Svena Görana Erikssona in s kopico zvezdnikov, kot so bili Siniša Mihajlović, Alessandro Nesta, Juan Sebastian Veron, Pavel Nedved, Dejan Stanković, Diego Simeone, Marcelo Salas in Simone Inzaghi, so dvakrat premagali Mariborčane s 4:0.

A na Olimpicu so Štajerci štiri gole v 17 minutah drugega polčasa prejeli ob igralcu manj, saj je bil že v 20. minuti izključen Geri Čipi. Tudi v Ljudskem vrtu je začetku pogroma botroval prekršek - Marinko Galić je porumenel, Mihajlović pa pokazal, zakaj velja za enega najboljših izvajalcev prostih strelov vseh časov. Najbolj neusmiljen je bil Simone Inzaghi, ki je Simeunoviću zabil kar tri gole.

Vratnica Šimundže in nato 11-m za Rebrova
Ob gostovanju Dinama so vijoličasti dočakali drugi gol med elito - v 50. minuti je legenda Ljudskega vrta Stipe Balajić poskrbel za izenačenje. Upanje navijačev je bilo ogromno, Prašnikar pa je zaukazal popoln napad, saj je samo zmaga prinašala upanje na nogometno pomlad v Evropi. Rezervist Kliton Bozgo je s peto podal do Šimundže, ki je že premagal Šovkovskega, a je vratnica preprečila vodstvo. Sledila je kazen v 84. minuti: Gregor Židan je v kazenskem prostoru ustavljal Gruzijca Kakho Kaladzeja, španski sodnik Fernandez pa je prestrogo pokazal na belo točko. Sergej Rebrov je suvereno zadel enajstmetrovko in z drugim golom odločil tekmo.

Za slovo Grešak poskrbel za točko
V zadnjem krogu je sledilo dostojno slovo od Lige prvakov. Bayer je moral doma zmagati, da bi napredoval, a blestel je rezervni vratar Luka Grešak s predstavo kariere. Na koncu bi lahko Mariborčani celo zmagali, a sta Dalibor Filipović dvakrat in Balajić enkrat zapravila tri nevarne strele. Z remijem 0:0 in denarnim bonusom za točko se je 2. novembra 1999 končala prva zlata doba mariborskega nogometa.


1. krog:
DINAMO KIJEV - MARIBOR TEATANIC 0:1 (0:0)
25.000; Šimundža 73.

Dinamo: Šovkovski, Garasimenko ( 71./Konovalov), Golovko, Vaščuk, Dmitrulin, Kaladze, Kormilcev (/60. Fedorov), Gusin, Kosovski, Šačkin ( 68./Venglinski), Rebrov.
Maribor: Simeunovič, Židan, Čipi, Galić, Šarkezi, Karić, Sešlar, Djuranović, Balajić ( 64./Vugdalič), Bozgo ( 90./Pregelj), Šimundža ( 82./Filipović).


2. krog:
MARIBOR TEATANIC - BAYER 04 LEVERKUSEN 0:2 (0:0)
10.000; Živković 82., Kirsten 90.

Maribor: Simeunovič, Galić, Čipi, Fileković ( 52./Pregelj), Balajić ( 84./Dragusha), Židan, Sešlar, Djuranović, Vugdalić, Bozgo, Šimundža.

Bayer: Matysek, Živković , Kovač, Nowotny ( 70./Robson), Greško, Ramelow, Schneider, Emerson, Beinlich, Neuville ( 82./Brdarić), Kirsten .


3. krog:
S. S. LAZIO - MARIBOR TEATANIC 4:0 (0:0)
38.000; Inzaghi 60., Conceicao 62., Salas 71., 76.
: Čipi 20./Maribor

Lazio: Marchegiani, Negro, Pancaro, Mihajlović ( 71./Almeyda), Nesta, Conceicao , Sensini, Lombardo ( 23./Veron), Stanković ( 62./Salas ), Mancini, S. Inzaghi .
Maribor: Simeunović, Vugdalić, Židan ( 80./Pregelj), Čipi), Galić, Karić, Sešlar, Djuranović, Balajić, Bozgo ( 68./Filipović), Šimundža ( 46./Šarkezi).


4. krog:
MARIBOR TEATANIC - S. S. LAZIO 0:4 (0:1)
10.000; Mihajlović 35., Inzaghi 50., 74., Stanković 64.

Maribor: Simeunović, Vugdalić, Galić:, Šerkezi, Židan, Djuranović, Sešlar ( 85./Dragusha), Karić, Balajić, Bozgo ( 61./Filipović), Šimundža ( 79./Pregelj).
Lazio: Balotta, Favalli, Nesta ( 15./Couto), Mihajlović , Pancaro, Nedved ( 70./Gottardi), Simeone, Sensini, Conceicao ( 76./Marcolin), Stanković , Inzaghi .


5. krog:
MARIBOR TEATANIC - DINAMO KIJEV 1:2 (0:1)
9.500; Balajić 50.; Rebrov 36., 84./11-m

Maribor: Grešak, Vugdalić, Čipi, Šarkezi, Židan, Karić, Sešlar, Djuranović, Balajić ( 63. Bozgo), Filipović ( 69./Pregelj), Šimundža.
Dinamo: Šovkovski, Gusin, Mamedov, Dimitrulin, Golovko, Vaščuk, Kaladze, Kosovski, Jaškin ( 6./Bjalkevič), Rebrov , Šackih.


6. krog:
BAYER 04 LEVERKUSEN - MARIBOR TEATANIC 0:0
22.500 gledalcev.

Bayer: Matysek, Reeb ( 46./Brdarić), Novotny, Živković, Emerson, Reichenberger ( 46./Ponte), Hejduk, Beinlich, Schneider ( 76./Hoffmann), Neuville, Ramelow.
Maribor: Grešak, Vugdalić, Sešlar, Židan, Karić, Filipović ( 90./Fileković), Šimundža ( 55./Bozgo), Balajić ( 94./Dragusha), Djuranović, Galić, Šarkezi.


SKUPINA A, lestvica

Lazio6420133+1014
Dinamo Kijev62138807
Bayer Leverkusen61417707
Maribor6114212−104


Spomin na zlate čase nogometašev Maribora, prispevek Miha Mišiča ob 10-letnici