Željko Filipović je z evrogolom v 59. minuti utrdl pot Mariboru do zgodovinskega uspeha, s katerim se lahko meri samo še igranje v Ligi prvakov v sezoni 1999/2000. Foto: BoBo
Željko Filipović je z evrogolom v 59. minuti utrdl pot Mariboru do zgodovinskega uspeha, s katerim se lahko meri samo še igranje v Ligi prvakov v sezoni 1999/2000. Foto: BoBo
Slavje v Ljudskem vrtu
Po treh letih zaporednega igranja v Evropski ligi se je Maribor zavihtel med najboljših 24 moštev tega odmevnega tekmovanja. Foto: BoBo
Rajanje v Ljudskem vrtu
V Ljudskem vrtu se je začelo z deljenjem rojstnodnevne torte, nadaljevalo z napeto tekmo, končalo pa z velikim slavjem. Foto: BoBo
Marcos Tavares in Dejan Mezga (Maribor) na tekmi z Wiganom
Dejan Mezga je sicer zapravil enajstmetrovko, a se mu je žoga srečno odbila nazaj na nogo in izid je bil izenačen na 1:1. Foto: BoBo
NK Maribor
Maribor je postavil nov mejnik slovenskega nogometa in se je kot prvi klub prebil v spomladanske izločilne boje evropskih nogometnih pokalov. Foto: Aleš Fevžer
Rubin Kazan
Tatari v Belgiji niso kalkulirali in so z zmago nad Zulte-Waregemom naredili velikansko uslugo slovenskim prvakom, ki pa so jo tudi izkoristili. Foto: EPA

NK Maribor je dočakal najlepše rojstnodnevno darilo, saj ravno danes, 12. decembra 2013, praznuje 53. rojstni dan! Vse se je izšlo po štajerskih računih: z evrogolom Željka Filipovića so premagali Wigan, sočasno pa je Rubin Kazan v Belgiji premagal Zulte Waregem z 2:0. Tatari so osvojili 1. mesto v Skupini D, Maribor pa zgodovinsko 2. mesto, ki pelje v šestnajstino finala Evropske lige.

Junaka Filipović in Handanović
Veliki junak nepozabnega večera v Ljudskem vrtu je bil Željko Filipović, ki je z izjemnim zadetkom z razdalje poskrbel za zmagoviti zadetek v 59. minuti, posebno mesto pa gre velikokrat kritiziranemu vratarju Jasminu Handanoviću, ki je v 90. minuti z osupljivo parado preprečil Marc-Antoinu Fortuneju kruto izenačenje, s katerim bi napredovali Belgijci, Slovenci pa ostali počenih src.


Gomez s prostega strela v vratnico, z 11-m v mrežo

Po uspavanki in medsebojnem onemogočanju igre se je tekma razživela šele v končnici 1. polčasa. Po vratnici Jordija Gomeza v 38. minuti, se je Wiganu pobuda obrestovala čez dve minuti, ko je Arghus v kazenskem prostoru s hrbta podrl neugodnega Nicka Powella. Z bele točke je Gomez streljal po sredini po tleh, a je Jasmin Handanović že bil v zraku in Wigan je povedel z 1:0.

Mezga izkoristil drugo priložnost
A zaostanek ni zmedel Mariborčanov, ki so si še v isti minuti priigrali svojo najstrožjo kazen. Mitja Viler je streljal z leve, Chris McCann pa je žogo zaustavil kar z roko, zaradi česar si je prislužil drugi rumeni karton in predčasno pot v slačilnico. Po dolgi pripravi je z 11-m streljal Dejan Mezga, vratar Scott Carson je strel ubranil, a se je žoga od vratnice odbila nazaj naravnost na nogo Mezge, ki je v drugo vendarle izenačil na 1:1.

1. polčas: Uspavanka z napetim koncem
Prvi na tekmi so zagrozili vijoličasti, ko sta po prvi dobri akciji na tekmi Martin Milec in Marcosa Tavares pripravila strel za Željka Filipovića, ki je z razdalje za dober meter zgrešil okvir vrat Wigana. Gostje so odgovorili v 16. minuti prek mladega Powlla, ki je z razdalje streljal prek Handanovićevih vrat.

Po obdobju mrtvila je prišla 36. minuta, ko se je sreča nasmehnila Štajercem. Po prekršku kapetana Tavaresa na 20 metrov je Gomez izvrstno izvedel prosti strel, že premagal Handanovića, a je leva vratnica preprečila vodstvo Angležev.

