Začetna postava Slovenije proti Andori. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Začetna postava Slovenije proti Andori. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Ajdovščina (Slovenija - Andora)
Na stadionu v Ajdovščini se je zbralo približno 500 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Luka Zahović (v sredini)
Luka Zahović (v sredini), ki je prejšnji teden dvakrat zadel na turnirju v Ukrajini, se je med strelce vpisal tudi tokrat. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Slovenija se bo skušala prebiti na veliko tekmovanje iz skupine 2, v kateri ne manjka atraktivnih nasprotnikov. Na papirju imajo še najmanj možnosti za napredovanje nogometaši Andore, medtem ko sta absolutna favorita skupine Italija in Srbija. V naslednjo fazo kvalifikacij, tako imenovani "play-off", se bodo uvrstili zmagovalci skupin in štiri najboljše drugouvrščene ekipe.
Gliha zaradi kazni ni smel voditi ekipe, namesto njega je na klopi sedel Alfred Jermaniš.

Pol pol ure vse odločeno
Slovenska vrsta je povedla v 14. minuti, ko je z roba kazenskega prostora malce z leve strani z diagonalnim strelom zadel Andraž Šporar. Predtem je imel najlepšo priložnost Kenan Bajrić, ki je v 13. minuti s strelom z glavo meril premalo natančno.

Na 2:0 je v 21. minuti povišal Žiga Kastrevec, ko je z glavo unovčil prosti strel z leve strani. Osem minut pozneje je bilo 3:0, ko je Luka Zahović med dvema branilcema spretno žogo dvignil čez vratarja gostov.

Tudi v drugem polčasu so gledalci spremljali enosmerni promet, večino časa so slovenski nogometaši igrali na andorski polovici, Rudi Požeg Vancaš je v 67. minuti prišel do strela, a se je izkazal Victor Silverio.

Gorenc Stanković postavil končni izid
Od 68. minute so gosti igrali z igralcem manj, saj je Roger Nazzaro hitro dobil dva rumena kartona zaradi prekrškov nad Bajrićem in Aljažem Kreflom. Že v 72. minuti so domači izkoristili številčno prednost, po kotu in napaki andorskega vratarja je žogo iz bližine v mrežo potisnil Jon Gorenc Stanković. Po še nekaj izvrstnih priložnostih je novo zapravil Kastrevec v 79. minuti, ko je zatresel prečko.
"Glede na to, da razmišljamo tudi o razvoju teh igralcev, o načinu funkcioniranja na igrišču, sem nezadovoljen. Zmaga resda je, ampak mi bi morali njih premagati z bistveno manj energije, kot smo jo vložili v nepravilen način igranja ob 30, 35 stopinjah Celzija. Mi vzgajamo igralce za A-reprezentanco, ne iščemo le pozitivnega rezultata. Mi jih ob tem tudi učimo. Oni so stari 20, 21 let, so na začetku kariere. To me je malce zmotilo na tej tekmi," je dejal Gliha.

Skupina 2, Ajdovščina:
SLOVENIJA - ANDORA 4:0 (3:0)
500; Šporar 14., Kastrevec 21., Zahović 29., Gorenc Stanković 74.
RK: Nazzaro 68./Andora

Slovenija: Cotman, Šme, Krajnc (63./Kapun), Gorenc Stanković, Bajrić, Krefl, Krivčič (63./Benedičič), Vancaš Požeg, Kastrevec, Zahović, Šporar (46./Ožbolt).

Andora: Silverio, Rubio, Rebes, Reyes, Aaron Sanchez, Ferre, C. Sanchez, A. Bove (52./ Nazzaro), Alaez (79./Cunha), C. Bove, Matos Munoz (68./Villagrasa).

Sodnik: Aleksander Alijev (Kazahstan)

Lestvica:                           
SLOVENIJA          1  1 0 0  4:0  3 
IRSKA              1  1 0 0  1:0  3 
ANDORA             2  0 0 2  0:5  0 
ITALIJA            -  - - -  -:-  0 
LITVA              -  - - -  -:-  0 
SRBIJA             -  - - -  -:-  0 



Zmagovalec skupine se neposredno uvrsti na EP na Poljskem, štirje najboljši drugouvrščeni iz devetih skupin pa bodo igrali v dodatnih kvalifikacijah.