2. polčas: Bohar zgrešil (ne)mogoče
Takoj po odmoru se je začel juriš Maribora, a sta bila Viler in Mezga nenatančna. Ofenziva je doživela vrhunec po slabi uri igre, ko so gostitelji s kombinatorno igro stisnili Angleže, posledica česar je bil izjemni vodilni gol Filipovića. Po domačem vodstvu se je igra za četrt ure umirila, nato pa se je začela drama. Najprej je Handanović preprečil izenačenje Watsona, na drugi strani pa je Damjan Bohar sam prišel pred Carsona in zgrešil nemogoče. Igra se je odprla, kar je bila priložnost za protinapade Wigana, ki so jih Slovenci zaustavljali s prekrški. V 74. minuti je tako Aleš Mertelj podrl Gomeza in prejel drugi rumeni karton, s čimer so se moči na igrišču izenačile. V zadnjih minutah je Wigan poskusil vse, a tudi osamljeni Fortune iz idealnega položaja ni mogel ukaniti razpoloženega Handanovića in preprečiti zgodovinskega večera v Ljudskem vrtu.

Kdo bo februarja gostoval v Ljudskem vrtu?
Žreb izločilnih bojev v Ligi prvakov in Evropski ligi bo na sedežu Uefe v ponedeljek ob 13.00. Kot drugouvrščeno moštvo skupine D lahko Maribor igra z enim izmed 12 zmagovalcev skupin, iz Lige prvakov pa so potencialni tekmeci Napoli, Benfica, Šahtar Doneck in Basel. Več si preberite tukaj. Prva tekma 1/16 finala Evropske lige bo v Mariboru 20. februarja 2014, povratna pa teden dni pozneje.

EVROPSKA LIGA
6. KROG, skupina D

MARIBOR - WIGAN 2:1 (1:1)
9.000; Mezga 42., Filipović 59.; Gomez 41./11-m
: Mertelj 74.; McCann 41.

Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Arghus , Viler, Mezga ( 82./Črnic), Filipović , Mertelj , Bohar, Tavares ( 77./Cvijanović), Fajić ( 85./Mendy).

Wigan: Carson, Beausejour, Rogne, Perch, Barnett, McArthur ( 75./Boyce), McCann, McManaman ( 46./Watson), Gomez , Espinoza, Powell (/65. Fortune).

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)

Statistika

Maribor

Wigan

Streli 1615
Streli v okvir vrat65
Prekrški1214
Posest žoge3664
Koti46

ZULTE WAREGEM - RUBIN KAZAN 0:2 (0:0)
Natcho 79./11.m, Rondon 85.

                                   
Lestvica:                          
RUBIN KAZAN *      6  4 2 0 14:4 14
MARIBOR *          6  2 1 3  9:12 7
-----------------------------------
ZULTE WAREGEM      6  2 1 3  4:10 7
WIGAN              6  1 2 3  6:7  5
                                   
       * - v šestnajstini finala   
                                   

EVROPSKA LIGA, 1/16-finala
ŽREB, ponedeljek ob 13.00

1. boben (zmagovalci skupin in 4 najboljši iz Lige prvakov):
VALENCIA, LUDOGOREC RAZGRAD; SALZBURG, RUBIN KAZAN, FIORENTINA, EINTRACHT FRANKFURT, GENK, SEVILLA, LYON, TRABZONSPOR, TOTTENHAM, PAOK, NAPOLI, BENFICA, ŠAHTAR DONECK, BASEL.

2. boben (drugovrščeni iz skupin in 4 najslabši tretjeuvrščeni iz LP-ja):
SWANSEA, ČERNOMOREC ODESA, ESBJERG, MARIBOR, DNIPRO DNIPROPETROVSK, MACCABI
TEL AVIV, DINAMO KIJEV, SLOVAN LIBEREC, BETIS, LAZIO, ANŽI MAHAČKALA, AZ ALKMA-
AR, AJAX, JUVENTUS, PORTO, VIKTORIA PLZEN

Prve tekme bodo 20. februarja 2014, povratne teden dni kasneje.

Maribor med 32 najboljšimi v Evropski ligi
Slavje v Ljudskem vrtu po koncu tekme
Izjemna parada Jasmina Handanovića
Evrogol Filipovića za vodstvo Maribora
Dve enajstmetrovki v dveh minutah
Maribor med 32 najboljšimi v Evropski ligi
Slavje v Ljudskem vrtu po koncu tekme
Izjemna parada Jasmina Handanovića
Evrogol Filipovića za vodstvo Maribora
Dve enajstmetrovki v dveh minutah